Cor portocaliu și galben de temperaturi extreme. Ministerul Sănătății activează planurile de intervenție pentru caniculă

4 iulie 2025 | 0 comentarii |

Vineri și sâmbătă, România se află sub Cod portocaliu și galben de caniculă, iar pentru duminică și prima jumătate a săptămânii viitoare, meteorologii preconizează temperaturi extreme, de 40 de grade Celsius, iar discofortul termic va fi ridicat. 

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare de Cod portocaliu pentru mai mult de jumătate din țară, și Cod galben de caniculă pentru restul județelor, în intervalul 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade la umbră, iar nopțile vor fi tropicale și minimele nu vor coborî sub 20 de grade în Oltenia, sudul Banatului și local în Muntenia.

Valul de căldură se va intensifica și va genera un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În acest context, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe, să activeze planurile de măsuri pentru zilele caniculare. Astfel, serviciile de ambulanță vor alerta echipajele și vor dispune suplimentarea acestora acolo unde numărul solicitărilor este în creștere, iar direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea condițiilor de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, inclusiv a stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, și a resurselor umane. De asemenea, DSP-urile vor colabora cu autoritățile locale pentru amenajarea și organizarea punctelor de asistență a populației și de distribuire a apei potabile în spațiile publice, iar controalele igienico-sanitare în unitățile cu profil alimentar și în taberele școlare se vor intensifica.

 

Buzăul sub Cod galben de caniculă

 

Județul Buzău se află sub Cod Galben, iar autoritățle publice și cele din domeniul sănătății au luat deja primele măsuri, mai ales că pentru următoarele zile se prognozează Cod portocaliu și chiar Cod roșu de caniculă, în județ. În municipul Buzău sunt deja funcționale patru puncte de prim-ajutor, în holul Primăriei, în Piața Centrală (lângă sediul Poliției Locale), în Piața Dorobanți și Piața Crâng. La fiecare dintre acestea sunt prezente cadre medicale sau voluntari care acordă sprijin persoanelor afectate de temperaturile ridicate, le măsoară tensiunea și le oferă apă rece și spații de răcorire, iar la nevoie, solicită ambulanța.

DSP a avertizat toate unitățile medicale să fie pregătite pentru a face față solicitărilor specifice în perioadele caniculare și a dispus intensificarea controalelor în unitățile medicale, în cele alimentare și în taberele școlare.

Serviciul Județean de Ambulanță și-a activat planul pentru caniculă și a alertat echipajele, iar dacă va crește numărul de solicitări, se va suplimenta numărul personalului.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, personalul Unității de primire Urgențe (UPU) este pregătit să preia toți pacienții afectați de caniculă și a le accorda ajutor de urgență, dispune de stocurile necesare de medicamente și materiale sanitare, iar după caz, persoanele cu afecțiuni cronice vor fi internate în secții și vor primi îngrijire medicală de specialitate.

Conducerea unității medicale recomandă însă populației și mai ales copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice, să respecte măsurile de protecție și prevenție pentru perioade caniculare – să evite deplasările în aer liber între orele 11:00 și 17:00, să consume lichide în mod regulat și să poarte haine lejere, deschise la culoare.

 

Recomandări pentru populație

 

Ministerul Sănătății a transmis și o serie de recomandări pentru populație, pentru perioada caniculară. Astfel, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare;  celor care folosesc aerul condiționat și se recomandă să regleze apartul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar celor care nu au aer condiționat, să nu folosească ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius, să ptreacă 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe), iar pe parcursul zilei să facă dușuri călduțe, fără a se șterge de apă.

La ieșirea din casă se recomandă purtarea pălăriilor și ochelarilor de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise.

Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai sau cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece conțin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă”, recomandă speciașiștii MS.

De asemenea, se recoamndă evitarea activităților în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) și o grijă sporită față de persoanele dependente de altcineva (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. „Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!”, atenționează MS.

 

Avertizări privind riscurile ridicate ale radiațiilor UV

 

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis, de asemenea,  informații clare și practice despre indicele UV (o unitate standard internațională care măsoară intensitatea radiațiilor ultraviolete la suprafața Pământului), subliniind cât de importantă este protecția împotriva soarelui în perioada sezonului cald.

Valoarea indicelui UV este determinată de factori precum concentrația stratului de ozon, poziția soarelui, localizarea geografică și condițiile atmosferice, potrivit unei scale specifice:

INSP prezintă următoarea scală a indicelui UV – între 0 și 2 – risc scăzut, între 3 și 5 – risc moderat, între 6 și 7 – risc ridicat, de la 9 la 10 – risc foarte ridicat și peste 11 – risc extrem-, atrăgând atenția că „cu cât indicele este mai mare, cu atât riscul de apariţie a leziunilor cauzate de radiaţii UV este mai mare. Expunerea neprotejată poate duce la arsuri, îmbătrânire prematură a pielii și chiar cancer de piele”, subliniază INSP.

Pentru a evalua rapid valoarea UV din zona în care vă aflați, INSP recomandă observarea umbrei: dacă umbra este mai lungă decât înălțimea proprie, expunerea UV este mică, iar dacă este mai scurtă, expunerea este ridicată.

În plus, INSP oferă următoarele recomandări pentru protejarea sănătății pielii și a ochilor: stați la umbră, în special între orele 11:00 și 16:00; purtați pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV; aplicați cremă cu factor de protecție solară (SPF 30+), reaplicată la fiecare două ore; hidratați-vă suficient și evitați efortul fizic intens în timpul caniculei.

Totodată, pentru o informare precisă, recomandă verificarea valorii indicelui UV prin aplicații sau site-uri meteo actualizate în timp real.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*