Marș pentru conștientizarea problemelor legate de autism

Evenimentul constituie o tradiție și este organizat anual la această dată, părinții copiilor cu tulburari din spectrul autist marcând astfel Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului.

 

Câteva sute de persoane au luat parte, astăzi, la marșul tradițional organizat cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. Evenimenutul a avut loc în Capitală, pe traseul Piața UniversitățiiPiața Unirii. Traseul a fost unul mai scurt decât și-au dorit organizatorii, care intenționau ca punctul de plecare să fie Piața Victoriei, însă au precizat că nu contează în mod special distanța pe care a avut loc acțiunea, ci mesajele transmise de participanți, pe adresa autorităților.

Marșul a fost organizat de Autism România – asociația părinților copiilor cu autism și de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA), iar participanții au fost, în marea lor majoritate, părinți ai copiilor cu autism, cărora li s-au adăugat și persoane implicate în activitățile de sprijin a acestor copii, dar și oameni simpli, care au dorit să fie alături de aceștia.

Culoarea predominantă a vestimentației și materialeleor afișate de aprticipanți a fost albastrul, aceasta fiind culoarea asociată autismului. Spre deosebire de anii anteriori, când participanții au purtat pe traseul marșului sute de baloane albastre care au fost apoi lasate să zboare liber în aer, organizatorii au decis ca de această dată să renunțe la acestea, pentru a fi mai prietenoși cu mediul.

 

Baloanele au fost înlocuite de mesaje pe care fiecare participant a fost îndemnat să le scrie pe un carton albastru, mesaje prin care aceștia au evidențiat problemele cu care se confruntă copiii cu autism în viața de zi cu zi, sau părinții acestora.

La finalul marșului, care a avut loc între orele 10.30 – 13.00, mesajele scrise de participanți au fost preluate de organizatori, urmând a fi prezentate autorităților sub forma unor petiții, în cursul unei întâlniri care va avea loc miercuri, tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului.

În 4 aprilie, la invitaţia doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, vom participa la Guvern la întâlnirea în care domnia sa ne va comunica măsurile pe care Guvernul pe care îl conduce le propune la problemele enunţate de noi şi alte organizaţii de profil în 23 februarie. Autism România speră ca principala măsură cadru să fie cea de creare a unui program naţional pentru persoanele cu autism, susţinut din fondurile şi prin eforturile comune ale celor trei ministere: al Sănătăţii, al Educaţie şi al Muncii”, susțin organizatorii într-un comunicat.

 

Aceștia mai  arată că scopul activitaților desfășurate astazi este acela de a trage un semnal de alarmă, atât pentru membrii clasei politice cât și pentru publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zilnic persoanele cu autism și familiile acestora.

Totodata, FEDRA și Autism România transmit un apel la solidaritate și îndeamnă la înțelegerea impactului pozitiv pe care incluziunea socială, accesul la educație și intervențiile specializate îl au asupra dezvoltarii și maximizării potențialului fiecarei persoane cu autism.

Este nevoie de acest mesaj pentru că, in România, înca există discriminare față de aceste persoane, discriminare ce îmbracă diverse forme. Fie ca este vorba despre interzicerea sau limitarea accesului la școala, ori despre finanțarea inadecvată pentru inființarea și dezvoltarea de servicii specializate pentru copiii și adultii cu autism, „se crează o barieră pe care societatea o ridică, prin indiferență sau necunoaștere, în calea dezvoltării persoanelor cu autism”, dupa cum se mai precizează în comunicatul organizatorilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*