Concediile medicale, la control. Un milion de concedii de boală suspecte, acordate anul trecut
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, spune că a observat „o acumulare de zile de concediu medical”, acordate „în mod suspect”, în perioada aprilie-mai 2024, aproape de sărbători legale și de week-end. Corpul de Control din MS și cel din CNAS vor verifica modul în care medicii au acordat aceste concedii de boală.
Problema concediilor medicale acordate de unii medici nejustificat, reclamată și anii trecuți, revine în atenția autorităților. Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rogobete, a afirmat că există suspiciuni privind eliberarea a peste un milion de concedii medicale, acordate anul trecut, în doar două luni. Acestea ar fi fost acordate „în mod suspect”, în apropierea sărbătorilor legale și a weekendurilor, astfel încât cei care s-au „îmbolnăvit” să facă „punte” cu liberele de la stat. Cele mai multe dintre aceste concedii medicale, care ar fi fost eliberate pe codul 01 de boală (boală obișnuită). În perioada aprilie – iunie 2024, în preajma Zilei Muncii, Paștelui și Zilei Copilului, apar creșteri „absolut suspecte”, motiv pentru care autoritățile au demarat o acțiune de control în teritoriu, iar Corpul de Control din MS și CNAS verifică dacă suferința din acte a fost și în realitate.
„Obiectivul este de a stopa rapid fraudarea sistemului de emitere a concediilor de boală, fără o bază medicală justificată. Am identificat peste 1 milion de concedii medicale suspecte, care cumulează peste 30 de milioane de zile de concediu”, al căror cost s-a ridicat la peste 3,2 miliarde de lei, a transmis ministrul Rogobete.
Ministrul Sănătății spune că, în mandatul său, va fi „toleranță zero față de orice tip de eliberare incorectă a concediilor medicale” și subliniază că, prin controalele demarate, autoritățile își asumă asumă protecția pacienților cu afecțiuni grave (AVC, afecțiuni oncologice) „de un fenomen complet imoral care direcționează resurse către plata unor concedii medicale fictive”. El își susține afirmațiile prin faptul că, în urma primelor verificări, s-a constatat că cele mai multe concedii medicale s-au acordat din data de 29 aprilie, adică încă de la începutul săptămânii cu Ziua Muncii, care pica într-o miercuri, când s-a înregistrat „o creștere abruptă de peste 200.000 de concedii medicale”. O altă creștere „suspectă” a fost înainte de Sărbătorile Pascale și apoi, de Ziua Copilului care, deși anul trecut a picat într-o sâmbătă, au fost înregistrate brusc, foarte multe concedii medicale acordate pe 30 și 31 mai, adică joi și vineri.
„Trebuie să oprim rapid fraudarea sistemului de concedii medicale, la nivel național. Este un fenomen care trebuie descurajat prin controale. Se poate identifica ușor dacă acel concediu medical a fost fictiv sau nu. Nu vom veni cu poliția concediilor medicale, nu va umbla nimeni după nimeni, toate verificările se vor face administrativ”, a explicat Alexandru Rogobete.
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu AFecțiuni Cronice – COPAC, spune că „sunt, din păcate, situații în care pacientul simulează o afecțiune sau se înțelege cu medicul pentru concediu medical, pentru care eventual îl și plătește”, iar în acest fel „se prelungesc nejustificat unele concedii medicale”, ba chiar „se ia concediu la locul de muncă și apoi lucrează la negru, ceea ce nu este etic și nici corect și nici moral”.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, spune că „există o listă cu top 10 medici la nivel naţional care au prescris mii de concedii medicale, pe toate specialităţile. Peste 80% din aceste diagnostice sunt pentru dorsalgii sau dureri diferite, bazate pe durere, la limita de a putea contesta că a fost sau nu un concediu medical fictiv”.
Corpul de control va analiza dosarele medicale ale pacienţilor, iar dacă va constata că un medic a acordat mai multe concedii medicale decât numărul maxim de consultaţii dintr-o zi, acesta va fi sancționat. „Eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, precum și neîntocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii conform reglementărilor legale constituie contravenții sancționabile cu amenzi cuprinse între 5.000 și 11.000 lei”, transmite CNAS.
Președintele CNAS, dr. Horațiu Moldovan, spune că cele mai multe concedii medicale au fost eliberate pentru doar câteva dintre bolile cuprinse în codul de boală 01, pentru care indemnizația este de 75% din media veniturilor brute realizate de beneficiar, în ultimele 6 luni.
„Cele mai frecvente sunt afecțiunile osteo-musculo-articulare de genul discopatii, precum și infecții din sfera ORL și a tractului respirator. În spatele unui concediu trebuie să existe o consultație și, după caz, anumite investigații care s-au recomandat pe specificul fiecărei boli. Avem în această echipă mixtă de control atât medici, cât și economiști și juriști care pot să aprecieze împreună foarte bine aceste aspecte”, a precizat dr. Horațiu Moldovan, președintele CNAS, care subliniază că „decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, fundamentată de starea de sănătate obiectivă a asiguratului”, iar solicitările pacienților, indiferent de insistența acestora, nu pot constitui un criteriu valid pentru eliberarea certificatului de concediu medical.
În martie 2025, CNAS a anunțat că, în 2024 au fost acordate peste 3,2 milioane de certificate de concediu medical, pentru peste 7,3 milioane de zile de concediu plătit din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Angajatorul suportă cel mult 5 zile de concediu medical, iar Casa ar trebui să deconteze restul, dar are datorii către angajatori cât bugetul pe tot anul, la acest capitol. Plăţile au acoperit abia restanţele până la nivelul lunii iulie 2024.
CNAS a descoperit sute de medici care au acordat sute de concedii medicale, într-o singură zi. Nu va fi judecat actul medical, ci dacă medicul a dat concediul medical după o consultaţie consemnată în dosarul pacientului, spun oficialii, care reamintesc și angajatorilor că „au obligația legală să verifice elementele care se înscriu pe certificatul de concediu medical, să gestioneze numărul de zile de concediu medical pentru fiecare asigurat și pe fiecare afecțiune și să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori”.
Vor fi controlate atât cabinete medicale din București, cât și din țară.
Noul sistem informatic al CNAS, care ar trebui să fie gata la jumătatea anului viitor, va da alerte în timp real, atunci când un medic va acorda prea multe concedii medicale într-o zi.