Afectiuni frecvente ale sezonului rece

13 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Aproape 5.000 de buzoieni au ajuns la medic, in ultima saptamana, cu afectiuni respiratorii sezoniere. Despre raceli, gripa si alte afectiuni specifice acestui sezon ne vorbesc medicii specialisti.

 

raceala si gripaIn ciuda timpului frumos cu care toamna aceasta ne rasfata, afectiunile sezoniere isi fac de cap si trimit la cabinetele medicilor de familie, ale specialistilor si chiar la spital, mii de persoane.

Ca si in saptamanile anterioare, cei mai multi dintre buzoienii afectati de viroze respiratorii sau pneumonie au fost copii. Dintre cei 4.463 de pacienti diagnosticati cu afectiuni de sezon in ultima saptamana, 3.090 au fost copii cu varste de pana in 15 ani, cea mai afectata categorie de varsta fiind 5-15 ani, adica elevii si prescolarii, care aflandu-se in colectivitati, au fost mai vulnerabili la virusii care se transmit foarte usor, pe cale aerogena.

Asa cum a precizat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Buzau, Mihaela Voineagu, in perioada mentionata „medicii buzoieni au diagnosticat si tratat 3.139 de pacienti cu afectiuni acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si 1.524 cu pneumonii (bronsite, bronsiolite etc.). Din fericire, chiar daca s-a inregsitrat o crestere cu aproape 2.000 de pacienti fata de saptamana anterioara, nu au fost cazuri deosebit de grave, astfel ca nu s-a impus spitalizarea decat in cazul a 12 cazuri de viroza si a 55 de pacienti cu pneumonie si  nu s-a inregistrat nicio suspiciune de gripa”.

Cu toate acestea, medicii atrag atentia asupra necesitatii luarii unor masuri de preventie, astfel incat sa nu se ajunga la cazuri grave, respectiv, vaccinarea gripala, consumul de fructe si legume proaspete si de ceaiuri, respectarea masurilor de igiena, imbracarea corespunzatoare si evitarea intrarii in contact cu persoanele bolnave.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Potrivt medicilor specialisti, organismul este expus, in acest sezon, la numeroase boli, care pot provoca o serie de complicatii nedorite, dar care pot fi prevenite. Denumita generic si partial impropriu, raceala este cea mai cunoscuta si mai comuna boala sezoniera, iar semnele ei sunt recunoscute cu usurinta. Desi exista peste 200 de virusuri diferite care produc boala, 30-50% dintre cazurile de raceala sunt produse de virusuri neidentificate. Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factori care determina reactii congestive ale mucoasei nazale, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei. Aceste modificari micsoreaza rezistenta si puterea de aparare locala a acestor tesuturi, ajutand sau declansand actiunea microbilor.

Racelile debuteaza cu dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra. Ele apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. Guturaiul este o boala cu caracter sezonier, favorizata de starile de oboseala, subalimentatie, respirarea unei atmosfere viciate. Este determinat in special de infectiile virotice si bacteriene, la care se adauga actiunea nociva a frigului, exercitata mai ales asupra fetei si a extremitatilor. Debuteaza cu  o senzatie de infundare a nasului, cu usturime si uscaciune locala, precum si in gat, stranuturi frecvente, insotite de secretie nazala apoasa abundenta, lacrimare, senzatie de infundare a nasului si a urechilor. Bolnavul acuza si o stare generala alterata, cu dureri de cap, stari de indispozitie, mici frisoane, stare subfebrila, scaderea poftei de mancare, uneori insomnie. Se recomanda izolarea la domiciliu, frectii, inhalatii, instilarea nazala de substante descongestinante si dezinfectante. Este recomandabila consultarea unui medic, atat pentru a stabili daca este nevoie si de tratament medicamentos, cat mai ales pentru a stabili daca exista si alte complicatii”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Gripa este cea mai importanta dintre virozele respiratorii, atat printr-o mare contagiozitate (generatoare de mari epidemii, extinse uneori la intregul glob), cat si prin gravitatea imbolnavirilor. Epidemiile de gripa sunt insotite de multe complicatii, in special pneumonii si sunt responsabile de excesul de mortalitate in anii epidemici. „Gripa este o infectie respiratorie contagioasa, cu potential mic de amenintare daca este tratata la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile dupa expunerea la virus, si includ: febra, frisoane, tuse, durere in gat, nas infundat, durere de spate, brate si picioare. Desi manifestarile sunt asemanatoare cu cele cauzate de raceala, in cazul gripei acestea sunt mai severe si dureaza mai mult timp. Vaccinurile impotriva gripei reduc severitatea simptomelor si protejeaza impotriva complicatiilor care ar putea sa apara, iar adoptarea unui mod de viata igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine si minerale din fructe si legume, hidratare si somn suficient contribuie la tinerea sub control a virusului”, spune dr. Carmen Scantei, epidemiologul sef al DSP Buzau.

