Zeci de buzoieni, băgați în spital de zăpada și gheața de pe trotuare
În doar 24 de ore, 30 de pacienți s-au prezentat la UPU – Ortopedie cu fracturi și entorse și au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au alunecat pe gheața necurățată, formată după ninsoarea din aceste zile.
A nins frumos la Buzău și cu toții ne-a bucurat de prima ninsoare din această iarnă, dar gerul și ghețușul le-a dat de furcă multora dintre cei care s-au aventurat zilele acestea prin oraș sau care au trebăluit prin curte și au alunecat. Într-o singură zi, 30 de buzoieni, cei mai mulți din oraș, au ajuns la spital în urgență, cu fracturi sau luxații ale mâinilor și picioarelor și au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„În ultimele 24 de ore, la Spitalul Județean de Urgență Buzău s-au prezentat, la UPU Ortopedie, 30 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut pe gheață. Este vorba despre 21 de adulți și 9 copii. Au predominat traumatismele la nivelul membrelor inferioare și superioare, dar nu au lipsit nici pacienții cu fracturi ale membrelor superioare. Pacienții au primit îngrijiri medicale de specialitate, dar o singură persoană a rămas internată în secția Ortopedie, pentru tratament de specialitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, Adriana Bunilă.
Buzoienii sunt revoltați și spun că autoritățile locale ar trebui să curețe și zonele pietonale, nu doar șoselele principale, pentru că sunt oameni vârstnici care au nevoie să iasă din casă pentru medicamente sau alimente, iar gheața formată pe anumite porțiuni, constituie adevărate capcane.
Legislația obligă proprietarii să curețe zăpada din fața locuițelor și spațiilor comerciale, dar curățarea zonelor publice și trotuarelor aferente revine Primăriei, respectiv operatorului de salubritate. În Buzău, RER Sud a mobilizat, încă de ieri, echipele de muncitori, dar fie nu au putut face față, fie s-au gândit că „merge și așa”, astfel că, în această dimineață, nici Piața Dacia, în fața Primăriei, nici Bulevardul Bălcescu, nu erau necurățate de zăpadă și de gheață.
În acest context, medicii ortopezi sunt asaltați de pacienți cu luxații și fracturi care se prezintă în urgență și atrag atenția, în special vârstnicilor, să meargă cu mare atenție prin locurile cu zăpadă şi polei, pentru că fracturile lor se vindecă greu şi pot avea consecinţe grave.
Pe lângă gheață și polei, gerul face și el victime, în această perioadă. În ultimele 2 săptămâni, de când temperaturile au coborât sub 0°C, la SJU Buzău au ajuns 5 buzoieni cu hipotermie, după ce au fost găsiți de vecini, aproape înghețați, în curte sau în casă. Un bătrân de 80 de ani, din Merei, spre exemplu, a fost găsit căzut în casă, cu hipotermie severă. Adus de urgență la spital, a fost stabilizat de medicii UPU și a rămas internat pe ATI – Medicină Internă, în stare gravă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, „trei bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 70 și 80 ani, au ajuns la spital cu hipotermie. Toți pacienții au primit îngrijiri medicale de specialitate, iar patru dintre ei au rămas internați, pentru tratament și supraveghere medicală”.
Cele cinci victime ale gerului sunt bătrâni din mediul rural, din Râmnicelu, Merei, Calvini și Scorțoasa.
Geroase vor fi și zilele și nopțile următoare, așa că medicii recomandă precauție maximă la mers și evitarea expunerii îndelungate la gerr, îmbrăcăminte groasă, consum de lichide calde și evitarea alcoolului, verificarea rudelor și vecinilor vulnerabili, pentru a se asigura ca au conditii optime de a trece cu bine peste perioada rece.
Medicii urgentiști spun că „hipotermia este un ucigaș tăcut” și ne atrag atenția „să evităm alcoolul – care favorizează pierderea de caldură, să nu lăsăm copiii singuri în mașină, să purtăm îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate. Dacă observăm că o persoană prezintă frisoane și parestezii (amorțeli) ale membrelor, este palidă, are tulburări de echilibru şi de vorbire, are puls imperceptibil, prezintă somnolenţă, confuzie au halucinaţii, este necesar să-i asigurăm protecţie termică – adăpost, îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde -, fără a o expune direct la o sursă de caldură și, imediat, să solicităm Ambulanța, pentru a fi transportată la spital”.