Alimente recomandate sau care trebuie evitate in cazul durerilor articulare

5 februarie 2016 | 0 comentarii |

Principala cauza a acestor dureri este artrita, o afectiune cu care se confrunta la momentul actual aproximativ 20 la suta din populatia adulta.

 

artritaDesi nu exista nicio modalitate de a face ca problema articulatiilor dureroase sa dispara pentru totdeauna, cercetarile arata ca anumite alimente, asa numitele anti-inflamatorii, precum uleiul de masline, nucile si pestele pot ajuta,  in timp ce altele pot face rau agravand durerile.

O prima categorie de astfel de alimente care fac rau persoanelor ce sufera de artrita sunt rosiile. Desi sunt de obicei considerate a fi anti-inflamatorii, cei care sufera de un anumit tip de artrita, numita guta, au crezut mult timp ca ele declanseaza de fapt durerile articulare, iar cele mai noi cercetari arata ca aceasta convingere este intemeiata. Cercetatorii au analizat datele de la 12.720 de oameni care nu au avut guta si care au mancat cu regularitate rosii, si au constatat ca tomatele au crescut nivelul de acid uric din sangele lor, acidul uric ridicat fiind cauza majora a declansarii gutei. In cazul acestor persoane nu se impune neaparat eliminarea rosiilor din alimentatie ci doar reducerea cantitatilor consumate.

 

balanta alimenteSpre deosebire de acizii grasi Omega 3, care se gasesc din abundenta in peste si nuci si care ajuta la calmarea durerilor articulare,  acizii Omega 6 au exact efectul opus. Acestia se gasesc in special in uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui si cel de porumb. Acizii Omega 6 sunt, de asemenea, prezenti in alimente prajite, margarina, galbenus de ou si carne. Deoarece aceste ingrediente se folosesc din abundenta atat la gatit cat si la prepararea multor alimente ambalate, nivelul acizilor Omega 6 din organism ajunge de multe ori sa fie chiar si de 25 de ori mai mare decat cel al acizilor Omega 3, iar acest fapt se rasfrange si asupra durerilor articulare. Cercetarile arata ca orice raport mai mare de 10 la 1 intre acesti acizi poate cauza probleme, cum ar fi astmul, bolile cardiovasculare si inflamatiile. Specialistii sugereaza ca persoanele cu poliartrita reumatoida trebuie sa aduca raportul pana la 2 sau 3 la 1.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*