Sute de români au fost salvați prin transplant în 2023. Speranțe mari pentru 2024

2 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni, care nu poate fi cuantificată în cuvinte. Medicii și familiile celor salvați mulțumesc „donatorilor îngeri” și familiilor lor, care au înțeles că transplantul înseamnă viață.

 

Anul 2023 a însemnat o evoluție ascendentă a activității de transplant în România. Armate de medici s-au mobilizat zi și noapte și chiar în zilele de sărbătoare, pentru a salva viețiși a face posibil ca mulți pacienți aflați în mare suferință să aibă șansa la o viață mai bună.

La fel de important este faptul că din ce în ce mai mulți români conștientizează că transplantul înseamnă viață, iar donarea organelor unei ființe dragi poate salva mai mulți necunoscuți a căror unică șansă la viață este primirea unui organ salvator. Pentru a le mulțumi acestora și pentru a încuraja și mai mulți oameni să accepte donarea de organe, Agenția Națională de Transplant (ANT), în numele medicilor și al pacienților salvați, a prezentat câteva dintre momentele importante ale activității de transplant în anul 2023, cu speranța că anul 2024 va fi unul și mai bun pentru românii aflați în suferință și care, înscriși pe listele de așteptare, speră că vor primi organul salvator.

 

Numai în luna decembrie, la Bucureşti, Oradea şi Baia Mare, patru familii au decis să spună DA pentru viaţă! La Spitalul Universitar de Urgentar Elias, s-a realizat vineri, 1 decembrie, o intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiei unui pacient în vârstă de 42 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe şi cu mult efort şi profesionalism din partea echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Elias, alţi 3 oameni au primit o nouă şansă la viaţă, prin transplanturile de ficat şi rinichi, iar alte 2 persoane şi-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee. Intervenţiile de prelevare şi transplant au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucureşti pentru cornee.

 

La Spitalul Clinic de Urgență București, familia îndurerată a unui alt pacient, transferat de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, a găsit puterea de a ajuta alţi semeni, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Astfel, în cursul dimineţii de 11 decembrie, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare multiorgan, de la pacientul în vârstă de 43 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Gestul de mărinimie al familiei, alături de efortul echipelor medicale, a adus speranţă pentru alţi 3 români a căror unică şansă la viaţă era un transplant de ficat sau rinichi, iar alţi 2 pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee. Intervenţiile de prelevare şi transplant au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi şi de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București pentru cornee.

 

La Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea, în cursul serii de joi, 14 decembrie, s-a încheiat cea de-a 19-a prelevare de organe şi ţesuturi din cadrul acestei unităţi sanitare de la începutul acestui an, de la un donator în vârstă de 67 de ani.

Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe, alţi 4 semeni necunoscuţi au primit o nouă şansă la viaţă prin transplanturile de rinichi care au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, iar transplantul de cornee s-a realizat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București. Din motive medicale, ficatul prelevat nu a putut fi transplantat.

 

Sâmbătă, 16 decembrie, la Spitalul Judetean de Urgență „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, familia îndurerată a unui alt pacient, în vârstă de 61 de ani, aflat în moarte cerebrală, găsea puterea de a ajuta alţi oameni, de a oferi altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe.

Pentru intervenţiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni – pentru ficat, ICUTR Cluj – pentru rinichi şi Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee, unde operaţiile de transplant s-au încheiat cu succes.

„Mulţumim celor care au înţeles că donarea de organe şi transplantul salvează vieţi! Dedicarea şi efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenţia salvatoare de vieţi realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilitate!”, subliniază ATR

 

Seria de transplanturi hepatice a confirmat tendința încurajatoare din ultimii ani, după pandemie. Transplantul hepatic pediatric se dezvoltă rapid, odată cu deschiderea Centrului de Transplant Hepatic pediatric de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde se realizează transplant hepatic de la donator în moarte cerebrală, split-liver (împărțirea ficatului) și transplant hepatic de la donator viu. „Ca urmare a bunei colaborări între Institutul Clinic Fundeni și Centrul de transplant pediatric de la Spitalul pentru Copii «Grigore Alexandrescu» au fost realizate, în 2023, 8 transplanturi hepatice la copii, din care 4 de la donator viu”, precizează ANT, care menționează că la Institutul Clinic Fundeni s-au realizat 70 de transplanturi hepatice, din care 5 de la donator viu.

