Explozie de COVID. La Spitalul Județean de Urgență Buzău revin restricțiile
Începând de astăzi, accesul aparținătorilor în cel mai mare spital din județ va fi permisă doar în intervalul orar 1.00-12.00, pentru numai 15 minute și obligatoriu cu echipament de protecție.
Temperaturile caniculare ne afectează pe toți în ultima vreme, dar par să influențeze și răspândirea alarmantă a virusului SARS-CoV2. Aglomerația de pe litoral, din trenuri, de la festivalurile care în această perioadă se țin lanț favorizează răspândirea virusului. Peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în săptămâna 15-21 iulie, anunță Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
„Au fost înregistrate 2.015 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV2 (COVID-19), în creştere cu 60% faţă de săptămâna precedentă și s-au raportat 11 decese cauzate de COVID-19, într-un singur caz fiind vorba despre o persoană cu comorbidităţi. 662 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare/o altă reinfectare”, precizează INSP.
În aceeași periodă s-au făcut 676 teste RT-PCR şi 8.920 teste rapide antigenice (cu 11,4% mai multe decât în săptămâna anterioară), rata pozitivităţii fiind de 21%, în creştere cu 6,4%.
La fel ca în toată țara, și în județul Buzău s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID, în ultima vreme, iar în farmacii a crescut cererea de Tamiflu, un antiviral administrat în caz de gripă și COVID. Triplarea numărului de pacienți conformați infectați cu SARS-CoV2 a determinat Direcția de Sănătate Publică (DSP) să dispună intensificarea măsurilor de supraveghere în unitățile sanitare, având în vedere că majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID „se prezintă la UPU sau sunt aduse cu ambulanța și sunt testate rapid, iar cei internați pot fi testați în spital. Dacă în luna iunie am avut 22 de cazuri confirmate, în iulie, avem deja 64 de cazuri confirmate cu infecție cu SARS-CoV2, în trei săptămâni. Persoanele infectate aflate la risc, cu o boală cronică sau o imunitate deficitară, au fost internate. Nu s-a înregistrat niciun deces și nu este o situație alarmantă, majoritatea pacienților infectați prezintă forme ușoare și medii de boală. Numărul mare al acestora crește însă îngrijorarea și impune intensificarea supravegherii”, a explicat medicul Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.
În acest context, conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău a decis restricționarea vizitelor aparținătorilor și a impus măsuri de prevenție și protecție, la fel ca în perioada de pandemiei.
„Având în vedere creșterea exponențială din ultimele zile a cazurilor confirmate cu infecție SARS-COV2 și conform Adresei DSP nr 3/4818 din 23.07.2024, anunțăm că accesul vizitatorilor în secțiile SJU Buzău se va face controlat și numai în intervalul orar 10.00 – 12.00. Aparținătorii sunt obligați să poarte mască de proteție și halat pe tot parcursul vizitei, care nu va dura mai mult de 15 minute / per bolnav, într-un salon / rezervă având voie maxim 2 vizitatori”, a anunțat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, care a precizat că 23 de persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 internate în spital, pe diferite secţii – Boli Infecţioase, Medicină Internă, Ortopedie / Chirurgie și Pediatrie au fost izolate, pentru a nu răspândi virusul.
Deocamdată, restricția se va aplica pe o perioada de 7 zile, urmând ca în funcție de evoluția infecțiilor cu SARS-CoV2 să se decidă prelungirea, intensificarea sau ridicarea restricțiilor.
Medicii spun că există mulți factori care influențează creșterea numărului de cazuri de COVID19 în sezonul estival. Factorii de mediu și comportamentali, aerul condiționat, adunările mari, contribuie la valurile de infectări cu SARS-CoV2 în perioada verii.
„În perioada vacanței, oamenii se deplasează din ce în ce mai mult, aglomerațiile sunt greu de evitat, iar numărul persoanelor care intră în contact crește. Iar odată cu creșterea numărului de contacți crește și numărul de infecții cu SARS-CoV2. Oamenii merg în grupuri – cu autocarul, cu trenul, în restaurante, în diverse locuri publice aglomerate, la spectacole, festivaluri -, iar cei infectați aduc cu ei și virusurile. Pleacă apoi din locurile de vacanță și se răspândesc din nou în toată țara, cu tot cu virus. Practic, se întâmplă la fel ca în perioada pandemiei, dar la o scară mult mai redusă. În plus, oamenii s-au învățat să trateze COVID-ul ca pe orice infecție respiratorie, iar dacă se simt bine se întorc în colectivitate, crescând riscul de răspândire a virusului”, a adăugat medicul Carmen Scântei.
Cazurile de COVID-19 înregistrate oficial reprezintă însă doar „vârful aisbergului”, numărul cazurilor reale fiind mult mai mare, spun medicii. Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare nu se prezintă la medic și nu sunt înregistrați, iar mulți dintre cei infectați ignoră simptomele ori se tratează „după ureche” și se întorc din nou în colectivitate, răspândind virusul.
„Nu febra creează disconfort, ci o simptomatologie nespecifică, cu mialgii, artralgii sau tulburări digestive, iar asta te obligă să recoltezi un test pentru verificare. Buzoienii se pot adresa laboratorului DSP sau oricărei unități medical-sanitare cu paturi, care prin cabinetele de urgență sau serviciul UPU pot realiza această testare. Important este ca persoana testată pozitiv să stea izolată minim 5 zile de la momentul inițierii tratamentului, pentru a nu răspândi virusul”, a subliniat dr. Carmen Scântei, care recomandă testarea persoanelor care prezintă simptome, iar celor testate pozitiv să respecte indicațiile medicilor.
Potrivit INSP, de la debutul pandemiei și până acum au fost înregistrate, la nivel național, 3.536.329 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 68.973 decese și au fost prelucrate 14.020.170 teste RT-PCR şi 14.860.496 teste rapide antigenice.