Medicii și studenții mediciniști din București au dat startul unor noi campanii de donare de sânge

1 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Vineri, 29 martie, medicii bucureșteni au donat sânge pentru pacienții lor, iar în perioada 1-5 aprilie, studenții mediciniști organizează o nouă campanie de donare, în holul Facultății de Medicină a UMFCD și la Centrul de Transfuzie Sanguină din București. 

 

La fiecare 2 secunde – cineva în lume are nevoie de sânge. România se confruntă de foarte mult timp cu o criză de sânge. În fiecare zi, spitalele sunt necesari peste 1.000 litri de sânge pentru pacienții aflați în stare critică. O donare înseamnă doar 450 ml de sânge integral, cantitate ce se reface (ca volum în 60 minute, iar celular în 2-3 săptămâni), dar este suficientă pentru a salva 3 vieți.

Sângele, simbol al vieții, folosește fiecărei persoane aflate în impas: intervenții chirurgicale, o femeie cu complicații la naștere, un bolnav de cancer abia operat, un transplant sau o intervenție neurologică, pacienții cu hemofilie sau talasemie care au nevoie, periodic, de produse din sânge etc.

Anual, sub 2% din populația României donează, un procent nefericit ce ne plasează la capătul listei la nivel european, unde media este de 37%. De aceea, Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB), împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Capitală organizează o nouă ediție a campaniei „Donează sânge, fii erou!”.

 

În preambulul acțiunii studenților, medicii au venit în ajutorul pacienților care au nevoie de sânge. Pe 29 martie, la Centrul de Simulare al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), doctorii au donat sânge pentru bolnavii din spitalele din București. Campania „Medicii donează sânge pentru Pacienți”, inițiată de Colegiul Medicilor bucurești (CMMB), în parteneriat cu UMFCD, este inclusă în campania „Avem același sânge”, derulată de Digi24.

„Le mulțumesc colegilor mei medici, care au donat pentru pacienți, dând dovadă de altruism, de generozitate, de solidaritate, fiind astfel un exemplu pentru societate”, a transmis rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, care a subliniat că Universitatea, pe lângă pregătirea specialiștilor în domeniul medical și activitatea de cercetare, se implică în diferite acțiuni ale societății, așa cum este și campania de donare de sânge.

Rectorul UMFCD a anunțat, totodată, că studenții mediciniști sunt implicați, la rândul lor, într-o nouă campanie de donare, în perioada 1-5 aprilie.

 

Directorii spitalelor care au fost prezenți la eveniment au transmis, la rândul lor, mesaje de recunoștință pentru donatori, subliniind importanța altruismului, solidarității și simțului civic de care au dat dovadă, în contextul în care rezervele de sânge și de produse din sânge, în chirurgie și multe alte afecțiuni, pot face diferența dintre viață și moarte. „În anumite situații, pacienții internați în spitale, aflați, de obicei, în stare gravă, pot avea nevoie de transfuzii de sânge integral sau transfuzii de diverse componente ale sângelui (masa eritrocitară, masa trombocitară, plasma etc). Este foarte important ca fiecare om să conștientizeze importanța donării de sânge. Sângele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpăra atunci când cineva are nevoie de o transfuzie, unica soluție fiind donarea”, a punctat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor București, care le-a mulțumit colegilor săi „pentru frumosul gest pe care l-au făcut, pentru modul în care au răspuns invitației noastre și pentru numărul mare în care s-au prezentat la donare. Respect pentru medici, respect pentru pacienți, iar asta pentru că România medicală contează!”, a transmis președinta CMMB.

 

Așadar, începând de luni, 1 aprilie, până vineri, 5 aprilie, studenții mediciniști invită colegii, profesorii, dar și pe bucureșteni, să doneze o picătură de viață.  Studenții de la medicină își propun ca, în acest mod, să vină în ajutorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dar și în al tuturor celor ce au nevoie de sânge, contribuind la buna desfășurare a întregului proces de donare prin asistarea personalului medical, dar și prin informarea și educarea populației generale cu privire la importanța acestui act.

„Încă de când suntem mici auzim de supereroii din povești care salvează viața atâtor oameni aflați în pericol. Deși lumea basmelor pare una utopică, asta nu ne împiedică din a încerca să devenim zilnic niște oameni mai buni. În ediția din această primăvară, te așteptăm să fii chiar tu eroul poveștii noastre și să ajuți la scrierea unui final mai fericit pentru cei din jur. Masca și capa sunt opționale, dar dorința de a face bine e obligatorie! Donarea de sânge este procesul ce ajută la realizarea operațiilor, îndepărtarea complicațiilor unor boli și aducerea unui zâmbet pe buzele oamenilor”, este mesajul transmis de studenții mediciniști.

 

Campania „Donează sânge! Fii erou!”, care anul acesta se desfășoară sub soganul „Fii erou, alături de noi!”, a început în București, în anul 2008, la inițiativa Societății Studenților la Medicină din București (SSMB), când studenții mediciniști au hotărât să se implice activ în combaterea deficitului de sânge. „Astfel, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS), am reușit să dublăm numărul de unități de sânge colectate în zilele de campanie, aducând în fiecare an tot mai mulți donatori, atât în Holul de Onoare al Facultății de Medicină, cât și la CTS”, transmit repreentanții studentților.

Persoanele care doresc să se implice activ în această campanie sunt așteptate să doneze în perioada 1 – 5 aprilie 2024 în Holul de Onoare al Facultății de Medicină, Bd. Eroii Sanitari, nr. 8, în intervalul 8:00 – 12:30 și la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, str. Constantin Caracaș, nr. 2, în intervalul 7:30 – 13:30.

Toți potențialii donatori vor fi examinați de către medici specialiști în hematologie și asistați de către studenții voluntari, după care, persoanele sănătoase și apte pentru donare vor dona sânge.

 

Criteriile pentru donare sunt:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

– greutate peste 50 kg;

– puls regulat, 60 – 100 bătăi/minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, donarea de sânge este foarte benefică și pentru donator. Astfel, persoana care donează sânge are avantajul de a-și scădea cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular. În plus, în urma donării, organismul este ajutat să-și împrospăteze sângele și să își crească în felul acesta imunitatea.

 


Adaugati un comentariu


 

*