Fara cozi la Institutul Oncologic Bucuresti?
Managerul unitatii medicale a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi implementate proiecte, care sa faca sa dispara cozile de la usile cabinetelor si sa imbunatateasca serviciile medicale oferite.
In cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la jumatatea acestei saptamani, Dan Straja, directorul Institutului Oncologic Bucuresti, a facut un scurt bilant al activitatii pe anul trecut a unitatii medicale pe care o conduce si a anuntat care sunt principalele proiecte si obiective stabilite pentru anul in curs. Astfel, conform declaratiilor sale, anul trecut s-au efectuat in cadrul institutului 22.815 spitalizari in regim continuu, 6.590 de interventii chirurgicale si 80.974 de internari in regim de spitalizare de zi, la un asemenea volum de munca, managerul institutului precizand ca unitatea mai are nevoie de 21 de medici. Aceasta, cu toate ca tot in cursul anului trecut, la Institutul Oncologic au fost angajati mai multi medici, asistente, ingrijitoare, psihologi, personal IT si administrativ.
Totodata, managerul institutului a mai precizat ca in cursul anului trecut au fost renovate doua blocuri operatorii, a cate 3 sali de operatie fiecare, dar si blocul operator 3, cu doua sali renovate, iar partea hoteliera a unitatii, destinata cazarii pacientilor internati, este finalizata in proportie de 80 la suta.

Dr. Alexandru Blidaru
In cadrul aceleiasi conferinte, medicul Alexandru Blidaru a vorbit despre rezultatele de pana acum ale subprogramului de protezare mamara, in conditiile in care, la Institutul Oncologic Bucuresti sunt operate aproximativ un sfert din pacientele cu cancer mamar. „In IOB s-au facut 80 de reconstructii mamare; 19 au fost realizate de cand a inceput subprogramul de reconstructie mamara, dintre acestea, 10 reconstructii imediate si 9 la paciente care au avut deja mastectomie. Este decontata proteza, dar si operatia. Numai in sectia pe care o conduc, facem in jur de 800 de interventii chirurgicale de toate felurile pentru cancerul mamar pe an. Am ajuns sa facem operatii ca acelea ale Angelinei Jolie, nu in trei operatii consecutive, cu cei mai buni chirurgi americani, ci cu echipa pe care o am, in mai putin de trei ore si jumatate” a precizat medicul Alexandru Blidaru.
Acesta a mai declarat ca prima interventie de protezare mamara a fost facuta in institut in urma cu 15 ani, iar de atunci s-au schimbat foarte multe lucruri in chirurgia cancerului mamar, reamintind faptul ca in prezent, interventiile de protezare mamara pentru pacientele care au suferit masectomii din cauza cancerului de san se fac gratuit, fiind decontate integral din bugetul CNAS.
Trecand la capitolul „planuri de viitor”, managerul IOB a anuntat ca de luna viitoare va fi implementat un sistem electronic de programare on-line pentru consultatiile din ambulatoriu, si astfel vor disparea cozile de la usile celor 20 de cabinete la care pacientii asteapta ore in sir. In plus, pentru cei care nu au posibilitatea de a se programa on-line, ar putea fi introdus si un sistem de eliberare abonurilor de ordine, astfel incat pacientii sa stie cu mai multa exactitate cand le va veni randul la consultatie.
O achizitie importanta va fi cea a unui aparat RMN care va putea fi folosit si in cazul copiilor sub anestezie generala, sens in care, in cadrul serviciului de radioterapie si explorari imagistice va fi creat si un compartiment ATI. Aparatul va fi achizitionat cu fonduri norvegiene, managerul Dan Straja precizand si ca departamentul de chirurgie toracica va fi completat cu aparatura de diagnostic si tratament, iar activitatea departamentului de anatomie patologica se va imbunatati prin achizitionarea de echipamente noi care sa permita obtinerea de diagnostice histopatologice precise intr-un timp mult mai redus decat in prezent.
Tot in cursul acestui an, va fi demarat in cadrul institutului si programul Scoala in spital, prin intermediul caruia copiii care necesita perioade mai indelungate de internare vor putea sa isi continue studiile din spital, in cadrul unor clase speciale ce vor fi infiintate aici.