ADMITERE MEDICINA VETERINARA: Paradoxul de la Cluj

24 iulie 2013 | 1 comentariu |

Facultatile de Medicina Veterinara au organizat, anul acesta, admiterea pe baza de dosare, fara examen. Singura exceptie a fost la Cluj, unde s-a inregistrat si situatia paradoxala de a se rezerva un loc bugetat unui olimpic cu media 5,76 desi ultima medie de admitere a fost peste 8,0.

 

USAMV Cluj, singura care a organizat examen

USAMV Cluj, singura care a organizat examen

Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj Napoca este singura de profil la care anul acesta admiterea nu s-a facut numai pe baza de dosare, ci si pe baza unui test grila.

Aceasta facultate a inregistrat mai multe exceptii, intre care si paradoxul ca admiterea unui olimpic sa insemne mai putin un motiv de mandrie, cum ar fi logic si firesc, ci inregistrarea unei medii de admitere cu mult sub ultimele inregistrate pe locurile cu sau fara taxa. Pe lista candidatilor admisi, acesta figureaza separat, la OLIMPICI, cu media 5,76. Nici media cu care tanarul a luat bacalaureatul nu pare una fireasca pentru un olimpic, aceasta fiind 6,78 (am verificat, nu este nicio eroare, tanarul absolvent al liceului Agricol din Tg. Mures a avut rezultate remarcabile la olimpiada de agricultura, dar la BAC a avut medie peste 8 la biologie, la romana si matematica mergand pe linia lui 5). Este greu de comentat un astfel de paradox…

Alte exceptii inregistrate de Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj au constat in faptul ca, la aceasta facultate, admiterea s-a organizat cu o saptamana inaintea celorlalte cu acelasi profil din tara, astfel ca rezultatele au si fost afisate. O alta exceptie a fost ca in calculul mediei de admitere s-a punctat anul acesta si voluntariatul.

La dispozitia candidatilor au fost 160 de locuri la buget (din care 1 loc pentru etnia rroma) si 100 de locuri cu taxa (din care 30 in limba engleza si alte 30 in limba franceza).

Proba de Admitere a constat intr-un test grila compus din 15 intrebari cu raspuns unic, administrat electronic, la momentul inscrierii candidatilor, cu timp de rezolvare limitat la10 minute.

Mediile de admitere au fost intre 10,00 (un singur candidat) si 8,51 la locurile fara taxa, iar la cele cu taxa, intre 9,19 si 8,37. Un singur candidat a fost din R. Moldova si a fost admis cu media 8,58.

Admiterea la Facultatea de Medicina Veterinara, linia de studiu in limba romana, s-a facut in baza unui test grila din biologia de clasa a XI-a, care reprezinta 15% din media de admitere si media de la bacalaureat care este 85%. Pentru liniile de studiu in limbile engleza si franceza, Media de bacalaureat sau echivalent este 85%, Motivatia alegerii profesiei si a FMV CN intr-un eseu este 10%, iar Voluntariatul in folosul comunitatii si/sau al protectiei 5% din media de admitere.

Afisarea rezultatelor preliminare a avut loc in ziua de 20 iulie, pe 21 iulie s-au putut depune contestatiile, iar rezultatele finale vor fi afisate in 31 iulie, dupa semnarea contractelor si achitarea taxei de inscriere in anul universitar.

 

Med. Vet. BucurestiFacultatea de Medicina Veterinara a USAMV Bucuresti face inscriei pana pe 27 iulie. Pe 29 iulie se vor afisa rezultatele initiale, pe baza selectiei dosarelor, in functie de media aritmetica dintre media de la BAC (70%) si 30% nota/media la alegerea candidatului la una dintre probele de bacalaureat (lb. romana, lb. materna, chimie, biologie, geografie).

Pana pe 30 iulie trebuie achitata taxa de inmatriculare si prima transa a taxei de studii, neachitarea acesteia ducand la pierderea  locului castigat prin concurs

Pe locurile ocupate la taxa, se achita pentru anul I de studii 1400, 1050,1050 (trei transe), iar pentru studentii straini taxa a fost stabilita la 3000 de euro anual.

Numarul de locuri la buget este la aceasta facultate de 159, la care se adauga 65 de locuri cu taxa pentru specializarea Medicina Veterinara, iar pentru Ingineria produselor alimentare (controlul si expertiza produselor alimentare), 30 de locuri sunt subventionate de la buget, iar 88 sunt disponibile cu taxa.

