Altruismul unei familii indoliate a salvat cinci vieti, intr-o singura zi

23 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Rudele unei paciente aflata in moarte cerebrala si-au dat acordul pentru prelevarea multipla de organe, acordand astfel o noua sansa unor pacienti care aveau nevoie de transplant.

 

transplantIn cursul zilei de ieri, cinci vieti au fost salvate in centrele de transplant din tara si intr-o clinica din Olanda, gratie gestului altruist al rudelor unei femei de 46 de ani, din Moinesti, care a intrat in moarte cerebrala din cauza unei hemoragii puternice cauzata de ruperea unui anevrism cerebral. Pacienta a fost adudsa in stare grava la spitalul din Moinesti, in noaptea de 19 spre 20 septembrie, iar eforturile medicilor de a-i salva viata s-au dovedit zdarnice, aceasta intrand in moarte cerebrala dupa cateva ore de la internare.

Desi socate la aflarea vestii, rudele pacientei au gasit puterea de a trece peste durerea suferita si si-au dat acordul pentru prelevarea de organe, intelegand astfel ca pot ajuta alti pacienti sa traiasca, iar in felul acesta, o parte din fiinta draga lor va supravietui odata cu acestia. Familia si-a dat acceptul ca medicii sa preleveze orice organ compatibil, astfel ca s-a trecut imediat la pregatirea pacentei si au fost anuntate echipele de la centrele de transplant din tara. Totodata au fost anuntate si clinicile din strainatate despre aparitia unui donator de la care puteau fi prelevati plamanii, asa ca o echipa de medici din Olanda, unde exista un pacient care necesita un transplant pulmonar, s-a deplasat la Moinesti pentru aceasta operatie, fiind pentru prima data cand medicii spitalului au operat impreuna cu o echipa de speciaisti straini.

 

transplant inima-horatiu-suciuPlamanii au fost prelavati, iar la scurt timp dupa operatie, echipa de medici straini s-a intors in Olanda unde organele au fost transplantate pacientului, in timp ce la Moinesti au continuat procedurile de prelevare. In acest sens, mai multe echipe de specialisti de la Bucuresti, Targu Mures si Iasi au petrecut mai multe ore in sala de operatie, prelavand cordul, ficatul, rinichii, corneea, precum si grefe de piele si tesut. Prioritara a fost prelevarea cordului, care a fost trimis imediat la Targu Mures cu un avion militar, ajungand la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant ieri noapte, in jurul orei 1.30. Pacientul de 46 de ani care urma sa beneficieze de transplant fusese pregatit in acest timp, asa ca a intrat imediat in sala de operatie, interventia incheindu-se ieri dimineata, in jurul orei 7.00.

A fost al zecelea transplant de cord efectuat in acest an la clinica din Targu Mures, pacientul fiind un bucurestean aflat într-o stare avansată de insuficienta cardiacă. Aceste era internat din data de 1 iunie în clinica de la Targu Mures, fara posibilitatea de a putea fi externat, din cauza acestor fenomene de insuficienta cardiaca, ce nu puteau fi controlate medicamentos, iar transplantul a fost unica sa sansa la viata.

 

organe transplantIn acest timp, ficatul, un rinichi si corneea prelevate de la pacienta aflata in moarte cerebrala au ajuns la Iasi. Aici, la Centrul de Transplant Hepatic de la spitalul Sfantul Spiridon se efectuase in vara primul transplant de ficat, insa, din pacate, pacientul a decedat la 12 ore dupa operatie. Medicii au intrat din nou in sala, iar de aceasta data se pare ca transplantul hepatic a reusit, la 24 de ore dupa operatie pacientul fiind stabil iar evolutia sa post-operatorie fiind una favorabila. Medicii care l-au ingrijit spun ca starea sa de sanatate se degradase in timp, iar acesta suna zilnic la spital pentru a intreba daca s-a gasit vreun donator si pentru el. Operatia de transplant a durat opt ore, fiind efectuata de medicii ieseni in colaborare cu o echipa venita de la Bucuresti, acestia fiind bucurosi sa constate ca la cateva ore dupa interventie, pacientul si-a revenit si a vorbit cu ei.

Tot la Iasi, a fost transplantat in cursul zilei de ieri si unul dintre rinichii donatoarei de la Moinesti, in timp ce corneea urmeaza sa ajunga la un alt pacient.

Celalalt rinichi a fost transplantat la Bucuresti, tot acolo ajungand si grefele de piele si tesut care au fost depozitate in bancile speciale, urmand sa ii ajute si pe alti pacienti care vor avea nevoie la un moment dat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*