A crescut plafonul pensiei până la care se compensează medicamentele cu 90%
Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care ajustează pragurile până la care pensionarii beneficiază de tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire, în contextul majorării pensiilor.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că, începând cu 1 septembrie, plafonul de pensie pentru care se acordă compensarea cu 90% din prețul de referință al medicamentelor, crește de la 1.830 la 2.020 lei, în contextul în care, prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creșteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depășindu-se vechiul plafon până la care se acorda compensarea.
Astfel, „de programul de compensare cu 90% a medicamentelor de pe Sublista B vor putea beneficia peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 lei. Tot ca și până acum, în stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizațiile sociale pentru pensionari”, precizează CNAS, într-un comunicat remis presei.
Pentru transpunerea cât mai rapidă în practică a prevederilor actului normativ, CNAS menționează că a transmis caselor de asigurări de sănătate județene, a Municipiului București și Casei de Asigurări a OPSNAJ, să informeze toți furnizorii de servicii medicale cu care se află în relații contractuale cu privire la noul plafon de pensie până la care se aplică programul de compensare 90%, prin publicarea informațiilor pe pagina web proprie și transmiterea prin poșta electronică către fiecare furnizor.
„CNAS a răspuns cu promptitudine îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depășea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%. Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele și serviciile medicale de care depind sănătatea și viața asiguraților să fie cât mai accesibile pentru aceștia”, a afirmat dr. Valeria Herdea, președintele CNAS.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, la începutul ședinței de Guvern, că pe ordinea de zi a Guvernului este o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire, prin majorarea pragurilor veniturilor obținute de aceștia pentru ca, și după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar.
„În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem, cu fiecare dintre aceste forme de sprijin, peste două milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale”, a declarat premeirul Marcel Ciolacu.
Totodată, șeful executivului a anunțat că se vor anula dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat, dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie, iar contribuabilii corecți, cu taxele la zi, începând din octombrie vor primi o bonificație de 3%.
De asemenea, se va dezbate în Parlament, în regim de urgență, proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor, la 3000 de lei, măsură care se va aplica tot de la 1 octombrie.
În plus, Ciolacu a promis că „toți cei care, în urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și îi asigur că nimeni nu se atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației”, iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, care au fost grav afectați de recalculare, premierul a promis că se va adopta „rapid” un mecanism de compensare, prin care să li se asigure „o pensie decentă”.