Peste 53 de milioane de lei din PNRR, pentru infrastructura medicală din Buzău

1 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

De cele mai mari sume beneficiază Spitalul Județean de Urgență Buzău și Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, pentru dotarea cu aparatură pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale.   

 

Ministerul Sănătății și-a intensificat comunicările publice privind investițiile în sistemul medical, iar sub sloganul „Investim în fiecare județ. Investim în viitor” postează aproape zilnic, pe rețelele sociale, proiectele de investiții în sistemu medical public, ce vor fi realizate cu finanțare din PNRR, în fiecare județ.

Pentru județul Buzău, Ministerul Sănătății a anunțat vineri, că se vor investi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 53,3 milioane de lei, din care vor fi construite 10 Centre Comunitare integrate, se vor înființa 2 cabinete de Planificare familială, se vor dota cu aparatură pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca și vor fi modernizate şi dotate 43 de cabinete de medicină de familie.

 

De cele mai mari sume vor beneficia proiectele de reducere a riscului de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) ale celor două spitale.

Pentru proiectul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău s-a aprobat finanțarea din PNRR cu aproape 35,3 milioane de lei, la care se va adăuga o contribuție a Consiliului Județean (CJ) Buzău de peste 2,7 milioane de lei. Contractul de finanțare a fost semnat încă din decembrie 2023, de președintele CJ în funcție la data respectivă, Petre Emanoil Neagu. Proiectul ar fi trebuit finalizat în mai 2024, dar a fost amânat.

Prin acest proiect vor fi realizate izolatoare și vor fi dotate cu aparate de dezinfecție aeriană pentru suprafețe, aparate pentru sterilizare, instrumentar etc. secțiile neurologie, cardiologie, chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, urologie, chirurgie plastică și arși, ortopedie, otorinolaringologie, medicină internă, nutriție, pediatrie și chirurgie pediatrică aflate în pavilionul centrale al spitalului, precum și secțiile exterioare Oncologie, Pneumoftiziologie și Boli infecțioase”, explica la momentul semnării contractului de finanțare, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, acum vicepreședinte al Consiliului Județean.

 

Pentru Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unitate medicală aflată în subordinea Ministerului Sănătății, care asigură servicii de psihiatrie  măsuri de siguranță din 11 județe (Buzău, Bucureşti, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Tulcea), prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, s-a aprobat o finanțare de aproape 11,6 milioane de lei, perioada de implementare fiind februarie 2023 – aprilie 2024.

Investițiile aprobate prin acest proiect vizează, potrivit managerului unității medicale, dr. Gabriela Pîrîu, dotarea laboratorului de analize medicale cu aparatură automatizată, performantă, precum și alte investiții care vor contribui la „reducerea infecțiilor nosocomiale și a erorilor umane, la asigurarea controlului factorilor de risc și la creșterea capacității de prevenire și reducere a IAAM din spitalul, la creșterea calității actului medical și, implicit, la scăderea numărului de pacienți cu infecții nosocomiale și la creșterea siguranței pacienților și a personalului medical”.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, investiția totală în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale va fi de 1,6 miliarde de lei. De această componentă de finanțare prin PNRR beneficiază 116 spitale publice din întreaga țară. Inițial, bugetul total aprobat pentru aceste investiții era de 742.004.996 de lei fără TVA, dar se pare că, între timp, s-a dublat atât numărul spitalelor care primesc finanțare cât și bugetul.

„Dezvoltăm laboratoare de microbiologie, reorganizăm saloanele din spitale, modernizăm și dotăm săli de operație și achiziționăm echipamente medicale performante pentru controlul și reducerea infecțiilor asociate activității medicale”, scria pe Facebook, Ministerul Sănătății, la sfârșitul lunii mai a acestui an, când cele mai multe dintre aceste proiecte ar fi trebuit să fie deja finalizate. Perioada de implementare a fost însă prelungită, așa cum se întâmplă în cazul majorității proiectelor de investiții publice din țara noastră.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*