La somația medicilor, CNAS a publicat valorile punctelor per capita și per serviciu

11 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Instituția anunță că a calculat valoarea punctelor în asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu, prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

 

Semnalul de alarmă tras de medicii de familie, care au reclamat bugetul mai mic alocat medicinei primare în 2024 față de 2023 și cerut Guvernului și CNAS să le explice „raționamentul ce a stat la baza diminuării bugetului pentru asistența medicală primară și cum a fost fundamentată propunerea CNAS” și să li se comunice, până pe 15 ianuarie, „noile valori ale punctului în asistența medicală primară, valabile pentru perioada februarie – decembrie 2024”, pare să fi dat rezultate.

Dacă Ministerul Sănătății nu a aveut nicio reacție la semnalul de alarmă lansat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Colegiul Medicilor din România (CMR), Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, printr-un comunicat de presă, că a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

 

În urma calculelor specialiștilor CNAS a rezultat, potrivit datelor transmise de instituție, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei; cea a punctului pe serviciu medical în asistența medicală primară de 6,2 lei; iar cea a punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate de 3,3 lei.

Conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS, pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat astăzi în transparență decizională pe pagina de Internet a instituției, www.cnas.ro, menționează conducerea CNAS, în comunicat.

 

CNAS menționează în același document că, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate, pentru acest an, fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei.

Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024), casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023”, se arată în comunicat.

În încheiere, CNAS subliniază că, în prezent, sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*