Analize de top și rezultate în aceeași zi, la Laboratorul de Biologie Moleculară și Genetică al Spitalului Județean Buzău
Laboratorul a fost dotat cu cea mai performantă aparatură de analize medicale specifice, în cadrul Proiectului de reducere a riscului de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) din spitale, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău și-a extins paleta de analize medicale prin teste de biologie moleculară, genetice și bacteriologice, realizate în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară și Genetică, cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație, pentru mai multe patologii.
„Laboratorul nostru de Biologie Moleculară și Genetică este singurul care realizează acum, în Buzău, determinarea cantitativă a viremiei pentru hepatitele B și C, precum și pentru HIV, dar și pentru alte virusuri și bacterii responsabile de multe boli grave. Prin Proiectul de reducere a riscului de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) din spitale, cu fonduri din PNRR, laboratorul a fost dotat cu aparatură ultraperformantă, investiția ridicându-se la peste 3,8 milioane de lei. Rezultatele acestor analize sunt gata în aceeași zi, oferind medicilor posibilitatea de a institui tratamentul într-un timp scurt, iar pacienților, șanse crescute de vindecare, alte laboratoare realizând în Buzău doar recoltarea acestor probe, care ulterior sunt analizate în laboratoarele centrale din București, crescând timpul de așteptare a rezultatelor”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, subliniind că și prețurile sunt accesibile.
Compartimentul de Biologie Moleculară și Genetică oferă rezultate precise și rapide pentru o gamă extinsă de teste de screening, confirmare și genotipare, prin tehnica moleculară Real Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR), dar și o serie de teste cantitative pentru diferite afecțiuni, realizate cu tehnologii ultraperformante.
„În Laboratorul SJU Buzău s-au efectuat, în perioada pandemiei, teste de diagnosticare a infecției COVID19, prin tehnica moleculara Real Time PCR, care identifică prezența virusului SARS-CoV-2 în organism, considerate standardul de aur în diagnosticul acestei infecții, evidențiind prezența materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 în secrețiile infectate recoltate de la pacienți, precum și teste pentru Gripă. În premieră, în cadrul Laboratorului nostru se efectuează acum și determinarea cantitativă de acid nucleic (viremia) pentru virusurile HBV și HCV, precum și pentru HIV (ARN-cantitativ), în condițiile în care, în ultima perioadă, numărul persoanelor care au nevoie de astfel de investigații medicale este în continuă creștere. Aceste testări sunt realizate de personal specializat, bine pregătit, în laboratorul de biologie moleculară, care îndeplinește condiții de înaltă siguranță”, a completat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.
Pentru certificarea rezultatelor obținute, Laboratorul de Biologie Moleculară și Genetică al Spitalului Județean Buzău a prelucrat aceste teste, până de curând, în paralel cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) – pentru COVID-19 și Gripă și cu un laborator privat acreditat – pentru celelate tipuri de teste.
„Laboratorul nostru și-a început activitatea cu testele pentru COVID-19 și pentru Gripă, iar în vederea extinderii paletei de analize s-au achiziționat și truse pentru determinarea viremiei în hepatita B și C. Timp de un an, am realizat aceste teste și am făcut studii în care au fost incluși pacienții testați, în dublu cu DSP Buzău și cu un laborator privat acreditat din București, pentru a verifica rezultatele care, din fericire, au fost similare, ceea ce ne conferă certitudinea că acum putem lucra independent, la cele mai înalte standarde de calitate. În continuare, realizăm studii în colaborare cu Maternitatea Buzău, pentru determinarea virusului HPV și altor boli cu transmitere sexuală, cu ajutorul unui aparat ultraperformant achiziționat prin PNRR, care poate identifica principalele tulpini oncogene”, a explicat asistenta șefă a laboratorului, Gabriela Podosu, care împreună cu biologul Pompilia Stroe, supervizează întreaga activitate.
Dr. Tiberiu Marin, medic specialist epidemiolog, Serviciul de prevenire și control a infecțiilor intraspitalicești (SPCIN), SJU Buzău, a explicat că, prin tehnici Real-Time PCR (Polymerase Chain Reaction) și blotting, platformele complet automate din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară și Genetică din cadrul SJU Buzău analizează o gamă variată de probe biologice care ajută atât în diagnosticarea, stadializarea și administrarea tratamentului pentru diferite afecțiuni cât și în prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), mai ales în secțiile cu risc crescut – ATI, Chirurgie, Maternitate etc.
