Afecțiunile pulmonare, pe agenda Zilelor UMF Craiova

14 mai 2019 | 0 comentarii |

La eveniment, structurat pe o serie de conferințe și ateliere de lucru, sunt așteptați specialiști implicați în îngrijirea pacienților care suferă de astfel de afecțiuni.

 

Luna viitoare va avea loc o nouă ediție a Zilelor UMF Craiova, eveniment în cadrul căruia va fi organizată, pentru al șaselea an, Conferința de PneumologieZilele Golli”, care se constituie într-un omagiu adus memoriei prof. dr. Virgiliu Golli, primul titular al catedrei de pneumoftiziologie a Facultății de Medicină din Craiova. Conferința se va desfășura în perioada 6-8 iunie, la Craiova, iar organizatorii mizează pe o participare numeroasă a specialiștilor implicați în îngrijirea pacienților cu afecțiuni pulmonare, atât medici cât și farmaciști, asistenți medicali, fizioterapeuți și specialiști în recuperare medicală.

În cadrul evenimentului, organizat sub egida Societății Române de Pneumologie și a UMF Craiova, vor fi abordate diverse teme medicale, de la afecțiunile bronho-pulmonare frecvente până la boli rare, cât și probleme administrative. Totodată, rolul echipei medicale va fi evidențiat în cadrul mai multor sesiuni, pornind de la faptul că este nevoie de o mai bună comunicare atât între specialiști cât și între specialiști și pacienți.

Pe lista invitaților se află numeroși lectori, atât din rândul cadrelor medicale cât și al farmaciștilor și asistenților medicali, organizatorii considerând că aceștia sunt vectori de comunicare și consiliere extrem de importanți și accesați frecvent de către pacienți.

 

Coordonatorul științific al conferinței, vicepreședintele Societății Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Floarea Mimi-Nițu, a declarat cu privire la eveniment și la scopul acestuia, că „avem la dispoziție, în România, terapii inovatoare, avem centre de somnologie și laboratoare de bronhoscopie. Avem dispozitive medicale și aplicații de ultimă oră. Ceea ce este de făcut, poate mai mult și mai bine, este să comunicăm mai deschis și mai frecvent unii cu alții și să învățăm să ne gestionăm tot mai bine timpul. Sper ca anul acesta, când avem la Craiova invitați de top din multe centre universitare din România, să avem și o participare numeroasă a celor interesați să își actualizeze cunoștințele în domeniu”.

Conferința va include și o secțiune dedicată bronhoscopiei, care va fi coordonată de dr. Mihai Olteanu, șef de lucrări în cadrul UMF Craiova. Acesta consideră că „avem în continuare multe provocări legate de înțelegerea conceptului de laborator de bronhoscopie, de riscurile asociate acestei manevre, de rolul extrem de important al asistentului medical și mai ales, de informarea și pregătirea pacienților. În acest context, în cadrul conferinței, vom avea o sesiune de prezentări teoretice, vineri 7 iunie, urmată de un workshop în data de 8 iunie. Sper ca împreună cu colegii care vor veni la Craiova să găsim soluții de optimizare a acestei activități, pentru că este esențială, atât în diagnosticare cât și în tratament”.

 

Independent de evenimentul de la Craiova, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică s-au alăturat unei campanii lansate ieri, de Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Campania „Respir” are scopul informării și educării cu privire la astm, boală de care suferă circa un milion de români și care, la acest moment, este subdiagnosticată. Mai mult de atât, aproape jumătate dintre pacienții diagnosticați renunță în timp la tratament, inițiatorii campaniei considerând că lucrurile se vor putea schimba în bine dacă pacienții vor avea mai mult acces la informații și la educație.

Ştim cât este de important ca pacienţii care suferă de boli cronice să-şi găsească sprijin în rândul altor pacienţi. COPAC este o voce pentru toţi pacienţii cronici din România şi prin intermediul acestei campanii ne-am propus să fim mai aproape de cei un milion de pacienți care trăiesc cu astm. Îi încurajăm pe fiecare dintre ei să ne scrie pe site-ul campaniei, www.viatacuastm.ro/, vor găsi la noi un sfat, o recomandare şi poate alte persoane care se confruntă cu aceleaşi dificultăţi”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, cu ocazia lansării campaniei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*