ANT: 16 pacienți salvați prin transplant, în ultimele patru zile
În perioada 10–13 iulie 2025, în centre medicale din București, Craiova, Târgu Mureș și Cluj-Napoca au fost realizate cinci intervenții de prelevare de organe și țesuturi de la donatori aflați în moarte cerebrală, iar organele prelevate au salvat 16 pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant.
Generozitatea familiilor a cinci pacienți aflați în moarte cerebrală în spitale din București, Craiova, Târgu Mureș și Cluj, care au acceptat donarea de organe și țesuturi, a făcut posibil ca profesionalismul și dedicarea echipelor medicale implicate în transplant să ofere o nouă șansă la viață unor pacienți aflați în stare critică, în așteptarea unui organ salvator. Nu mai puțin de 16 români au fost astfel salvați, în ultimele patru zile, prin transplanturi de inimă, ficat sau rinichi, iar alți oameni au primit o șansă la o viață mai bună prin transplant de cornee.
Maratonul prelevărilor și transplanturilor a început joi, 10 iulie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde echipa formată din conf. dr. Mihai Popescu (șef secție ATI), dr. Mihaela Agapie (coordonator transplant) și dr. Andreea Birjaru (KDP), alături de echipele de transplant de la SCUB, Institutul Fundeni și Spitalul Lahovari au prelevat cordul, ficatul, rinichii și corneele de la un donator în vârstă de 44 de ani, aflat în moarte cerebrală.
Lanțul vieții a continuat la Spitalul Clinic de Urgență București, unde un bărbat în vârstă de 56 de ani, a primit o inimă nouă, la Institutul Clinic Fundeni unde alți trei pacienți au fost transplantați hepatic și renal, iar corneele au fost transplantate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Tot pe 10 iulie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a fost efectuată o prelevare de la un donator în vârstă de 36 de ani, iar ficatul, rinichii și corneele acestuia au salvat alți oameni necunoscuți.
Din echipa de anestezie și coordonare au făcut parte dr. Anca Vîlcea, dr. Mircea Ionescu (coordonator transplant) și dr. Zorilă Andreea (KDP) cărora li s-au alăturat echipele de prelevare și transplant de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridin” din Iași, pentru ficat, de la Institutul Clinic Fundeni, pentru rinichi și de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, pentru cornee.
Gestul nobil al familiei care a acceptat donarea de organe a fost transformat în speranță de echipele de medici specializați în transplant, de la cele trei spitale din Iași și București. Un pacient pentru care unica șansă la viață era primirea unui ficat salvator a fost astfel salvat de medicii din Iași, iar alte două persoane au fost transplantate renal, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal de la Institutul Fundeni. Alte două persoane au primit șansa la o viață mai bună prin transplant de cornee, la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Maratonul salvării de vieți dincolo de moarte a continuat în zilele de 11 și 12 iulie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde au avut loc două prelevări de organe și țesuturi, de la donatori în vârstă de 36 și 44 de ani. În urma acestor intervenții au fost realizate două transplanturi hepatice (la Institutul Clinic Fundeni și la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj, patru transplanturi renale la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR Cluj) și două transplanturi de cornee la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Țesutul osos prelevat cu aceeași ocazie a ajuns la Banca de Țesut Colentina.
Echipa de menținere a donatorilor a fost formată din conf. dr. Raluca Fodor, dr. Oana Pitea (coordonator regional), as. Dorin Boca (coordonator transplant) și dr. Mihai Morariu (KDP regional). Prelevarea de țesut osos a fost realizată de singura echipă suport din țară, formată din medici ai Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie, în colaborare cu Banca de Țesut Colentina. Din echipă au făcut parte dr. Pal Fodor, dr. Solyom Arpad (șeful secției) și medicii rezidenți dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya și dr. Adrian Sălăgean.
Duminică, 13 iulie, maratonul pentru viață a continuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde a fost prelevat ficatul de la un donator în vârstă de 49 de ani, aflat în moarte cerebrală. În urma acesteia s-a realizat un transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj.
Echipa ATI I Cluj a fost formată din dr. Dumitru Pătraș (coordonator transplant) și Elena Ștefănescu (KDP).
„Transmitem recunoștință profundă familiilor donatorilor, care au ales să transforme durerea în speranță pentru alți oameni. Le mulțumim echipelor medicale implicate, pentru profesionalismul, empatia și dedicarea de care dau dovadă zi de zi”, este mesajul transmis de conducerea Agebției Naționale de Transplant (ANT), la finalul acestui adevărat maraton pentru viață, reamintind tuturor românilor că „transplantul înseamnă VIAȚĂ”, dar poate avea loc doar în urma acceptului donării de organe.
Sursă foto: ANT