Medicii, autoritățile și societatea civilă din Buzau își unesc forțele pentru „Sănătate și bunăstare pentru toți”

25 martie 2025 | 0 comentarii |

Riscurile majore asupra sănătății fizice și psihice ale consumului de substanțe, neglijenței la volan și lipsei de educație sanitară, dar și necesitatea dezvoltării unor programe integrate și bine țintite pentru un stil de viață sănătos sunt concluziile unei dezbateri pe teme de sănătate organizată de Fundația Comunitară Buzău. 

 

Pe 25 martie, când polițiștii sărbătoresc alături de populație Ziua Poliției Române, iar creștinii prznuiesc Sărbătoarea „Buna Vestire”, Fundația Comunitară Buzău a organizat evenimentul interactiv „Creștem Împreună: Sănătate și Bunăstare pentru Toți”, o dezbatere aliniată directivelor ONU privind protecția drepturilor omului, la care au fost prezenți medici, psihologi, polițiști, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.

Moderatorii evenimentului, Narcisa Dumitru și Sorin Chiru, au prezentat diverse statistici privind accesul la servicii esențiale de de sănătate, la consecințele alarmante ale consumului de tutun, de alcool și de droguri, la incidența mare a mamelor minore și la traumele rezultate în urma accidentelor rutiere, ca punct de plecare pentru identificarea cauzelor care favorizează adoptarea unor comportamente nesănătoase, cu scopul de a găsi mijloace și metode prin care prevenția să fie promovată și asumată ca mod de viață, în special în rândul copiilor și tinerilor, dar și a adulților, prin programe și proiecte bine țintite și eficiente.

 

Aceste statistici au fost confirmate de medicii prezenți la eveniment, care au descris efectele, uneori ireversibile, pe care le pot avea un stil de viață nesănătos, consumul de substanțe și accidentele rutiere, dar au atras atenția și asupra lipsei de educație medicală. „La Spitalul Județean de Urgență Buzău ajung multe cazuri acute, în urma consumului de substanțe sau a accidentelor rutiere, mulți dintre ei victime ale influenței exemplelor negative de pe rețelele sociale și a lipsei de modele pozitive, dar și a lipsei de informare corectă și avizată. Avem din ce în ce mai mulți adolescenți care ajung la spital în comă alcoolică sau în sevraj în urma consumului de droguri, avem foarte multe mame minore (o mămică în vîrstă de 20 de ani avea deja șase nașteri), dar și adulți, mai ales din mediul rural, cu tentative de suicid. Sunt, de asemenea, mulți pacienți care vin la spital, sunt tratați, iar la externare li se recomandă un tratament la domiciu, dar pe care ei nu-l iau, pentru că au aflat ei de pe net sau de la cunoscuți că nu e bun, că se pot vindeca și altfel, iar peste câteva zile ajung din nou în urgență, la spital. Avem și mulți pacienți care ajung la spital în situații «limită» din cauza lipsei accesului la servicii medicale și pentru care medicina nu mai poate face mare lucru”, a punctat dr. Ștefania Szabo, director medical SJU Buzău.

 

Dr. Maria Brăgău, medic primar psihiatru, Serviciul Medicină Legală al SJU Buzău, a subliniat impactul „devastator” al consumului unor substanțe, asupra psihicului copilului, dar și creșterea alarmantă a agresiunilor sexuale asupra minorilor.

Din păcate, asta se întâmplă din cauza lipsei de comunicare în familie (din pudoare, lipsă de timp sau neștiință) și de informare în școală. Mulți copii nu au acces la un psiholog sau consilier școlar, iar și mai mulți nu apelează la aceștia pentru că nu știu că nu doar violul reprezintă o agresiune sexuală, ci și atingerile, abuzul psihologic, bullyingul și alte comportamente neadecvate, ca și consumul de substanțe (inclusiv de alcool și tutun) afectează psihicul unei persoane, ducând la anxietate, depresie sau alte afecțiuni psihiatrice. Și mai trist este că în Buzău nu avem centre de recuperare și grupuri de suport pentru acești pacienți, iar cei care ajung în fază acută sunt tratați în spital, dar ulterior nu primesc sprijinul pe termen lung de care ar avea nevoie”, a atras atenția medicul psihiatru.

 

Despre rolul consilierului școlar a vorbit chiar un reprezentant al acestei bresle, care a subliniat că „vârsta psihologică a coborât pe la nivelul clasei a IV-a, când copiii își caută modele, iar din păcate, pentru că în familie, în școală, în mass-media și pe rețelele sociale nu le sunt prezentate decât foarte rar modele pozitive, ei aleg adesea modele nepotrivite, care sunt extrem de frecvente. Din păcate, nu toți consilierii școlari sunt suficient de bine pregătiți pentru a oferi o consiliere care să ajute prevenția și nici școala, familia și societatea nu se implică suficient și mai ales eficient în acțiuni preventive”.