Medicul mai spune ca virusul gripal are proprietatea de a-si schimba frecvent structura antigenica, facand sa apara, la anumite intervale, tipuri diferite de virus gripal, care surprind populatia neimunizata impotriva noului tip epidemic. Virusul are 3 serotipuri principale: A, B, si C. Tratamentul gripei simple se face la domiciliu, cu repaus in casa circa 7 zile, aspirina, algocalmin, paracetamol, siropuri de tuse, frectii. Antibioticele sunt fara efect in formele necomplicate. Formele severe de gripa cu colaps, stare toxica, catar sufocant sau cu complicatii, se interneaza la spital. Atentie mare trebuie acordata ,,persoanelor cu risc” : gravide, copii mici, batrani, bolnavi cronici. Profilactic exista vaccinurile antigripale.

 

Dr. Karmecita Pricop

Dr. Karmecita Pricop

O alta boala des intalnita in acest sezon este pneumonia, boala ce se manifesta prin inflamatia cailor pulmonare sau a tesutului pulmonar. Cauzele sale pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agentii patogeni responsabili de boala circuland fie pe calea aerului, fie pe cale limfatica sau transportati din alte focare infectioase ale organismului. Copiii si batranii fac forme mai grave, deoarece au rezistenta mai scazuta la boli. La fel de vulnerabile sunt persoanele expuse la frig, oboseala, bolnavii cardiaci, alcoolicii, bronsiticii cronici, cei cu bronsiecctazii, ciroza, etc. Tratamentul cu antibiotice reduce aproape la zero complicatiile acestei boli, dar acesta nu este justificat decat daca prin persistenta sau agravarea simptomelor exista presupunerea ca a survenit o complicatie microbiana si numai la indicatia medicului.

Manifestarile se pot recunoaste prin febra, frisoare, tuse, respiratie defectuoasa si durere la nivelul cutiei toracice, iar pentru a o preveni sunt indicate urmatoarele actiuni vaccinurile antigripale, respectarea stricta a regulilor de igiena, evitarea contactului cu persoane care au deja afectiuni ale tractului respirator, dar si ocolirea aglomeratiilor, in perioade de aparitie a epidemiilor”, a precizat dr. Karmencita Pricop, specialist in medicina interna.

Tot in acest sezon, dr. Pricop atrage atentia ca sunt frecvente si infectiile urinare, infectii prezente la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. „Acestea sunt anuntate de o durere lombara unilaterala sau bilaterala, urinat des insotit de durere, hematurie (urinarea cu sange) si miros particular al urinei. Pentru a ne feri de astfel de infectii, prezente preponderant la femei, este recomandata urinarea cu regularitate, consumul frecvent de apa, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea bailor cu spuma si consumarea vitaminei C”.

 

Dr. Vasilica Baldea

Dr. Vasilica Baldea

Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a faringelui (amigdalelor) sau a sinusurilor, manifestandu-se cu febra ridicata, secretii faringiene abundente eliminate prin tuse, alterarea starii generale. Laringita si sinuzita sunt afectiuni frecvente cauzate de virusurile care ataca sistemul imunitar al organismului in aceasta perioada.

Laringita este o inflamatie a laringelui si poate fi cauzata de infectia virala a acestuia sau de infectii bacteriene, intalnite, ce-i drept, in cazuri mai rare. Masurile de prevenire a formelor de laringita sunt in general cele de prevenire a infectiilor acute de cai respiratorii superioare, in cazul in care laringita survine pe un organism sanatos, insotind una dintre formele de imbolnavire ale sezonului rece – raceala simpla, guturai, viroza respiratorie sau gripa”, explica dr. Vasilica Baldea, sef Sectie ORL in cadrul Spitalului Judetean Buzau. Despre sinuzita, o alta afectiune sezoniera frecventa, medicul spune ca este „o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei sinusurilor si se manifesta prin cefalee, secretie nazala mucopurulenta, infundarea nasului, pierderea mirosului, febra, ameteli, inapetenta. Netratata, sinuzita se poate croniciza, in caest caz bolnavul acuzand o scurgere nazala purulenta permanenta, uneori rau mirositoare si o senzatie de greutate care in perioadele de acutizare se poate transforma in durere localizata in raport cu sinusul bolnav. Secretia nazala si modificarile mucoasei produc infundarea nasului si scaderea mirosului, pana la disparitie. Datorita inghitirii puroiului, bolnavul poate prezenta tulburari digestive si inflamatii repetate ale faringelui, laringelui, traheei si bronhiilor”, mai spune dr. Baldea. Atat in cazurile acute cat si in cele cronice este indicata consultarea medicului specialist, tararea „dupa ureche” putand duce la complicatii grave.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*