Neurochirurgii ieșeni au salvat un copil de 12 ani, printr-o operație revoluționară

11 iulie 2024 | 0 comentarii |

Copilul a fost operat de o tumoră cerebrală gigant, printr-o intervenție în semiîntuneric, neurochirurgii ieșeni folosind o tehnică de izolare a tumorii cu ajutorul unei substanțe de contrast fluorescente.

 

Un băiețel din Suceava, în vârstă de numai 12 ani, a primit o nouă șansă la viață, în urma unei intervenții chirurgicale revoluționare realizată marți, 9 iulie, de neurochirurgii Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, care i-au îndepărtat o tumoră de peste șapte centimetri, care-i punea viața în pericol.

Operația a fost una complexă și a fost realizată în semiîntuneric, printr-o tehnică revoluționară în tratamentul tumorilor la copii. Specialiștii au folosit o tehnică de izolare a tumorii printr-o substanță de contrast fluorescentă – acid 5-aminolevulinic (5-ALA), care se fixează pe zona afectată și a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos. Doctorii au putut realiza astfel eliminarea cât mai completă a tumorii, oferindu-i băiatului șansa de a trăi, potrivit reprezentanților spitalului.

 

După câteva săptămâni de suferință, în care boala l-a împiedicat să mai iasă din casă și să se bucure de copilărie, micul pacient poate zâmbi acum din nou și spune că „mă simt bine, nu mai am dureri de cap, sunt foarte fericit și abia aștept să mă joc din nou cu frații și prietenii, să alerg”

Anton, băiatul de 12 ani din județul Suceava, se plângea de dureri groaznice de cap și de vărsături, așa că părinții l-au dus la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. În urma investigațiilor, medicii l-au diagnosticat cu o tumoră cerebrală gigant, cu diametrul de șapte centimetri și au decis transferarea băiatului la la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde copilul a primit șansa la o viață nouă.

 

Vestea că băiețelul ei are o tumoră pe creier a lăsat-o pe mamă fără cuvinte. „Când m-am dus la spital noi, la Suceava, eram disperați. Doctorii mi-au spus că are o tumoră la cap și ne-a trimis la Iași, ca să fie operat. Când am primit diagnosticul nu mi-a venit a crede. Nu avem pe nimeni în familie care să sufere de așa ceva. După analize și investigații, marți, băiatul a intrat în operație. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce am trecut noi. A fost foarte greu…, spune Nicoleta Țucă, mama copilului.

Cu lacrimi de recunoștință în priviri, mama le mulțumește „doctorilor, asistentelor și infirmierelor, care fac atât de mult bine pentru copii, și mi-au făcut și mie copilul bine. Mulțumesc lui Dumnezeu, care a făcut posibil ca băiatul meu să fie acum bine”.

 

După investigații amănunțite, medicii ieșeni au decis că numai o intervenție neurochirurgicală îi poate salva viața copilului. Din cauză că tumora era de dimensiuni mari, doctorii au apelat la o procedură revoluționară, prin care au folosit o substață de contrast pentru a evidenția tumora, substanță care poate fi folosită însă doar în semiîntuneric, pentru că la lumină poate provoca arsuri.

Operația a durat peste 5 ore și „a fost un succes. Am reușit să aducem bucurie în sufletele părinților lui Anton și să salvăm viața acestui mic erou. Copilul este bine și urmează să fie externat în perioada următoare și să facă tratament complementar. Faptul că am utilizat această substanţă ne-a ajutat foarte mult să facem o rezecţie maximală şi corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite post-operatorii”, a precizat conf. dr. Lucian Eva, coordonatorul echipei chirurgicale și managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, care spune că Anton se va bucura acum de o viață normală, dar va reveni, periodic, la controale medicale.

 

Medicul subliniază că atunci „când vorbim de copii, există o implicare emoțională, iar responsabilitatea medicilor se triplează față de un adult, având în vedere că este o ființă umană aflată la început de drum și de ceea ce faci în sala de operație poate să depindă viitorul acestuia. Există o doză de responsabilitate și de încărcare emoțională mult mai mare, mai ales că mulți dintre noi avem și copii. Suntem doar simpli oameni care facem ceea ce am învățat să facem și ne pregătim, în fiecare zi, pentru astfel de situații”, a adăugat conf. dr. Lucian Eva, subliniind că medicii ieșeni continuă să lupte pentru fiecare viață și să aducă speranță acolo unde este nevoie.

Anton este al doilea copil pentru care medicii ieșeni folosesc acest tip de intervenție revoluționară. La sfârșitul lunii mai, echipa coordonată de dr. Lucian Eva realiza, în premieră, o operație în semiîntuneric la un băiețel din Tulcea, tot de 12 ani, căruia i s-a înlăturat o tumoră cerebrală de 10 centimetri.

 

Foto: Spitalul de Neurochirurgie Iași / capturi ecran

 


Adaugati un comentariu


 

*