Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău s-a mutat pe strada Horticolei
Clădirea unității medicale a intrat într-un amplu proces de reabilitare, iar până la finalizarea lucrărilor, activitatea Centrului se va desfășura într-un sediu temporar, situat pe strada Horticolei nr. 54B, în imediata apropiere a Centrului de Educație Incluzivă Buzău.
Sediul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Buzău a intrat într-un proces complex de consolidare, reabilitare, eficientizare energetică și modernizare, printr-un proiect derulat prin Ministerul Sănătății cu fonduri europene și cu o contribuție substanțială din partea Consiliului Județean Buzău, care asigură cofinanţarea de 2% din totalul cheltuielilor eligibile și cheltuielile neeligibile (peste 2,6 milioane lei) ale proiectului, a cărui valoare totală este de 5.889.990,59 lei.
Pentru ca activitatea de recoltare, stocare și prelucrare a sângelui, precum și cea a laboratorului de analize, să se poată desfășura în condiții de siguranță, Consiliul Județean a aprobat găzduirea temporară a Centrului, pe perioada desfășurării lucrărilor (estimate a se finaliza într-un an), într-un imobil situat pe strada Horticolei nr. 54B (fost 56), în imediata apropiere a Centrului de Educație Incluzivă, unde au fost deja mutate mobilierul și aparatura medicală.
Adriana Crăciun, directoarea centrului, a anunțat pe rețelele de socializare că, începând cu 1 iulie 2025, clădirea CTS Buzău „va intra într-o mult așteptată consolidare și modernizare”, dar activitatea de donare va continua fără întreruperi, în noua locație, unde donatorii sunt invitați să ajute „în continuare, la asigurarea necesarului transfuzional al pacienților din spitale”.
Exprimându-și sperața că buzoienii vor trece peste „ușorul disconfort” creat de ajungerea la noua locație, conducerea Centrului de Transfuzie evidențiază beneficiile pe termen lung ale reabilitării sediului unității medicale și invită donatorii să continue să ofere celor aflați în nevoie, sângele salvator. „Poate nu vă este foarte confortabil, dar haideți să ne bucurăm că peste un an ne vom întoarce cu toții într-o clădire solidă, renovată, care ne va asigura un climat sigur și confortabil pentru donarea de sânge. Va așteptăm în noua locație, dragi donatori, cu speranța că așa cum ați reacționat într-un număr atât de mare la fiecare chemarea a comunității, o veți face în continuare. Ne bizuim pe ajutorul dumneavoastră și nu uitați… pacienții din Buzău și nu numai, au nevoie sa-i ajutați în continuare”, a transmis Adriana Crăciun, mulțumindu-le donatorilor pentru înțelegere.
Muțumiri și recunoștință au fost adresate conducerilor Consiliului Județean Buzău și DGASPC care „ne-au oferit, cu generozitate, spațiul în care vom funcționa un an de zile, o locație dotată cu tot ce avem nevoie pentru desfășurarea activităților noastre, conștientizând din plin rolul unui Centru Județean de Transfuzie în sprijinul comunității buzoiene”, precum și firmei Ductil SA și Alinei Sora, pentru sprijinul constant acordat, inclusiv prin punerea la dispoziție a unui spațiu de depozitare și sponsorizări pentru echipamente necesare activității centrului.
Sediul Centrului de Transfuzie Buzău, situat în strada General Grigore Baștan, nr. 50, a fost edificat în 1974, iar de atunci, clădirea nu a fost niciodată raparată sau consolidată. Construit pe două niveluri plus subsol – unde se află și un buncăr antiatomic -, imobilul s-a degradat constant. În ultimii ani, infiltrațiile au șubrezit parterul și subsolul și au apărut crăpături care au antrenat apoi degradarea avansată a structurii de rezistență. Experții au constatat că, în partea superioară a clădirii, unii pereţi au ieşit din planul cadrelor, ceea ce înseamnă că au avut loc deplasări mari în orizontală. Încadrată în clasa a II-a de risc seismic, clădirea s-ar putea prăbuși la primul cutremur de intensitate mai mare.
În aceste condiții, conducerea centrului a demarat demersurile pentru consolidarea clădirii, în anul 2021. Anul trecut s-a reușit realizarea DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie), ulterior au fost aproate fondurile pentru realizarea Proiectului Tehnic și apoi fondurile pentru realizarea acestuia. Anul acesta, de la 1 iulie, au fost demarate lucrările, având ca termen de execuție 1 an.
Centrul de transfuzii este o unitate sanitară de interes strategic, care recoltează sânge și plasmă pentru spitalele din județ și din țară. Cele mai mari cantități de sânge sunt colectate cu ajutorul caravenei mobile, care se deplasează aproape săptămânal, .