Agenția Medicamentului vine cu precizări, după ce Marcel Ciolacu a spus că a cumpărat Arbidol „de la tarabă”

10 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

ANMDMR consideră explicațiile necesare, în contextul în care a apărut o adevărată isterie cu privire la acest produs, despre care mulți sunt convinși că îi scapă de Covid-19 și chiar îi ajută să nu se îmbolnăvească, mai mult decât vaccinul.

 

Marcel Ciolacu

Printre numeroasele teorii promovate de „medicii de tastatură” și cei care au devebut peste noapte specialiști în Medicină și în pandemie, se numără și cea legată de medicamentul Arbidol, care ar fi „leacul ideal” împotriva Covid-19, însă nu se dorește să fie adus în țară, pentru că este ieftin și astfel ar fi prejudiciate planurile Big Pharma. Un promotor înfocat al acestei teorii este Gigi Becali, care se laudă că are pregătite câteva camioane cu acest medicament, care ar face să dispară pandemia în România, dar se plânge că nu este lăsat să intre cu ele în țară. Mai mult, el susține că poate produce medicamentul în țară, dar spune că nu i se dă aprobare, pentru că sunt alte interese. Medicamentul „minune” este prezentat ca o alternativă sigură la vaccin, iar mulți sunt dispuși să își administreze tratamentul recomandat pe Facebook, în locul unui vaccin aprobat în toată lumea și care prezintă garanții dovedite științific. Astfel, Arbidolul a ajuns să se vândă pe piața neagră și este la mare căutare.

Fiind de producție rusească și neavând autorizație de punere pe piață în România, medicamentul nu poate fi găsit în farmacii și ajunge în țară pe filieră moldovenească, iar mulți oameni sunt dispuși să-l cumpere de la tarabă sau de la colțul străzii și să și-l administreze „după ureche”.  Chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut aseară, la un post de televiziune, că a cumpărat Arbidol de la tarabă, de la o comerciantă care aducea medicamentul din Republica Moldova, iar familia sa a luat medicamentul după primele simptome de boală și acum toți sunt bine.

 

Marcel Ciolacu a admis însă că nu putea avea vreo garanție că medicamentele nu sunt contrafăcute, de aceea s-a declarat intrigat de lipsa antiviralelor în farmaciile din România și susține că statul român ar trebui să le permită producătorilor din industria farmaceutică să facă astfel de medicamente. „Nu accepţi în spital, că nu sunt eficiente, sunt alte medicamente inovative… care normal că sunt mai scumpe… Lasă, domle, genericele în farmacie, să îmi pot cumpăra legal, nu să-mi caut printr-un văr care ştiu că i-a adus cineva din Moldova. Suntem bolnavi la cap?! În ce ţară trăim?”, a subliniat liderul PSD.

Pe fondul isteriei de pe rețelele de socializare și după declarațiile lui Marcel Ciolacu, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a transmis astăzi precizări cu privire la acest produs, subliniind că nu este vorba de un „leac minune”, iar oamenii ar trebui să conștientizeze pericolele la care se expun tratându-se pe baza „prescripțiilor” lui Gigi Becali sau a altor „specialiști” calificați în orice altceva, numai în Medicină nu.

 

ANMDMR precizează că Arbidolul este un medicament rusesc ce conține ca substanță activă Umifenovir și spune că anul trecut a fost pus temporar în protocolul de tratament al infecției cu Covid, la secțiunea „B.1.e. Alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată“ și s-a folosit pentru formele uşoare sau medii de boală. Ulterior, în urma utilizării medicamentului, medicii și-au dat seama că acesta nu este eficient, că nu au existat „dovezi semnificative ale eficienţei sale”, ceea ce a determinat eliminarea medicamentului din protocol. În 29 octombrie 2021, Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, al cărei președinte este medicul Virgil Musta, a reconfirmat aceeași poziționare din protocol și faptul că nu se recomandă utilizarea sa în tratamentul infecției Sars-CoV-2”.

Medicamentul Arbidol nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici în România, de aceea nu se găsește în farmacii, iar TIR-urile lui Gigi Becali  – dacă acestea chiar există – nu pot fi lăsate să între în țară.

