Achizițiile mai mari de 50.000 de euro ale spitalelor, doar cu aprobarea Consiliului de Administrație
Același organism va putea solicita oricând un audit extern pentru a evalua deciziile luate de Consiliul Director și orice activitate din spital.
O ordonanță de urgență aprobată în ultima ședință de Guvern oferă responsabilități sporite Consiliilor de Administrație din spitale, despre care ministrul Vlad Voiculescu a precizat că, până la acest moment, au avut mai mult un rol formal, deciziile majore fiind luate de manageri și comitetul director.
Astfel, potrivit ministrului, consiliile de administrație ale unităților sanitare vor avea, pentru prima dată, posibilitatea să propună realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.
„Avem o ordonanţă de urgenţă care a permis pentru prima dată în România, consiliilor de administraţie ale spitalelor – şi asta este specificat de data asta foarte clar în lege – să ceară un audit extern la nivelul spitalului. Asta înseamnă că, tocmai pentru că nu putem să controlăm totul, sute de spitale de la nivel central, consiliile de administraţie va trebui să fie responsabilizate, pentru că, în acest moment, de multe ori sunt pur formale”, a declarat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.
O altă prevedere importantă din ordonanța de urgență se referă la achizițiile făcute de spitale, care depășesc valoarea de 50.000 de euro. Conform noilor prevederi, orice cheltuială și orice achiziție care depășește acest prag, nu mai poate fi făcută decât cu aprobarea prealabilă a Consiliului de Administrație al spitalului. „Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziţii directe. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu cineva din consiliul director, cu o companie sau alta, netrecând prin licitaţie, netrecând prin niciun proces de transparenţă. Conform rapoartelor DNA despre corupția din Sănătate, sumele pretinse de managerii care luau mită pentru contracte cu spitalul au reprezentat un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5-20%. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu o companie sau alta fără să treacă prin licitaţie și printr-un proces de transparenţă”, a mai declarat Vlad Voiculescu.
Acesta s-a declarat nemulțumit și de activitatea și capacitățile Corpului de Control al Ministerului Sănătății, în urma examinării rapoartelor de audit.
„Avem un corp de control unde oamenii se numără pe degete și avem un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia. Pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control a Ministerului Sănătății din acest moment. Acelaşi probleme le avem la CNAS, la Agenţia Naţională a Medicamentului, unde, de asemenea, nu sunt mulţumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparenţă şi capacitatea de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat pentru că numai aşa poţi să vezi ce se întâmplă cu adevărat în sistem”, a precizat ministrul Sănătății.