Academia de Științe Medicale – Congres aniversar și monedă numismatică, la 90 de ani de la înființare

13 mai 2025 | 0 comentarii |

Un eveniment de înaltă ținută științifică și un concert de gală vor marca momentul aniversar, onorat și de Banca Națională a României, prin lansarea în circuitul numismatic a unei monede aniversare din tombac cuprat.

 

Academia de Științe Medicale (ASM) anunță că, pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea instituției, organizează, în perioada 16-17 Mai 2025, un Congres Aniversar, care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților-Parlamentul României. Evenimentul va reuni vineri, 16 mai, în sălile „C.A. Rosetti” și „Nicolae Iorga” ale Camerei Deputaților, membri ai ASM, personalități marcante ale lumii științifice, academicieni, profesori universitari, cercetători, medici, farmaciști și rezidenți, în cadrul a șase sesiuni științifice în care sunt abordate teme de mare actualitate din domeniul medical și farmaceutic.

„Acest congres este o dovadă a unităţii noastre, reunită de aceleaşi idealuri: promovarea valorii, tradiţiilor şi ştiinţei la cel mai înalt nivel. În ultimii ani, activitatea desfăşurată de Academia de Ştiinţe Medicale a fost apreciată, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, iar parteneriatele pe care le avem cu Academia Română, Academia de Științe a Republicii Moldova, Academia de Știinţe Tehnice, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», Academia de Ştiinţe Juridice din România, Federația Europeană a Academiilor de Medicină, Inter Academy Partnership (IAP) fac dovada puterii ştiinţei autentice, nealterate de neştiinţă sau de falsa ştiinţă”, a transmis prof. emerit doctor Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale.

 

Președintele ASM consideră că „este util să facem constant precizarea că, în tot timpul existenței sale, Academia de Științe Medicale a constituit un for de înalt nivel ştiinţific al activităţii şi al consacrării elitelor medicale, în domeniul cercetării medicale și farmaceutice” și a subliniat câteva dintre coordonatele avute în vedere „în activitatea Academiei noastre, respectiv, valorificarea potențialului uman, științific și intelectual al medicinei românești. Ne dorim, de asemenea, să punem în valoare potențialul științific excepțional al membrilor celor 5 secții principale ale Academiei, al cercetătorilor asociați și al întregii comunități profesionale. Academia de Ştiinţe Medicale este, înainte de toate, un spațiu de dialog și de colaborare, un mediu al schimbului de idei, un vector de stimulare a cercetătorilor și un vehicul prin care rezultatele acestora intră în circuitul cunoașterii medicale naţionale şi internaţionale. Academia de Științe Medicale caută mereu un răspuns la provocările medicale majore, în dialog cu lumea științifică internă și internațională în domeniul cercetării”, a mai spus profesorul Beuran.

Totodată, preşedintele ASM a subliniat implicarea activă a Academiei de Științe Medicale din România în proiectele „One Health”, care constituie „un punct foarte important pentru sănătatea viitorului generaţiilor noastre, pentru viitorul sănătos al planetei”.

 

Nume marcante ale domeniului medical și farmaceutic din România, apreciate la nivel internațional, vor modera sesiunile științifice ale Congresului.

Astfel, sesiunea cu tema ⁠„Inteligența artificială în medicină: impact, etică și responsabilitate” va fi moderată de prof. univ. dr. Gheorghe Ioan Mihalaș, acad.Ioan Dumitrache și prof. univ. dr. Eduard Apetrei, iar tema „Cercetarea științifică în medicină” îi va avea ca moderatori pe acad. Maya Simionescu și prof. univ. dr. Ioana Berindan – Neagoe.

Moderator al lucrărilor științifice și discuțiilor din cadrul panelului cu tema ⁠„Tehnologii de vârf în medicina românească” va fi prof. univ. dr. ing. Horia Iovu, iar sesiunea cu tema Studii clinice în România: educație și competitivitate” va fi modertă de prof. univ. dr. Doina Drăgănescu și dr. Teodor Blidaru.

Sesiunile științifice având ca temă „⁠Cercetarea științifică în domeniul farmaceutic din România” și „Noutăți în specialitățile medico-chirurgicale” vor fi moderate de prof. univ. dr. Cristina Elena Dinu – Pîrvu și prof. univ. dr. Robert Viorel Ancuceanu, respectiv, prof. univ. dr. Simona Ruță, prof. univ. dr. Cătălina Poiană și prof. univ. dr. Adrian Streinu – Cercel.

Congresul se va încheia, pe 17 mai, cu un Concert Aniversar, la Ateneul Român, de la ora 13.30, susținut de ansamblul Violoncellissimo, condus de maestrul Marin Cazacu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

 

Academia de Științe Medicale este onorată și de Banca Națională a României (BNR) care, începând cu 12 mai 2025, a lansat în circuitul numismatic moneda aniversară 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România”, din tombac cuprat. Aversul monedei prezintă o parte a clădirii Spitalului Colțea, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „1 LEU” și anul de emisiune „2025”, iar reversul redă portretele și numele doctorilor Constantin I. Angelescu și Daniel Danielopolu și inscripția „90 DE ANI DE LA INFIINTAREA ACADEMIEI DE STIINTE MEDICALE DIN ROMANIA”.

Monedele din tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt încastrate în pliante de prezentare, introduse în mape cartonate, având un tiraj maxim de 5.000 de piese.

Monedele din tombac cuprat dedicate aniversării a 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale au putere circulatorie pe teritoriul României, la preţul de vânzare de 240 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare și mapa cartonată.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Academia de Științe Medicale a fost înființată în anul 1935 prin Legea nr.91, aprobată de Senat și Camera Deputaților, cu titulatura Academia de Medicină, fiind, din punct de vedere istoric, între primele patru foruri stiintifice europene după cele din Franţa, Italia şi Spania.

Legea de înfiinţare a fost promulgată de regele Carol al II-lea, prin Decretul Regal nr. 176, într-o perioadă în care România făcea pași importanți spre modernizare și progres științific.

Acest fapt a fost posibil datorită eforturilor făcute de profesor doctor Daniel Danielopolu, una dintre cele mai strălucite minți ale medicinei românești care a devenit Secretar Permanent al Academiei până în anul 1948, când Academia de Medicină a fost desființată de regimul comunist.

În anul 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, Academia a fost reînființată de către Consiliul de Miniștri.

După anul 1989, Academia de Științe Medicale a fost reorganizată, iar în anul 2004, prin Legea nr. 264, și-a redobândit atribuțiile pe care le-a avut de la înființare, în 1935.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*