Pacientele care au suferit masectomii ezita sa apeleze la operatii de reconstructie prin implant

16 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Medicii de la spitalul Sfantul Ioan intentioneaza sa transforme unitatea intr-un centru de referinta al chirurgiei oncologice a sanului si le incurajeaza pe paciente sa se opereze, interventia fiind decontata de CNAS.

 

cancer mamarIn vara acestui an a fost demarat Programul national de protezare de san dupa mastectomii, in cadrul caruia 434.000 de lei au fost alocati spitalelor bucurestene pentru decontarea dispozitivelor necesare reconstructiei mamare cu implant siliconic – expanderul premergator implantului si implantul. Tot in cadrul acestui program, pentru fiecare pacienta care a suferit o masectomie din cauza cancerului la san si la care se poate face reconstructie cu implant, CNAS aloca in medie 3.200 de lei pentru achizitionarea dispozitivelor necesare, interventia chirurgicala reconstructiva si spitalizare. Fondurile au fost directionate catre spitalele care au in componenta clinici sau sectii de chirurgie reconstructiva insa numarul pacientelor care apeleaza la aceste spitale pentru operatii de reconstructie a sanului este pana in prezent surprinzator de mic. Fenomenul a fost semnalat de catre medicii spitalului Sfantul Ioan din Capitala, unitate care dispune de toate specialitatile necesare unui act medical si chirurgical de calitate pentru aceasta patologie si care se doreste sa devina un centru de referinta al chirurgiei oncologice a sanului, mai ales dupa ce aceasta interventie a inceput sa fie decontata de CNAS.

 

Dr. Carmen Giuglea

Dr. Carmen Giuglea

In acest sens, sefa sectiei de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva din cadrul spitalului, medicul Carmen Giuglea, a precizat ca unitatea dispune la acest moment de fonduri pentru interventii in cazul a 800 de paciente, insa adresabilitatea este destul de redusa, chiar daca operatia este gratuita, in special din cauza faptului ca pacientelor le este teama sa mai fie supuse unei noi operatii. Aceasta a mai precizat ca pentru reconstructie este nevoie de mai multe interventii iar chirurgul plastician stabileste impreuna cu pacienta ce metoda de reconstructie aplica, alegand-o pe cea mai adecvata. In cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic chimioterapic si radioterapic sa fi trecut suficient timp astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie.  „Este bine de stiut ca reconstructia se poate incepe in acelasi timp cu rezectia oncologica, pentru ca expanderul si implantul nu impieteaza tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia” a explicat medicul Carmen Giuglea.

 

implantSpecialistii spitalului Sfantul Ioan, au mai explicat ca  operatia pentru implantarea expanderului este putin invaziva, dureaza aproximativ 45 de minute, iar recuperarea totala se face cam dupa o saptamana, din care primele 2-3 zile sunt petrecute in spital. Dupa aproximativ doua saptamani incepe procesul de umflare a expanderului, care presupune 5-8 vizite la spital. Si acest proces este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi, cu care se introduce ser in balonul expander. Aceasta procedura dureaza aproximativ doua luni. In functie de caz, optional, se mai poate astepta o perioada pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmeaza scoaterea expanderului si montarea implantului, care se fac intr-o singura interventie de o ora. La randul sau, medicul oncolog Maria Chis a precizat ca ca interventia de reconstructie se poate incepe in acelasi timp cu rezectia oncologica, pentru ca expanderul si implantul nu  afecteaza tratamentul ulterior, fiind necesar ca medicii oncologi sa informeze pacientele ca reconstructia de san face parte din procesul de vindecare fizica si psihica dupa mastectomiile cauzate de cancerul de san. Singura situatie in care operatia de recosntructie prin implant nu se poate face este atunci cand tumora nu a fost bine extirpata.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mariana spune:

    Am avut o operație de mastectomie la sânul drept, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca,la fel ca mama mea.
    Mama mea s-a operat in anul 1975, la vârsta de 39 de ani; nu si-a mai facut niciun implant de niciun fel si a decedat la vârsta de 80 de ani, in urma unei operatii de fractura de sold, efectuata prost.
    Eu m-am operat la vârsta de 37 de ani, nu am mai optat nici eu pentru vreun implant sau orice alta intervenție, pentruca odata cu mine, din oraselul meu mic de provincie, s-au mai operat înca doua fete -una cu câtiva ani mai tânara si cealalta de vârsta mea; cele doua au apelat la implanturi mamare, efectuate din banii proprii la o clinica din Germania. La fata care era de vârsta mea a cedat implantul la scurt timp si a decedat la 42 de ani, cealalta, mai tânara, a mai supravietuit înca vreo 6 ani si desi era asistenta la salvare, a decedat cu mari regrete ca si-a facut acel implant. Concluziile le las la latitudinea cititorilor.

Adaugati un comentariu


 

*