Academicianul Dinu C. Giurescu ar putea fi externat saptamana viitoare

13 august 2014 | 0 comentarii |

Starea apreciatului istoric este buna, pacientul se recupereaza, face miscare, citeste si foarte probabil va fi externat saptamana viitoare, spune medicul care l-a operat.

 

Dinu C. Giurescu si dr. Horatiu Moldovan

Dinu C. Giurescu si dr. Horatiu Moldovan

Academicianu Dinu C. Giurescu, operat pe cord deschis la inceputul lunii august, este din ce in ce mai buna, iar saptamana viitoare ar putea fi externat, a anuntat dr. Horatiu Moldovan, seful sectiei Chirurgie de la spitalul Sanador, unde a fost operat apreciatul istoric.

 „Academicianul Giurescu este tot la terapie intensiva, dar in conditii de salon. (…) Pacientul se recupereaza, face miscare, citeste si foarte probabil, saptamana viitoare va fi pregatita externarea sa”, a spus dr. Moldovan.

Vicepresedintele Academiei Romane, Dinu C. Giurescu suferea de disectie acuta de aorta, o situatie clinica in care cel mai important vas de sange din organism – artera aorta, care pleaca de la inima si hraneste cu sange intregul organism – se fisureaza, punandu-i viata in pericol. A fost operat de urgenta, in ziua de 4 august, iar interventia chirurgicala a fost realizata de o echipa coordonata de dr. Horatiu Moldovan, medic primar de chirurgie cardiovasculara.

Operatia fiind una deosebit de complexa, pe cord deschis, pentru disectie acuta de aorta, a durat 12 ore. Interventia a constat in inlocuirea arterei aorte la iesirea ei din inima si a arterelor carotide care alimenteaza creierul si este considerata cea mai complexa interventie in patologia cardiovasculara a adultului. Operatia presupune utilizarea circulatiei extracorporale, racirea pacientului in hipotermie profunda la 18 – 20 grade, perfuzia separata a creierului cu masina de circulatie extracorporala si inlocuirea acestui vas de sange major cu o proteza vasculara.

Reputatul istoric Dinu C. Giurescu a fost, potrivit medicilor, cel mai varstnic pacient care a suferit o astfel de interventie intr-un spital din Romania.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*