Clinica Sfânta Maria inaugurează primul centru privat de vaccinare anti-HPV, deschis nonstop în cadrul Centrului de Permanență Promenada
Administrarea vaccinului este gratuită și se poate realiza 24/7 în weekenduri și în perioada sărbătorilor legale, și în intervalul 15:00 – 08:00 în timpul săptămânii.
În fiecare an, aproape 3.400 de românce primesc diagnosticul de cancer de col uterin și 1.805 femei din țara noastră își pierd viața din cauza acestei maladii. În contextul în care acest tip de cancer este prevenibil prin vaccinare, începând cu luna iulie, rețeaua de sănătate Sfânta Maria, parte a grupului MedLife, deschide primul centru privat de vaccinare anti-HPV din București, în cadrul Centrului de Permanență Sfânta Maria Promenada, din Soșeaua Pipera nr. 42, în incinta clădirii GlobalWorth, etajul 1, anunță operatorul privat de sănătate.
„Prin deschiderea centrului de vaccinare anti-HPV, rețeaua de sănătate Sfânta Maria își reafirmă angajamentul de a susține și încuraja prevenția, reunind sub același acoperiș cât mai multe servicii acoperite de asigurarea publică. Operăm cea mai mare rețea de medici în contract cu sistemul public de asigurări de sănătate, facilitând accesul pacienților la servicii medicale publice”, spune Cristian Sas, director executiv al rețelei Sfânta Maria.
Adolescenții (fete și băieți) cu vârsta între 11-18 ani din România au acces gratuit la vaccinul anti-HPV, iar femeile între 19 și 45 ani beneficiază de vaccinul anti-HPV în regim compensat 50%.
Centrul de vaccinare funcționează de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 – 08.00, și 24 de ore din 24 în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta direct la recepția clinicii, fără programare, cu vaccinul păstrat în condiții optime, actul de identitate și recomandarea medicală sau un bilet de trimitere de la medicul de familie.
Protocolul de vaccinare constă într-un consult de medicină generală, măsurarea tensiunii arteriale, administrarea vaccinului și monitorizarea post-vaccinare. Vaccinul este administrat sub îndrumarea medicului generalist, de către asistenții medicali.
Persoanele interesate pot obține mai multe informații sunând la numărul de call-center 0219838, de luni până vineri în intervalul 08:00-20:00.
Vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția formelor de cancer, condiloamelor genitale și a altor afecțiuni asociate infecțiilor cu virusul Papiloma uman (HPV), care afectează atât femeile, cât și bărbații.
„Virusul Papiloma Uman (HPV) afectează atât pielea, cât și mucoasele, fiind cunoscut drept principala cauză a cancerului de col uterin, o boală care afectează anual mii de femei. Vaccinarea împotriva HPV reprezintă o metodă eficientă de prevenție și este esentiala pentru protecția pe termen lung. Vaccinul a fost supus unor teste riguroase și a fost inclus în Calendarul Național de Imunizări din România, putând fi administrat copiilor începând cu vârsta de 11 ani. Schema de vaccinare constă în două sau trei doze, în funcție de vârsta la care se administrează prima doză. Faceți un pas decisiv pentru sănătatea dumneavoastră! Consultați medicul pentru a afla cum puteți beneficia de vaccinarea împotriva HPV”, îndeamnă medicul pediatru Alina Nicola, clinica Sfânta Maria Promenada.
România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa, acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani.
Medicii atrag atenția că „aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datorează infecției cu HPV, virusul fiind implicat și în dezvoltarea verucilor genitale, precum și a altor tipuri de cancer din regiunea ano-genitală. Cancerul de col uterin este responsabil pentru circa 15% dintre decesele prin neoplazii feminine, fiind în statistici al doilea tip de cancer care produce deces în România, după cancerul mamar. A fi vaccinat este cea mai eficientă modalitate de a evita infecția cu HPV. Sfatul meu către părinți este să ia în serios acest virus și să nu stea deloc pe gânduri pentru a decide atât pentru vaccinarea dumnealor, cât și a copiilor lor”, explică dr. Raluca Ioana Muntean, medic primar medicină de familie.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții, iar ratele de infecție persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.
„Majoritatea infecțiilor HPV se elimină spontan din organism, fără vreun tratament special. Dar cele care persistă în organism pot cauza următoarele tipuri de cancer: cervical, vaginal și vulvar la femei, penian la bărbați, anal și orofaringeal la ambele sexe. Având în vedere că doar cancerul de col uterin poate fi detectat prin examenul citologic cervical Babeș-Papanicolau efectuat periodic, importanța vaccinării devine esențială și pentru celelalte tipuri de cancer. Vaccinarea anti-HPV protejează pe termen lung și de aceea trebuie promovată împreună cu testarea HPV la toate categoriile de vârstă, dar mai ales la cei care și-au început viața sexuală”, arată Ioana Cristina Negoescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.
La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență a cancerului de col uterin (de 2,5 ori mai mare decât media UE) și cea mai mare rată a mortalității (de peste 4 ori mai mare).