Minuni de Rusalii: Un înger donator, o armată de medici și șapte vieți salvate prin transplant

24 iunie 2024 | 0 comentarii |

Generozitatea unei familii care a acceptat donarea de organe și țesuturi de la o pacientă aflată în moarte cerebrală și profesionalismul echipelor de prelevare și transplant din cinci spitale din Capitală au salvat 7 pacienți prin transplant pulmonar, de ficat, rinichi şi cornee.

 

Sursa foto: ANT

Există viață după moarte prin transplant!” sau „Transplantul înseamnă viață!” sunt afirmații tot mai des confirmate de gestul neprețuit al tot mai multor români care, prin acceptarea donării organelor și țesuturilor unei ființe dragi acordă o șansă la viață unor semeni necunoscuți. Iar profesionalismul și dedicarea medicilor care pentru a salva vieți nu țin cont că este zi sau noapte, că e zi de lucru sau sărbătoare, demonstrează că există minuni, așa cum s-a întâmplat și în aceste zile de Rusalii, când echipele de prelevare și transplant din cinci spitale din Capitală au salvat șapte vieți, în timp ce majoritatea românilor se aflau în vacanță. 

În noaptea de duminică, 23 iunie, la Spitalul Universitar de Urgență Elias s-a realizat o nouă intervenție de prelevare organe și țesuturi, a treia anul acesta în cadrul acestei unități sanitare și a 41-a la nivel național. Astfel, 7 pacienți au putut fi transplantați cu plămân, ficat, rinichi și cornee, datorită faptului că familia și-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei decedate”, a transmis luni, în a doua zi de Rusalii, Agenția Națională de Transplant (ANT), care a mulțumit „pentru efort și dăruire echipei care a pornit resorturile speranței pentru 4 pacienți a căror unică șansă la viață era un transplant de plâmăn, ficat sau rinichi”.

 

Primul transplant pulmonar din acest an

 

Duminică, echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din dr. Ioana Popescu Garotescu – coordonator intraspitalicesc de transplant, dr. Andreea Stroi – KDP, dr. Vulpe Gabrielă – neurolog și echipa de rezidenți dedicați compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, și dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei unei paciente în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală, să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în momente de cumpănă.

Pentru intervenția de prelevare a plămânului, alături de medicii de la Spitalul Elias a fost prezentă o echipă chirurgicală de la Spitalul „Sfânta Maria”, condusă de dr. Dragoș Chiriță, împreună cu dr. Alexandru Martiniuc. Lanțul vieții a fost continuat de echipa de profesioniști în acest gen de trasplant de la Spitalul „Sfânta Maria”, care au salvat astfel o pacientă în vârstă de 45 de ani, care suferea de bronhopneumonie cronică obstructivă (BPOC) și se afla în stare critică. Este prima intervenție de transplant de plămân realizată de echipa de profesioniști a unității medicale în acest an.

 

Doi pacienți salvați prin transplant hepatic

 

Echipele Institutul Clinic Fundeni conduse de dr. Radu Zamfir, dr. Gheorghe Potlog – pentru ficat și dr. Vlad Olaru – pentru rinichi au fost, de asemenea, prezente la Spitalul Elias. Efortul lor a fost preluat de echipele multidisciplinare din centrele de transplant ale institutului: chirurgi, anesteziști, cardiologi, gastroentelorgi, nefrologi, medici de laborator, iar alși trei pacienți aflați în stare critică au primit o nouă șansă la viață.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o pacientă de 35 de ani „a învins moartea datorită intrevenției de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de conf. dr. Gabriela Droc și echipa compusă din dr. Sibel Șoarece și dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric la Spitalul Grigore Alexandrescu, în vârsta de 13 ani, cu o boală congenitală foarte gravă”, precizează ANT.

 

Un copil și un adult au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal

 

În același timp, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, coordonate de dr. Cătălin Baston și dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – dr. Liliana Domnișor, aduceau șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți, în vârstă de 16 și 58 de ani, compatibili cu grefele.

Iar la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, alți doi pacienți au primit șansa la o viață mai bună în urma transplanturilor de cornee realizate de echipele coordonate de prof. dr. Marian Burcea, împreună cu dr. Alina Gheorghe și dr. Valentin Dinu.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate. Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. Respect și recunoștință pentru echipele medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță”, subiliniază conducerea ANT.

 

Campanie pro donare

 

Conducerea Agenției Naționale de Transplant reamintește populației că „donarea de organe este un gest nobil, prin care se acordă o șansă la viață semenilor aflați în așteptarea unui organ salvator. Atunci când un pacient a decedat, exprimarea acordului poate reda speranța altora. Fără donare nu există transplant și este important ca populația să fie informată în acest sens”.

Pe listele de așteptare ale ANT sunt 8 pacienți pentru transplant pulmonar, 65 au nevoie de transplant cardiac, alți 490 așteaptă un transplant hepatic, iar 3.643 de pacienți sunt în așteptarea unui rinichi salvator. De asemenea, 1.034 așteaptă un transplant de celule stem hematopoietice, iar alți 114 au nevoie de transolant os-tendon.

Pentru o mai bună conștientizare a importanței donării de organe și țesuturi, Ministerul Sănătăţii împreună cu Agentia Națională de Transplant vor derula, anul acesta o campanie în acest sens, și tot anul acesta seva implementa noul Registru de Transplant, care asigura trasabilitatea și transparența activității.

„Cu această ocazie ne exprimăm recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor care au înțeles importanța donării și permit ca echipele medicale să salveze pacienții de pe listele de așteptare”, punctează reprezentanții ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*