Terapie prin muzica pentru 30 de copii cu autism

28 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Meloterapia este o metoda relativ noua pentru Romania, iar implementarea proiectului ce presupune folosirea muzicii si instrumentelor muzicale pentru imbunatatirea comunicarii este sustinuta pentru Fundatia pentru Comunitate.

 

Mara Pruna

Mara Pruna

Cu cativa ani in urma, parintii unei fetite diagnosticate la varsta de doi ani cu autism au descoperit ca muzica avea o influenta aparte asupra acesteia, avand sa constate ulterior ca fetita era foarte talentata in acest domeniu. Cu toate ca diagnosticul initial de autism a fost schimbast ulterior cu cel de sindrom Asperger, parintii au incurajat-o si au sprijinit-o sa isi puna in practica talentul muzical, astfel ca la 14 ani, Mara Pruna, a cerei poveste Santateabuzoiana.ro a prezentat-o pe larg aici, ajunsese deja o cunoscuta compozitoare, castigand cinci editii consecutive ale unor concursuri de compozitie. Parintii sai si-au dat seama ca muzica fusese elementul principal care i-a ajutat sa comunice cu ea, realizand totodata ca aceeasi metoda i-ar putea ajuta si pe alti parinti cu copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.

Pentru a le impartasi acestora din experienta lor si pentru a-i sprijini, au infiintat in 2006 asociatia Autism Transilvania, un ONG care s-a dezvoltat pe parcurs, in prezent oferind servicii de recuperare a copiilor prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale, logopediei, ergoterapiei, kinetoterapiei si interactiunii prin muzica si miscare.

 

meloterapie autismConvinsi ca meloterapia poate face minuni, ca si in cazul fetitei lor, parintii Marei Pruna au dezvoltat pe parcurs o serie de proiecte in aceasta directie, ajutati fiind, din punct de vedere financiar de Fundatia pentru Comunitate. Cel mai recent proiect al asociatiei se numeste „Canta cu mine! Interactiune prin muzica pentru copiii cu autism” si a fost desemnat castigator in cadrul unei competitii organizate de Fundatia pentru Comunitate, destinata sustinereii unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, care au ca scop reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.

Proiectul de meloterapie propus de asociatia Autism Transilvania a castigat astfel finantarea de 11.000 de euro necesara punerii sale in practica. Deja primele sedinte de meloterapie au avut loc, acestea organizandu-se saptamanal, cu 30 de copii care sufera de autism.

 

Nicoleta Niste

Nicoleta Niste

Proiectul se desfasoara in perioada ianuarie – august 2016, timp in care cei 30 de copii vor avea acces saptamanal la OptiMusic, un sistem audio-vizual, bazat pe interactiunea dintre fasciculele de lumina si de culoare, care poate fi adaptat la nevoile specifice persoanelor cu autism, fiind deopotriva un instrument de comunicare, dar si unul educativ. Sistemul se adreseaza persoanelor cu deficiente in invatare, emotionale si comportamentale, motiv pentru care este foarte indicat pentru copiii cu autism. Originalitatea metodei consta in tehnicile specifice folosite, respectiv oglindirea si redarea identica a comportamentului copilului, simultan cu acesta, explicarea verbala a comportamentelor copilului, pe ritm muzical, imitarea comportamentelor initiate de copil in cadrul sedintelor de lucru, acompanierea cu instrumente muzicale sau cu secvente sonore verbale a unor comportamente initiate sau manifestate de copil.

Despre acest proiect, Nicoleta Niste, directorul executiv al asociatiei, spune ca „datorita faptului ca muzica este ceva foarte placut pentru majoritatea copiilor cu autism si pentru ca poate deveni cu usurinta un instrument prin care acestia reusesc sa isi comunice mai bine emotiile, starile si uneori chiar gandurile, consideram extrem de importanta aceasta finantare. Metodele utilizate ii vor ajuta pe unii copii sa dobandeasca noi achizitii in materie de cuvinte, cultura muzicala, dezvoltarea imaginatiei, creatie, dublate in permanenta de momente de relaxare si buna dispozitie”.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*