 

admitere mvFacultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi organizeaza admiterea fara probe de examen, criteriile de departajare, dupa notele de la Bacalaureat, fiind urmatoarele: nota la limba si literatura romana: 50%, nota la alta proba scrisa, la alegere: 50%.

Candidatii din lista finala, situati sub „linia de admitere”, pot fi inscrisi pe baza de cerere ca studenti in regim cu taxa.

Perioada de inscriere a candidatilor la admiterea din iulie 2013 este 15 – 25 iulie, iar pentru eventuala admitere din septembrie, 9 – 13 septembrie 2013.

Facultatea are disponibile pentru acest an universitar 155 de locuri, dintre care  83 de locuri la buget (1 loc pentru rromi)  si 60 de locuri cu taxa pentru studentii in limba romana . Pentru tinerii din R. Moldova care au absolvit liceul in Romania sunt disponibile 2 locuri la buget si 1 loc cu taxa, iar pentru romanii de pretutindeni, 4 locuri la buget dintre care 3 cu bursa de studii si alte 4 locuri cu taxa. Pana astazi si-au depus dosarele 390 de candidati romani, unul din R. Moldova si 2 rromi, maine fiind ultima zi de selectie a dosarelor.

Taxa de inscriere este 150 lei, iar taxa de studii, pentru locurile cu plata,  este 4.190 lei achitabila in patru transe, prima pana la 31 iulie.

 

medic veterinarFacultatea de Medicina Veterinara Timisoara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” are disponibile pentru anul universitar 2013-2014, un total de 180 de locuri, dintre care 97 de locuri bugetate, 49 de locuri cu taxa si 30 de locuri cu taxa in limba engleza.

Inscrierile se incheie pe 29 iulie, la ora 14:00, iar primele rezultate vor fi afisate in aceeasi zi, dupa ora 16:00. Pe 30 iulie are loc confirmarea locurilor bugetate, iar pe 31 iulie, confirmarea locurilor cu taxa (se achita taxa de inmatriculare in valoare de 150 de lei si taxa de scolarizare in cuantum de 2.000 de lei – prima transa).

Criteriul de admitere este reprezentat de media la bacalaureat, iar pentru departajare, in cazul unor medii egale, se va tine cont de nota la limba romana  scris sau la matematica, obtinuta de candidat la bacalaureat.

Taxa de scolarizare pentru anul 2013/2014 este de 4.000 lei, pe an, platibila in trei transe, prima transa, reprezentand jumatate din valoarea taxei, se va achita la confirmarea locului.

Absolventii Facultatii de Medicina Veterinara primesc diploma de licenta si titlul de Doctor medic veterinar.

Diploma este recunoscuta in tarile U.E. si ofera posibilitatea de a profesa  fie in tara, fie in strainatate in domeniile: Cabinete sau clinici veterinare, Farmacii veterinare, Controlul alimentelor, Industrie alimentara, Politie veterinara,  Directii sanitar veterinare,  Laboratoare veterinare, Industria farmaceutica, Puncte vamale de control, Ferme de animale, Gradini si parcuri zoologice, Invatamant si cercetare, Consultanta veterinara.

In anul 2010 facultatea a fost reacreditata national si evaluata european de catre EAEVE (Asociatia Facultatilor de Medicina Veterinara din Europa). Tot din 2010 este acreditata ARACIS si sectia in limba engleza.

 

Exista si o facultate particulara de Medicina Veterinara, la Spiru Haret Bucuresti, care are 50 de locuri  disponibile. Taxa de inscriere este 110 lei, iar taxa de studii este 7.140 lei, aproape dubla fata de locurile cu taxa de la universitatile publice de profil.

 



Comentarii (1)

  1. B. Z. spune:

    Ce anume este paradoxal în admiterea unui olimpic la agricultură la o facultate cu profil agricol?!
    Paradoxal e faptul că admiterea se face pe baza mediei de bac, fără examen de admitere la chimie și biologie, ca pe vremuri. Astfel, dacă ești bun la română și matematică, ești considerat potrivit pt. a deveni student la medicina veterinară. Logic, nu?!

Adaugati un comentariu


 

*