Mutarea COSU la Ministerul Sănătății „resuscitează” disputa Rafila – Arafat

17 iulie 2024 | 0 comentarii |

Medicul Raed Arafat, șeful DSU, îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că a așteptat special o zi în care el este plecat din țară pentru a face mutarea, care va șubrezi serviciile de urgență și chiar ar putea să coste vieţi, la un moment dat.

 

Ministerul Sănătății a trimis luni, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), clădire în care funcționează și Ministerul Sănătății (MS), o adresă semnată de secretarul de stat Alexandru Rogobete, prin care informa instituția că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), structură care funcționează în cadrul DSU, se mută în sediul Ministerului Sănătății.

Două ore mai târziu, angajații COSU erau deja mutați la MS, iar acum, Raed Arafat, șeful DSU, îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila că a așteptat special o zi în care el era plecat din țară, în Bulgaria, pentru a face mutarea, care va duce la „șubrezirea sistemului integrat de urgență”.

În replică la reacția lui Arafat, cu care Rafila se află într-un conflict privind sistemul de urgență încă din 2022, Ministerul Sănătății transmite că a investit în noul sediu COSU, care este „digitalizat și dotat cu echipamente performante pentru gestionarea urgențelor medicale”, iar „colaborarea cu specialiștii DSU va continua în aceleași condiții”, dar mai eficient.

 

Riposta lui Raed Arafat

 

Departamentul pentru Situații de Urgență este o structură înființată în anul 2014, în cadrul MAI, cu scopul de avea un sistem de urgență integrat: sistemul medical de urgență și toate celelalte servicii de urgență – aviație, salvamont, pompieri, adunate sub aceeași umbrelă și coordonate de Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, consideră că mutarea COSU la Ministerul Sănătăţii „este o problemă care ar putea să coste vieţi” și a transmis că „este o hotărâre în afara legii, contrar prevederilor legale”, câtă vreme „vine o adresă semnată de un secretar de stat, că de astăzi, la ora 13,00, Centrul nostru se mută la Ministerul Sănătăţii, deși există o HG care prevede ca Centrul să fie la DSU. Majoritatea activităţii acestui centru este conexată activităţii noastre. Noi căutăm prin ei locuri libere în spitale. Colectiv a beneficiat de această relaţie, Crevedia a beneficiat foarte mult de acest lucru”, a punctat șeful DSU.

Arafat afirmă că deși serviciile integrate de urgență coordonate de DSU nu constituie un sistem „perfect”, prin această decizie, Rafila că încearcă „șubrezirea sistemului integrat de urgență” și face să „ne întoarcem la 2007, când un șofer de ambulanță venea și dicta cum să meargă situația, iar hotărârile erau luate la întâmplare. Dăm peste cap un sistem care poate că nu este perfect, dar a funcționat 10 ani, până acum”, susține Raed Arafat.

 

Centrul Operațional, la Ministerul Sănătății

 

Sindicaliștii de la Federația „Ambulanța” au salutat revenirea Centrului Operațional pentru Situații de Urgență (COSU) la Ministerul Sănătății, unde a fost înființat în 2007, și transformarea sa în Direcție. Centrul a fost mutat la MAI, în 2014, de Raed Arafat, odată cu numirea sa la șefia DSU. „Inițial, acest centru, cu un program de 24 de ore din 24, trebuia să gestioneze toate situațiile de transport ale pacienților în spitalele din România, nu numai pacienții arși sau aflați în situații critice. Practic, ar fi trebuit să identifice locurile în care puteau fi direcționați pacienții, pentru a nu mai fi plimbați de la un spital la altul. El a fost gândit pentru astfel de situații, nu pentru situații de urgență la MAI. Dar a fost confiscat de MAI, pentru că nimeni nu i s-a împotrivit lui Raed Arafat, care a vrut să conducă tot. Noi insistăm de mult timp pentru trecerea centrului înapoi la minister”, a precizat președintele Federației „Ambulanța”, Gheorghe Chiș, subliniind că acum „Direcția pentru Medicină de Urgență va coordona asistența medicală de urgență a unităților din subordinea Ministerului Sănătății, ambulanțe, UPU-uri, etc”.

Sindicaliștii spun că trebuie modificată toată legislația secundară, privind modul de acțiune a echipajelor medicale.

 

Ministerul Sănătății susține că a investit în noul Centru

 

Ministerul Sănătății spune însă că noul sediul al Centrului Operativ pentru Situații de Urgență este „digitalizat și dotat cu echipamente performante pentru gestionarea urgențelor medicale”, iar „colaborarea cu specialiștii DSU va continua în aceleași condiții”, dar „în cazul unor situații speciale de urgență, personalul Ministerului Sănătății va asigura suportul de specialitate din punct de vedere medical. Tehnologia de ultimă generație cu care a fost dotat sediul COSU va permite păstrarea tuturor conexiunilor operative cu structurile medicale de urgență din toate spitalele din România, indiferent de subordonare, inclusiv cu Departamentul pentru Situații de Urgență”, transmite Ministerul Sănătății.

Totodată, ministerul Sănătății sune căprintr-o hotărâre de Guvern a dublat personalul dedicat COSU și a înființat peste 1.300 de alte posturi în întreaga țară, în serviciile medicale de urgență, crescând astfel „capacitatea administrativă și operativă a situațiilor de urgență medicale, inclusiv prin înființarea Direcției de Medicină de Urgență”, mai preczează MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*