Alerte medicale la granitele Romaniei

Pe litoralul bulgaresc este posibil ca apa Marii Negre sa fie contaminata cu virusul hepatitei A, iar in estul Ungariei, cinci persoane sunt suspectate ca s-au infectat cu antrax.

 

BULGARIA-WEATHER

Turistii romani care si-au planificat pentru zilele urmatoare un sejur pe litoralul bulgaresc sau o calatorie in Ungaria, ar fi bine sa tina seama de doua avertizari lansate in cursul zilei de astazi, pentru a nu risca sa se intoarca bolnavi din vacanta sau, mai rau, sa ajunga internati in spitalele in zonele in care doresc sa calatoreasca. Avertizarea este valabila si pentru turistii aflati deja in vacanta, in mod special pentru cei aflati la mare, in zona statiunii bulgaresti Varna.

Aceasta, pentru ca autoritatile sanitare din Bulgaria, mai precis reprezentantii  Inspectiei Regionale de Sanatate Varna, au anuntat ieri, ca in urma unor analize ale apei de mare din zona „Plaja ofiterilor” din Varna s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiza microbiologica Escherichia coli si Enterococi intestinali, care pot provoca hepatita A. Cauza o constituie inundatiile provocate de ploile abundente cazute in urma cu doua saptamani, iar turistii aflati in zona respectiva risca sa se imbolnaveasca de hepatita A, daca nu respecta strict regulile de igiena.

 

vaccinare-elevi

Informatia a fost preluata si de Ministerul de Externe din Romania, care a lansat astazi o avertizare oficiala, informand cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre ca exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A. Avertizarea cuprinde si recomandarile facute de specialisti, conform carora turistii sunt sfatuiti sa sa nu consume midii crude, sa utilizeze dusul dupa baile in mare si  sa respecte cu strictete regulile igienico-sanitare.

Totodata, celor care intentioneaza in perioada urmatoare sa plece in vacanta pe litoralul bulgaresc, specialistii le recomanda sa se vaccineze in prealabil importiva hepatitei A, cu specificatia ca vaccinul incepe sa isi faca efectul in 2-3 saptamani de la administrare.

Situatia de pe litoralul bulgaresc nu este una extrem de grava, avand in vedere ca dupa inundatii este firesc sa apara riscul de imbolnavire datorat virusului hepatitei A, dupa ce apele sunt contaminate cu diferite deseuri, in timpul inundatiei, pentru ca apoi sa se scurga in mare, astfel de alerte medicale fiind lansate si in Romania, dupa fiecare inundatie puternica, insa specialistii recomanda precautie maxima din partea turistilor de pe litoralul bulgaresc.

 

laborator

Ca urmare a alertei privind posibila contaminare cu germeni infectiosi a apei Marii Negre in zona Litoralului bulgaresc, Ministerul Sanatatii din Romania precizeaza ca specialistii Directiei de Sanatate Publica Constanta monitorizeaza permanent, prin recoltare repetata, calitatea apei Marii Negre in zonele stabilite pentru sezonul de imbaiere.

Pana in prezent, probele de apa recoltate nu au evidentiat aparitia de germeni infectiosi, ca urmare specialistii considera calitatea apei Marii Negre in zona Litoralului romanesc ca fiind corespunzatoare”, se arata intr-un comunicat transmis redactiei sanatatea Buzoiana de Biroul de presa al MS.

Ca masura suplimentara, Ministerul Sanatatii a solicitat astazi DSP Constanta sa recolteze noi probe de apa din zona Mangalia-Vama Veche, iar cetatenilor romani care se deplaseaza in zona le recomanda sa respecte regulile de igiena corporala si regulile de pregatire si conservare a alimentelor.

In cazul aparitiei simptomelor de sistem digestiv (greturi, varsaturi, stare de rau generala) se recomanda consultul imediat al unui medic.

Ministerul Sanatatii atentioneaza turistii ca pentru decontarea serviciilor medicale de care beneficiaza pe teritoriul altui stat este necesar sa detina un card european de asigurari de sanatate sau  asigurare de sanatate privata.

 

laborator analize, stemLa celalalt capat al tarii, in Ungaria, cinci persoane sunt suspectate ca s-au infectat cu antrax intr-o localitate din estul tarii, aflata la 120 de kilometri de Oradea. Anuntul a fost facut de Autoritatea Sanitar Veterinara din Ungaria, potrivit careia infectia a fost depistata in carnea de vita congelata, dupa ce doua bovine au fost sacrificate ilegal intr-o ferma. Cinci persoane care au consumat din carnea animalului infectat sunt suspectate ca au contractat infectia, in prezent fiind monitorizate permanent in spital.

In Romania, campania de vaccinare impotriva antraxului a demarat la inceputul lunii mai. Aceasta se desfasoara la nivel national, o data pe an, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat. Imunizarea se face pentru toate animalele cu blana, respectiv, cabaline, bovine, caprine si ovine, indiferent de sexul animalelor, dupa implinirea varstei de o luna. Vaccinarea este gratuita pentru proprietarii de animale, costul acestei actiuni fiind suportat de la bugetul de stat.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax, mai precis antrax cutanat, printr-o leziune a pielii, antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminat, antrax orofaringian in regiunea posterioara a cavitatii bucale, prin ingestie de alimente contaminate si antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator este cel mai periculos, ducand la deces cel mai frecvent.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Costel Stanciu spune:

    Alarme false, zvonuri si dezinformari.

Adaugati un comentariu


 

*