Donarea de sânge la Centrul de Transfuzii Buzău, doar cu programare

12 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Creșterea valorii bonurilor care se acordă donatorilor, de la 67 de lei la 280 de lei, de la 1 ianuarie 2024, a făcut ca numărul persoanelor care vor să doneze sânge să crească mai mult decât capacitatea de recoltare a centrelor de transfuzii, în întreaga țară.

 

Până anul trecut, Centrele de Transfuzii din țară se plângeau că nu au suficient sânge pentru a asigura necesarul spitalelor. De anul acesta, odată cu creșterea valorii tichetelor care se acordă donatorilor de peste patru ori (de la 67 la 280 de lei), numărul celor care vor să doneze a crescut chiar și de 7-10 ori, astfel că multe centre din țară au impus o limită maximă de persoane admise la donare într-o zi, în funcție de capacitatea de recoltare și stocare a fiecărei unități, pentru a face față valului de doritori.

Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a anunţat, vineri, că, începând cu data de 15 ianuarie, accesul la donare va putea fi asigurat pe baza unei programări în aplicaţiile Donorium şi BlooDoChallenge. „Prezentarea fără programare nu reprezintă o garanţie pentru donare în ziua respectivă”, au transmis reprezentanţii centrului, care recomandă donatorilor să se prezinte cu 10-15 minute înainte de ora programării, avertizând totodată că depăşirea cu mai mult de 15 minute duce la anularea acesteia.

 

60 de donatori pe zi, la CTS Buzău

 

Și Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, unde anul trecut veneau 20-30 de donatori pe zi, a stabilit că numărul de donatori va fi de 60 pe zi, după ce a avut chiar și peste 100 de doritori să doneze. Și pentru că centrul buzoian nu are o platformă informatică pentru programare, dar și pentru că mulți dintre cei care vor să doneze ar putea să nu fie familiarizați cu tehnologia modernă, aceștia vor primi un număr de ordine în baza căruia vor putea dona, cu condiția să fie eligibili.

„Am avut o afluență mare de donatori chiar din prima zi de lucru a anului 2024. Odată cu creșterea valorii bonurilor, de la 67 la 280 de lei, multe persoane care n-au donat niciodată sau care au donat o dată sau de două ori în viață, au venit să doneze: 45 în prima zi, 69 în a doua zi, 111 în cea de-a treia. Este important să gestionăm corect rezervele de sânge, în funcție de stocuri și de cererile spitalelor și să nu pierdem ceea ce avem, pentru că sângele poate fi folosit doar 42 de zile și știm cât de valoros este. Din această cauză, vom admite la donare 60 de donatori pe zi, în baza numărului de ordine primit”, a precizat pentru Sănătatea Buzoiană, biolog Adriana Crăciun, directoar CTS Buzău.

 

Excedent de sânge RH pozitiv

 

Directorul CTS Buzău a menționat că, de asemenea, în contextul în care stocurile din anumite grupe de sânge sunt excedentare (cele cu RH pozitiv), se va ține cont și de acest aspect și s-ar putea impune restricționări temporare pentru donatorii din aceste grupe (vor fi admiși mai puțini donatori noi). Fiecare tip de sânge poate fi pozitiv sau negativ, în funcție de factorul Rhesus (RH). Astfel, transfuzia de sânge trebuie să țină cont și de acest factor, în caz contrar putând exista riscuri majore.

Spre exemplu, acum avem stocuri mari de sânge din grupa 0 cu RH pozitiv, dar nu avem sânge din grupele rare, cu RH negativ. Ar fi necesar să avem un stoc de urgență de cel puțin două pungi de sânge, săptămânal, din fiecare grupă rară. Pentru 5 pungi de sânge AB RH negativ de care am avut nevoie zilele acestea, am chemat donatorii aflați în baza noastră de date, de acasă. Rog, de aceea, donatorii buzoieni, să țină cont de aceste aspecte și să înțeleagă că luăm aceste măsuri doar pentru a putea să ne gestionăm corect stocurile, în funcție de cereri”, a explicat Adriana Crăciun.

 

Donatorii fideli   

 

Foarte important, atrage atenția directorul Centrului de Transfuzie Buzău, este să fie fidelizați cât mai mulți donatori noi, pentru a se crea o mai bună bază pentru obținerea produselor din sânge (eritrocite, trombocite, plasmă), de multe ori vitale pentru viața unor pacienți.

Este foarte important să putem facem acele produse speciale din sânge. Pacienții fideli, care sunt testați din trei în trei luni, sunt cei mai siguri pentru obținerea produselor din sânge obținute atât din sânge total cât și prin afereză (plasmafereză- donarea de plasmă sau citafereză -donarea de trombocite), procedură care permite sortarea, separarea și colectarea componentei din sânge necesare, iar ceilalți constituienți celulari sunt restituiți donatorului. Niciodată nu avem suficiente trombocite și crioprecipitat. Există o cerere foarte mare în spitalele din Buzău cât și din București, în special pentru pacienții cu leucemie sau alte tipuri de cancer, dar și pentru cei cu transplant de ficat și medular, detaliază Adriana Crăciun, directorul CTS Buzău, subliniind că donatorii fideli au prioritate la donare.

 

Se mențin colectele mobile

 

Directorul CTS Buzău spune că deși are în obiectiv fidelizarea unor noi donatori, se vor menține donatorii tradiționali, care susțin de zeci de ani transfuziile, salvând mii de vieți, care pe lângă faptul că le este deja cunoscut istoricul medical, merită din plin să primească, acum, și bonurile valorice de 280 de lei care se acordă la donare.

„Nu ne permitem să nu păstrăm donatorii tradiționali – Armata, Poliția, Jandarmeria, localnicii din Nehoiu, angajații Romcarbon și alți donatori care ne-au ajutat întotdeauna să menținem stocurile de sânge, iar unii au devenit donatori fideli. Vom continua, de aceea, să menținem și colectele mobile de sânge. Chiar zilele acestea am fost la unitatea militară de la Bobocu, unde au donat 93 de elevi și cadre militare. În aceeași zi, la sediul CTS au donat 50 de persoane. Așadar, vom încerca, pe de o parte, să ne menținem donatorii tradiționali, iar pe de alta, să fidelizăm noi donatori, iar în măsura în care va fi posibil, între aceștia să fie și donatori cu grupe rare”, a menționat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Donarea de sânge salvează vieți

 

Donarea de sânge este vitală pentru pacienții care au nevoie de o transfuzie, pentru că până acum nu s-a putut realiza un substitut al sângelui în laborator. Are însă multiple avantaje și pentru donatori, care astfel beneficiază nu doar de cele șapte tichete de masă oferite de stat, ci și de susținerea sănătății emoționale și cardiovasculare, investiigații medicale gratuite, decontarea cheltuielilor de transport sau acordarea unei zile libere la de serviciu. Deoarece sângele este perisabil, există o nevoie acută, zilnică, a acestuia pentru a salva viețile persoanelor care au suferit un accident, o intervenție chirurgicala sau au anumite afecțiuni.

Statisticile arată că sub 2% din populația României donează anual, țara noastră aflându-se la coada listei la nivel european.

Totuşi, pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi o serie de condiţii, printre care să aveţi vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pulsul regulat, tensiunea arterială stabilă şi să nu fiţi sub tratament. Femeile pot dona de patru ori, iar bărbații de cinci ori într-un an, la interval de minim de opt săptămâni.

 


Adaugati un comentariu


 

*