Accidentul vascular cerebral, inclus in grad de handicap indemnizat

Ministru Sanatatii si cel al Muncii si Protectiei Sociale au semnat ieri, Ordinul prin care persoanele care sufera de hemipareze si alte sechele datorare accidentelor vascular cerebrale sunt considerate persoane cu handicap si beneficiaza de toate drepturile cuvenite acestei categorii.

 

avcAsa dupa cum Sanatateabuzoiana.ro anunta ca este posibil, inca din cursul lunii trecute, persoanele care au ramas cu sechele in urma accidentelor vascular cerebrale vor beneficia de indemnizatie de handicap. Asta, dupa ce in urma cu 7 ani, accidentul cerebrovascular fusese exclus din aceasta categorie, ca urmare a unui ordin dat de autoritatile de la acea vreme. Tot timp de 7 ani, asociatiile de pacienti si medicii  au aratat ca bolnavii impbilizati la pat sau cei care cu hemnipareze nu isi mai puteau purta singuri de grija si au reclamat nedreptatea de a nu beneficia de niciun fel de ajutor, conform legislatiei in vigoare, nefiind inclusi in categoria persoanelor cu handicap.

In cursul zilei de ieri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, au reperat aceasta nedereptate, semnand ordinul prin care li se recunoaste din nou calitatea de persoane cu handicap, pacientilor care au ramas cu sechele de pe urma accidentelot vascular cerebrale. Intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii se mentioneaza ca sechelele survenite in urma acestor accidente sunt paraparezele, tetraparezele, monoparezele si hemiparezele.

 

parezaNoutatea pe care o aduce ordinul semnat  de cei doi ministri, fata de prevedereile in vigoare pana in 2007, consta in introducerea hemiparezelor in categoria sechelelor pentru care se acorda ajutor de hancicap. „Toate aceste afectiuni determina limitari functionale majore de deplasare si  de miscare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice” se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii, in care se specifica si faptul ca noul ordin prevede incadrarea intr-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareza, care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Incadrarea persoanelor respective in gradul de handicap se va face in urma unei anchete sociale.

Totodata, Irdinul include in categoria persoanelor cu handicap si bolanvii care sufera de afectiuni  neurologice mai rare, care produc tulburari clinice semnificative, cum ar fi sindromul Prader-Willi.

 

banicioiu-plumbConform estimarilor facute de ministrul Nicolae Bancioiu, aproximativ 70.000 de pacienti vor beneficia de prevederile acestui nou ordin, a carui adoptate a fost imperios solicitata si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Banicioiu a mai precizat ca de indemnizatia de handicap vor mai beneficia, conform noului ordin, si cei care sufera de hemofilie sau de boli degenerative cum ar fi coxartroza, cat si cei care sufera de boli deosebit de rare. Acestia vor putea beneficia atat de indemnizatii pentru persoanele cu handicap, cat si de insotitori permanenti sau partiali.

La randul sau, ministrul Rovana Plumb a precizat ca in momentul de fata, indemnizatia de handicap de care vor beneficia persoanele respective este de 234 de lei, in timp ce indemnizatiile pentru insotitori pornesc de la salariul minim pe economie. Rovana Plumb a mai declarat ca dosarele solicitantilor pot fi depuse incepand cu data de 13 mai 2014, specificand ca noutatea prevederii legislative consta in introducerea dreptului de a beneficia de indemnizatie de handicap si  bolnavii care sunt imobilizati partial in urma unui accident vascular.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*