Activitatea fundației Baylor Marea Neagră, revigorată cu un ajutor financiar de urgență
De serviciile fundației beneficiază anual 10.000 de persoane, printre care se numără și pacienți ci HIV și hepatite virale.
Fundația Baylor Marea Neagră este o organizație cu statut de instituţie de utilitate publică, care se ocupă cu prevenirea, tratarea și îngrijirea persoanelor afectate de boli infecțioase şi cronice, mai precis de hepatitele virale, infecţia cu HIV, diabet și mai nou, Covid-19. Fundația își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică în Constanța și susține trei centre de consiliere și testare rapidă în regiunea Dobrogea şi un laborator mobil. De la înființare până în prezent, Baylor Marea Neagră a testat gratuit peste 75.000 de persoane, a îngrijit pentru HIV şi hepatite peste 3.800 de pacienţi şi a susţinut sistemul sanitar prin donaţii de medicamente şi cursuri de formare profesională pentru specialişti.
Izbucnirea pandemiei și-a pus în mod negativ amprenta și asupra activității fundației, ai cărei reprezentanți spun că în luna martie nu știau cum se vor descurca în perioada stării de urgență și nici în perioada post-pandemie, fără a afecta cele aproximativ 10.000 de persoane care beneficiau de serviciile lor. Este vorba atât de serviciile medicale și psihosociale pentru persoanele infectate cu HIV și cu virusuri hepatitice B și C, precum și de servicii de screning voluntar pentru depistarea acestor infecții.

Ana-Maria Schweitzer
Ana-Maria Schweitzer directorul executiv al fundației spune că de aceste servicii beneficiază aproximativ 1.000 de persoane care trăiesc cu HIV și 600 cu hepatite virale B și C. Acestora li se adaugă anual peste 8.000 de beneficiari ai serviciului de consiliere și testare voluntară și gratuită pentru HIV și hepatitele virale B și C.
Fără a dispune de echipamente de protecție pentru personal și pentru beneficiarii serviciilor, activitatea fundației s-a redus în perioada stării de urgență doar la servicii de telemedicină și teleconsiliere psihologică. În același timp, pacienților cu boli infecțioase asimilate afecțiunilor cronice, așa cum sunt infecția cu HIV și hepatitele virale B și C, le-a fost testată capacitatea de autogestionare a stării de sănătate. „Am reușit performanța de a rămâne în legătură cu aceștia după ce au fost mutate online serviciile care se pretau la o asemenea tranziție și a fost oprit, pentru prima dată de la lansarea sa în 2007, programul de consiliere și testare voluntară și gratuită în cele trei centre pe care beneficiarii din comunitate le au la dispoziție”, a mai precizat directorul executiv al fundației.
Programul de testare a fost reluat la începutul lunii trecute, după ce au fost asigurate toate condițiile ca această activitate să se desfășoare cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță în contextul pandemiei.
Ana-Maria Schweitzer spune că activitatea organizației aproape că a revenit la normal, acest lucru fiind posibil și datorită unui ajutor de urgență venit din partea companiei Gilead Sciences Europe Ltd, cea care produce și medicamentul Remdesivir, recent aprobat pe piața europeană pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.
„Putem spune că acest ajutor financiar de urgență este esențial pentru a ne putea continua operațiunile. Ne ajută să cădem în picioare, cu echipa completă și capabili să oferim, în condiții de siguranță, serviciile pe care beneficiarii Baylor le așteaptă. De asemenea, a asigurat și acoperirea cheltuielilor de trei luni, martie – mai, pentru personalul suspendat. Avem colegi ale căror atribuții nu puteau fi îndeplinite în regim de muncă la distanță. Ne bucurăm să putem spune acum că echipa noastră nu a trebuit să sacrifice niciun coleg acestei crize. Este o victorie să putem spune acum, la câteva săptămâni de la reluarea activității, că nu a trebuit să sacrificăm acestei crize nici siguranța, nici calitatea serviciilor și niciun membru al echipei. De aceea spunem că am căzut în picioare”, a mau declarat directorul executiv al fundației.