Agenția Națională de Transplant mulțumește „pentru reușita profesională celor două echipe medicale, conduse de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șef Secție Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni și conf. dr. Laura Bălănescu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu. Respect și Recunoștință românilor care au înțeles importanța donării de organe și echipelor medicale care fac posibilă salvarea de vieți prin transplant”.

 

Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi este, de asemenea, un reper la nivel naţional, un centru în care se desfășoară multiple activități în cadrul Programului Național de Transplant: identificare și declarare donatori în moarte cerebrală, transplant hepatic, transplant de cornee, laborator HLA. De asemenea, centrul găzduiește oficiul regional de coordonare ANT. În regiunea Moldova s-au realizat 15 prelevări de organe în ultimul an, urmate de 11 transplanturi hepatice realizate în Centrul Sf. Spiridon Iași şi 4 grefe alocate naţional.

Tot la Iași, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Covic, echipa centrului de Transplant Renal a Spitalului „Dr. C. I. Parhon” a realizat 54 de intervenții de transplant în anul 2023. În cei aproape 24 de ani de activitate, în acest centru au fost efectuate peste 500 de intervenții de transplant renal, iar peste 1.000 de pacienți transplantați în alte centre din țară sau din străinătate sunt urmăriti periodic în acest centru.

 

La ICUTR Cluj-Napoca, anul 2023 a fost unul plin de provocări, dardatorită unității și determinării noastre comune, am reușit să depășim obstacolele și să obținem succese deosebite în activitatea de transplant, cu cele 89 de transplanturi renale efectuate. dintre care 6 proceduri pediatrice”, transmite echipa de transplant renal a Institulului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, odată cu urările de bine și sănătate transmise tuturor românilor, pentru anul 2024.

În același mesaj se subliniază că Institutul „se îndreaptă vertiginos spre borna de 2.500 transplanturi renale în cei 32 de ani de activitate neîntreruptă. Împreună, am construit relații puternice și de încredere în cadrul echipei”.

Felicitări colectivului pentru profesionalism şi dedicarea cu care îşi desfăşoară activitatea”, le-a transmis conducerea ANT.

 

Dr Horatiu Moldovan si echipa SUUB

Remarcabilă a fost și activitatea de transplant de cord a echipei Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila” din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta București, care a făcut posibil ca în anul 2023 să se efectueze 5 transplanturi de cord (9 de la reluarea acestei activități la SCUB, în anul 2022), transmite ANT.

Operațiile de prelevare şi transplant cardiac au fost realizate de prof. univ. dr. habil. Horaţiu Moldovan, împreună cu echipa de chirurgi formată din dr. Cristian Voica, dr. Silvia Preda, dr. Marian Broască, dr. Irina Dobra, dr. Robert Țigănașu, dr. Sorin Mitroi, dr. Alexandru Zaman și echipa de anestezişti condusă de dr. Mihai Cacoveanu. Managementul cardiologic al receptorilor (pre- și posttransplant) şi monitorizarea ecocardiografică transesofagiană perioperatorie au fost asigurate de medicii cardiologi Claudia Nica și Andrada Guță, iar de suportul circulației extracorporale şi protecţia cordului transplantat s-au ocupat asistentele Cristina Condrache și Giuliana Chirilă, coordonate de Victor Pavel, în timp de asistentele Mihaela Bușilă și Florența Bibiloiu au sprijinit cu profesionalism desfăşurarea în condiţii de siguranţă a intervenţiilor de prelevare şi transplant. „Mulţumim întregii echipe pentru profesionalismul cu care îşi desfăşoară activitatea”, transmite conducerea ANT.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*