Medicii stomatologi reclamă bugetul diminuat și cer să fie parte activă în dezbaterile cu autoritățile

13 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor Stomatologi își exprimă îngrijorarea față de diminuarea cu 50% a bugetului alocat pentru servicii medicale stomatologice în acest an și cere să fie parte activă în dezbaterile organizate de autorităţi pe teme de sănătate orală.

 

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, în contextul în care starea precară a sănătății orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29.12.2023, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei”, susțin medicii stomatologi, atrăgând atenția că diminuarea la jumătate a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală „va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, țară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0,3 vizite per capita, vs. 0,9% vizite, media europeană”.

 

Mai mult, președintele organizației profesionale, dr. Florin Lăzărescu, a precizat într-o postare pe o platformă de socializare, că medicii stomatologi sunt „într-o perioadă plină de schimbări şi provocări ale căror efecte se răsfrâng direct asupra sănătăţii orale a românilor. Cei peste 24.000 de medici stomatologi din ţara noastră intră zi de zi în contact cu pacienţii români, cunosc cel mai bine problemele acestora, precum şi minusurile sistemice. Tocmai din aceste motive, CMSR trebuie să fie parte activă, implicată în dezbaterile organizate de autorităţi pe teme de sănătate orală, înainte ca acestea să producă efecte la nivel naţional. Aceasta este poziţia pe care o vom prezenta, joi, la discuţiile la care am fost invitaţi de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma demersurilor publice realizate de CMSR. Ne dorim dialog direct şi colaborare constantă. Doar împreună cu autorităţile putem realiza reformele necesare. Îi vom asigura pe partenerii noştri de disponibilitate totală pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea stomatologiei din ţara noastră, a precizat președintele CMSR.

 

CMSR reiterează importanța strategică a susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea stării sănătății orale a românilor, cât și pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecțiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecțiunilor stomatologice avansate.

Reiterând angajamentul medicilor stomatologi de a sprijini eforturile autorităților publice în protejarea stării de sănătate a românilor, cu accent pe importanța dialogului și a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părților implicate în oferirea de servicii de sănătate, CMSR transmite că dorește să fie parte activă în dezbaterile organizate de autorităţi pe teme de sănătate orală și reactualizează, public, solicitarea transmisă președintelui interimar al CNAS, Cristian Celea, privind „desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluțiile optime prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătățită”.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*