Toată aparatura este de ultimă generație, dar „perla coroanei” este sistemul de biologie moleculară. „Este vorba despre un axtractor automat și un amplificator pentru determinarea acizilor nucleici din ADN și ARN, pentru bacterii și virusuri. Majoritatea testelor sunt RT- PCR pentru determinări calitative și cantitative. Se pot depista astfel infecțiile cu virus SARS-CoV-2, virusuri gripale, hepatitice B și C și HIV. De asemenea, se pot detecta și genotipa 16 tulpini oncogene pentru Virusul Papilloma Uman – HPV, se pot determinări pentru meningită (virală sau bacteriană), pentru Boala Lyme și alte infecții virale, precum și teste virusologice și bacteriene pentru diferite boli cu transmitere sexuală. Pentru fiecare dintre aceste determinări există truse speciale, achiziționate de spital”, a explicat dr. Tiberiu Marin.
Pe partea de bacteriologie, medicul epidemiolog a precizat că „avem 4 aparate cu ajutorul cărora se fac determinări atât din mediu intern (pacienți) cât și extern (secțiile spitalului): un sistem automat care realizează identificarea microbiană (ID) și testarea sensibilității la antibiotice – antibiograma (AST) pentru germeni izolați din cultură pozitivă, pentru pacienții cu probleme, care are un timp de lucru foarte bun (8-9 ore) și ajută medicii să stabilească, țintit, antibioticul cel mai eficient; un alt sistem automat prin care se identifică, din mediu anaerob (pacient) și aerob (spital), germenii care favorizează bacteriemie sau septicemie; un sistem automat foarte bun care testează sensibilitatea la antibiotice (antibiogramă) în aceeași zi în care hemocultura este pozitivă (timp de lucru 5 ore) și pentru mai multe antibiotice (până la 176 de combinații de microorganisme – antibiotice) selectate pentru interesul terapeutic și perfect adaptate bacteriemiei cu bacili gram negativi; un aparat de spectrometrie și identificare a germenilor din colonii, din orice produs biologic, cu identificare rapidă (15-20 de minute), care se mai găsește doar în laboratoarele de referință ale centrelor de cercetare din România. Pe baza acestor teste se pot stabili, rapid, tratamente țintite, cu eficiență maximă”, a completat dr. Tiberiu Marin.
Șeful secției Boli Infecțioase a SJU Buzău, dr. Bogdan Micu, spune că „este extraordinar că se pot realiza la Buzău toate aceste analize, care ajută la diagnosticarea și stadializarea anumitor boli, precum și la stabilirea trataentului adecvat, mai rapid. Viremiile ajută la diagnosticarea și stadializarea hepatitelor cu virus B și C, care, nedescoperite și netratate la timp pot evolua către o infecție cronică și pot cauza ciroză (fibroza hepatică), insuficiență hepatică sau cancer hepatic (hepatocarcinom). Viremia VHB reprezintă cel mai fidel marker al replicării virale și măsoară cantitatea de ADN (încărcătura virală) al virusului hepatitei B în sangele pacienților infectați, sugerând totodată riscul de progresie a bolii. În hepatita C – o infecție a ficatului provocată de virusul hepatitic C (VHC) -, prezența anticorpilor anti-HCV nu permite distincția dintre o infecție curentă și una în antecedente, vindecată, așa că, pentru clarificare, se determină viremia (ARN viral hepatita C), care, dacă este pozitivă, înseamnă că virusul este prezent în sânge. Testarea cantitativă măsoară numărul de copii/ml și este utilă în identificarea pacienților care vor răspunde mai ușor la tratament și pentru monitorizarea răspunsului viral la terapiile specifice. Același principiu este valabil și în determinarea cantitativă a ARN pentru HIV, precum și determinarea ARN bacterian pentru alte boli”, a explicat medicul infecționist Bogdan Micu.
Determinarea viremiei pentru hepatitele B și C este importană și pentru pacienții secțiilor Medicină internă și Gastroenetrologie, iar oferirea rezultatelor în aceeași zi „este extrem de utilă pentru medici, care pot determina rapid stadiul bolii și pot institui tratamentul adecvat, cât și pentru pacienți. Diagnosticarea infecției cu VHB sau VHC se poate face prin intermediul unei anamneze generale și al unor analize de laborator, dar rezultatele nu sunt întotdeauna edificatoare. În plus, avem pacienții cu ficat crescut din cauza alcoolului, care nu au antecedente și la care viremia este singura care poate confirma sau infirma prezența virusului și evoluția în cazul cronicizării bolii. Pe de altă parte, viremiile sunt foarte scumpe ( aprox. 600 de lei) în ambulatoriu, iar dacă la laboratorul SJU Buzău le pot realiza cu prețuri mai mici, așa cum a anunțat conducerea spitalului, este un plus pentru pacienți”, a adăugat dr. Alexandra Sava, șef secție Medicină internă.
Potrivit conducerii unității medicale, testele pentru viremie costă 300-350 de lei, iar scopul principal al înființării și dotării cu aparatură ultraperformantă a Laboratorului de Biologie Moleculară și Genetică „este creșterea calității serviciilor oferite pacienților, într-un mediu sigur și profesionist, extinderea serviciilor medicale reprezentând un pas semnificativ înainte pentru spital, în consolidarea poziției de centru de excelență în diagnostic și tratament”.