 

Contrar unor zvonuri, Arbidol nu este autorizat nici în Republica Moldova, după cum a precizat agenția de reglementare în domeniul medicamentului din această țară. Aici sunt însă înregistrate două medicamente cu aceeași substanță activă, Arbivir-Zdorovie și Arpeflu, produse în Ucraina și Bielorusia, având ca indicație terapeutică tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripale de tip A şi B, și a altor infecţii respiratorii virale acute. Pe niciunul dintre prospecte nu există însă informații referitoare la administrarea împotriva Covid-19, așa că medicii nu recomandă nici administrarea acestor produse, promovate de unii ca fiind similare cu Arbidol.

Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație sau un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir” – susțin reprezentanții ANMDMR, într-un comunicat remis presei. Prin urmare, cele trei produse sunt comercializate ilegal în România, deoarece legislația prevede că „niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

 

Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, spune că în spitalul pe care-l coordonează nu s-a folosit niciodată Arbidolul, care „nu a fost trecut niciodată în protocolul de tratare a Covidului, era trecut undeva la experimental și nu se folosea. Noi nu l-am folosit niciodată. Și nici nu-l recomandăm. Oricum a ieșit din toate protocoalele de peste tot, mă refer la organisme internaționale, nu la Rusia”.

La Institutul „Matei Balș”, medicamentul a fost folosit, într-un studiu experimental, fiind unul din multele antivirale încercate în perioada pandemiei, așa cum a precizat directorul medical, dr. Adrian Marinescu. Medicul spune că medicamentul este util, dar nu este miraculos și în niciun caz nu trebuie luat acasă, fără prescripție medicală. Medicul subliniază că sub nicio formă nu se poate vorbi despre prevenție și că „singurul medicament preventiv este vaccinul, cu dovezi clare”, iar acest lucru este dovedit de modul în care țările și-au rezolvat pandemia, prin vaccinare. În plus, acesta a atras atenția că „în afară de anticorpii monoclonali, care au demonstrat o eficiență absolut clară”, celelalte medicamente antivirale (inclusiv Arbidol) pot fi utile „la începutul bolii”, dar nu există nicio garanție că „dacă iau un antiviral ca Arbidol sau Favipiravir sigur voi face o formă ușoară” de boală.

 

La rândul său, medicul cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu atrage atenția, într-o pstare pe Facebook, cu titlulAmăgire-numele tău se cheamă Arbidol, că o grămadă de români iau acest medicament cu falsa speranță că nu vor face Covid, în loc să se vaccineze. Medicul îi avertizează însă pe „amatori” că „antiviralele nu se iau ca prevenție. Ele se iau (cu rezultate minore dacă nu chiar inexistente) în primele zile de boală cu speranța de a nu face o formă severă”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook. Criticându-l pe Gigi Becali, care a spus că va fabrica medicamentul la firma lui, medicul subliniază că „în ciuda Arbidol-ului (care, după unele date, nici nu ar mai fi folosit în Rusia), numărul cazurilor COVID și al morților COVID au fost în continuă creștere în Rusia. În prezent Rusia se află în cel mai critic punct al pandemiei ei”, a mai scris medicul.

În plus, cunoscutul cardiolog subliniază că „nevaccinatii care s-au imunizat «natural» prin trecerea prin boala au un risc de 5 ori mai mare de a se reinfecta și de a ajunge din nou în spital, comparativ cu nevaccinații care au făcut COVID și ulterior s-au vaccinat”, citând un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor – CDC, realizat pe 7.348 de persoane, din 9 state, care au fost internate în urma infecției cu SARS-CoV-2.

 

Favipiravir este singurul medicament anti-COVID aprobat de Ministerul Sănătății pentru a fi administrat și în ambulatoriu, începând cu 12 octombrie 2021, ca urmare a actualizării protocolului de tratament a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, dar nici acesta nu este găsit „la liber” în farmacii, ci se eliberează prin farmaciile spitalelor, tocmai pentru a nu se administra decât la recoamndarea medicului.

Ministerul Sănătății a anunțat că, la 1 noiembrie, 10.396 de cutii de Favipiravir se aflau în stocul unităților sanitare, iar începând cu 8 noiembrie, alte 48.500 de cutii vor ajunge în 279 de spitale din întreaga țară, pentru tratamentul formelor ușoare și medii de infectare cu noul coronavirus, în primele zile după debutul simptomelor.

În concluzie, cei care recurg la „tratamentele minune” și mai ales luate „după ureche” și din surse neautorizate riscă să își pună sănătatea în pericol, de aceea li se recomandă să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne de infectare și să nu se trateze singuri, cu medicamente cumpărate de pe piața neagră.

 


Adaugati un comentariu


 

*