Alaptarea la san scade riscul de boli cardiovasculare al mamelor

1 iulie 2017 | 0 comentarii |

Un grup de cercetatori din China si Marea Britanie au constatat ca femeile care au alaptat la san au prezentat un risc cu aproape 10% mai mic de a dezvolta boli de inima sau accident vascular cerebral in comparatie cu cele care nu si-au hranit astfel copiii.

 

Alaptarea la san are efecte benefice nu numai pentru copii, ci contribuie si la reducerea riscului mamelor de a se confrunta cu infarct sau accident vascular cerebral mai tarziu, conform unui studiu efectuat pe 300.000 de femei  din China. Cercetatorii au constatat astfel ca femeile care au alaptat la san au prezentat un risc cu aproape 10% mai mic de a dezvolta boli cardiace sau accident vascular cerebral, in comparatie cu cele care nu si-au hranit astfel copiii. In plus, cu cat perioada de alaptare a fost mai lunga, cu atat au fost mai pronuntate efectele pozitive.

Studii anterioare au sugerat ca alaptarea la san confera mamelor beneficii pe termen scurt, printre acestea numarandu-se scaderea din greutate, reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii, dar si a glicemiei. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale alaptarii asupra riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare in cazul mamelor erau inca neclare.

In cadrul noii cercetari, oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford, de la Academia de Stiinte Medicale din China si de la Universitatea Peking au studiat 300.000 de femei din China, cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani, ca parte a unui studiu de amploare care ofera informatii detaliate cu privire la istoria lor reproductiva si a stilului de viata.

 

Dupa opt ani de cercetari au fost constatate 16.671 de cazuri de afectiuni coronariene, inclusiv infarct, si 23.983 de accidente vasculare cerebrale in randul celor 290.000 de femei care la momentul inscrierii la studiu nu aveau un istoric privind bolile cardiovasculare.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, in comparatie cu femeile care nu alaptasera niciodata la san, mamele care faceau acest lucru aveau un risc cu 9% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace si cu 8% mai redus de a face un accident vascular cerebral.

In randul mamelor care si-au alaptat copiii la san timp de doi ani sau mai mult, impactul bolilor de inima era cu 18% mai mic, iar cel de accident vascular cerebral era cu 17% mai scazut, spre deosebire de femeile care nu alaptasera niciodata.

Cresterea cu cate sase luni a perioadei in care a fost practicata alaptarea la san a bebelusului a fost asociata cu o scadere de 4% a riscului de boli de inima si cu 3% de accident vascular cerebral, au concluzionat cercetatorii.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*