Prezent la eveniment, primarul Constantin Toma, a prezentat implicarea Primăriei Buzău în proiecte de educație pentru viață și a subliniat că socializarea, mâncarea sănătoasă și mișcarea sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, dar în același timp a opinat că ar fi nevoie ca în școli, pe lângă informare să existe mai multe restricții, o mai bună supraveghere, exemple pozitive și activități alternative, astfel încât copiii să nu mai fie atrași de vicii.

 

Petrică Stolnicu, președintele Radio Ștința și EURAO (European Radio Amateurs’ Organization), a opinat că „nevoia de cunoaștere, de conștientizare și identificare a cauzelor comportamentelor nesănătoase, dar și de găsire a unor soluții constituie puncte de plecare în îmbunătățirea stilului de viață, atingerea bunăstării și a sănătății mintale”, subliind că atragerea copiilor și tinerilor către hobby-uri sănătoase poate împiedica adoptarea unor comportamente și obiceiuri nesănătoase.

Claudiu Damian, vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a propus dezvoltarea voluntariatului în domeniul medical și educațional și a promis că instituția pe care o reprezintă va continua să sprijine proiectele pe educație și sănătate derulate în ultimii ani (campanii antidrog, campanii antibulying, campanii de prevenție și screening medical), subliniind totodată că „puterea exemplului ar putea fi cheia rezolvării acestor probleme. Este nevoie să ne uităm în primul rând la noi înșine și să facem măcar un lucru mai bun. Acesta se va multiplica și va avea efect pentru cei din jur. Dacă ne unim forțele și colaborăm cu toții, – profesioniști, autorități, societatea civilă -, putem schimba multe, astfel încât cu toții să fim bine!”, a punctat Damian.

 

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor și-au oferit disponibilitatea de a iniția și a promova pe rețelele sociale un program eficient pentru un stil de viață sănătos, adaptat capacității de înțelegere a copiilor și tinerilor, într-un limbaj adecvat și sub o formă adaptată vârstei acestora.

În cadrul evenimentului au fost abordate  teme precumreducerea mortalității premature cauzate de boli netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli respiratorii cronice) prin prevenție și tratament”, „promovarea sănătății mintale și a bunăstării (reducerea ratei mortalității prin suicid)”, „întărirea prevenirii și tratamentului abuzului de substanțe, inclusiv abuzul de droguri narcotice și consumul nociv de alcool”, „reducerea numărului de decese și răniri cauzate de accidente rutiere”, „asigurarea accesului universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv pentru planificare familială, informare și educație, și integrarea sănătății reproductive în strategiile și programele naționale”, „reducerea natalității la adolescente”.

 

Reprezentanții IPJ Buzău, din cadrul Biroului de Siguranță Școlară și de la Serviciul Circulație, au atras atenția că vârsta la care debutează consumul de substanțe interzise a scăzut la 12 ani, că drogul din ce în ce mai preferat de tineri este cocaina, că alcoolul și tutunul sunt ușor de procurat, că indisciplina în trafic atât a șoferilor cât și a pietonilor este alarmantă (România se situează pe locul 1 în Europa la accidente rutiere) și au prezentat câteva cazuri ale unor victime ale acestor factori, întâlnite în cariera lor și care i-au marcat atât ca polițiști, cât și ca oameni și ca părinți.

Ei au subliniat că în ciuda eforturilor pe care le fac pentru a combate aceste fenomene și a faptului că „ne străduim să creăm o «centură de siguranță» în jurul minorilor, fără implicarea familiilor, a specialiștilor din domeniul medical și educațional, a autorităților și a societății civile, efectul nu va fi cel scontat”.

Totodată, ei au evidențiat impactul negativ pe care îl exemplele negative intens promovate și informațiile false de pe rețelele sociale, au atât asupra minorilor cât și a adulților, și au insistat asupra necesității intensificării programelor de informare și educare, precum și a promovării unor modele.

 

Concluzia a fost că există cauze multiple care favorizează comportamente nesănătoase – familia (lipsa de comunicare, tensiuni), anturajul și teribilismul (vrei să fii cool), influența rețelelor sociale, anumite tulburări nediagnosticate etc. -, iar ele afectează atât tinerii cât și adulții și că este nevoie de „vindecare socială”, de schimbarea paradigmei în care privim aceste probleme, astfel că este nevoie de sinceritate maximă și de implicarea familiei, a părinților și copiilor, a personalului didactic și medical, a autorităților și a societății civile, în acțiuni de informare, conștientizare și prevenire, nu doar la nivel declarativ, ci și prin inițiative concrete, cu impact.

Și-au manifestat disponibilitatea de a implica resursele proprii (umane, materiale și logistice) și de a colabora pentru realizarea unor astfel de proiecte, actori cheie precum ONG-urile locale, Primăria Municipiului Buzău, Consiliul Județean, Consiliul Județean al Elevilor, Poliția Județeană, Poliția Locală, Poliția Rutieră, Biroul de Siguranță Școlară și specialiști din domeniile medical și educativ.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*