Anchetă epidemiologică la Spitalul Universitar din Capitală

22 august 2018 | 0 comentarii |

Un pacient care a fost internat în Secția de Chirurgie plastică a unității medicale după  ce a fost rănit la protestele din 10 august susține că a fost contaminat, aici, cu Clostridium Difficile. 

 

Un bărbat care a fost rănit la picior în urma exploziei unei grenade lacrimogene, la protestele din 10 august din Capitală, acuză Spitalul Universitar de Urgenţă (SUUB), unde a fost operat de mai multe ori, că în perioada internării a fost infectat aici cu Clostridium Difficile.

Doru Oprea a postat pe pagina sa de socializare buletinul de analize, însoțit de un comentariu care a stârnit numeroase comentarii în mediul virtual, la adresa unității medicale. „Sâmbătă am fost externat de la Municipal şi am plecat la Timişoara. În noaptea de sâmbătă spre duminică am început să fac febră, frisoane tot ce trebuie. Duminică am fost la Spitalul Victor Babeş din Timişoara cu probe pentru analize, dar mi s-a spus că nu e nimeni şi să revin. (…) Am dus probe la Synevo şi acum am luat rezultatele: clostridium. Cică e o bacterie cu care trebuie să mă lupt acum”, a scris Doru Oprea, pe pagina sa de socializare.

 

Conducerea SUUB a recaționat imediat și a anunțat că s-a dispus o anchetă epidemiologică în secţia de Chirurgie plastică, unde pacientul a petrecut ultima parte a perioadei de spitalizare.

Referitor la informaţiile apărute în mediul virtual cu privire la anumite analize ale pacientului Oprea Doru, internat în instituţia noastră în urma participării la mitingul de protest din data de 10 august, facem precizarea că aceste date de laborator trebuie corelate cu contextul clinic al pacientului şi, evident, şi cu alte constante biologice crescute”, transmite unitatea medicală, printr-un comunicat.

În același document se afirmă că în spital este internată și acum o persoană dintre cei care au participat la protestul diasporei și care a necesitat specializare, dar aceasta are o evoluție favorabilă.

În acest moment mai este internată o pacientă în Secţia de Chirurgie Plastică, domnia sa având o evoluţie favorabilă, dar necesitând în continuare monitorizare şi tratament intraspitalicesc pentru câteva zile”, se mai arată în comunicat.

 

Doru Oprea (arhiva personala FB)

Specialiştii SUUB susţin că, având în vedere faptul că în populaţia generală există între 5-15% purtători asimptomatici de Clostridium Difficile, nu se știe cu certitudine dacă protestatarul nu face parte din această categorie, iar în contextul unei imunităţi scăzute, bacteria putea să se activeze.

De asemenea, a necesitat antibioprofilaxie cu spectru larg pentru plaga de la nivelul coapsei, în cazul de faţă cu cefalosporine, iar acestea reprezintă factor de risc pentru infecţia cu Clostridium Difficile, conform tuturor Ghidurilor actuale de diagnostic şi tratament, iar dacă buletinul de analize apărut în mediul virtual se corelează cu starea clinică şi cu constante biologice modificate, această infecţie se datorează doar antibioprofilaxiei cu cefalosporine şi nu altor cauze”, se menționează în comunicatul unității medicale.

Protestatarul Doru Oprea a fost rănit la picior la mitingul din 10 august. El susţine că, după ce a fost internat o săptămână la Spitalul Universitar de Urgență din Bucureşti a descoperit, în urma unor analize făcute la un laborator privat din Timişoara, că este infectat cu bacteria Clostridium Difficile.

 

Reamintim că tot SUUB este în centrul unui scandal declanșat în 6 august, de o parte din personalul medical și auxiliar, care au reclamat, printre altele, că aici ar exista numeroase nereguli în desfășurarea actului medical.

Protestatarii susţinut că nu există dezinfectanţi în spital decât pentru blocul operator, ceea ce face ca riscurile pentru pacienţi să fie majore, în condiţiile în care aceştia pot contracta infecţii asociate actului medical. Mai mult, ei spun că sunt „nevoiţi să aducem de acasă materiale sanitare”, iar doi dintre nemulțumiți sunt, de atunci, în greva foamei, din această cauză.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat atunci că a trimis Corpul de Control la Spitalul Universitar, pentru a verifica dacă ceea ce au reclamat protestatarii se confirmă sau nu. ,,A fost trimis Corpul de Control al ministrului, vor merge şi cei de la DSP, la Spitalul Universitar. Va fi verificat modul în care spitalul foloseşte fondurile alocate de minister. Verificăm dacă există probleme cu materialele, aşa cum au spus angajaţii”, a transmis în 6 august Ministerul Sănătății, dar până acum nu a fost comunicat niciun rezultat al acestei verificări.

 


Adaugati un comentariu


 

*