Ancheta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

24 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Premierul Dacian Ciolos a dispus verificari care vizeaza sistemul cardului de sanatate si mai ales disfunctionalitatile acestui instrument de validare a serviciilor medicale.

 

Premierul Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos

Din dispozitia premierului Dacian Ciolos, o echipa coordonata de Corpul de Control al primului-ministru va incepe o actiune de control la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru a verifica modul de functionare a sistemului informatic al cardului national de sanatate”, a anuntat, astazi, Biroul de Presa al Guvernului.

Controlul va fi realizat de o echipa mixta, formata din reprezentanti ai Corpului de control al Primului-ministru si reprezentanti ai Corpului de control al ministrului Sanatatii, care vor verifica modul perioada de la 1 ianuarie 2016 pana in prezent.

Controlul a fost dispus avand in vedere disfunctionalitatile inregistrate in modul de functionare a sistemului informatic al cardului national de sanatate, mai precizeaza Guvernul.

Sistemul informatic al Cardului de sanatate (CEAS) si Platforma informatica a asigurarilor de sanatate (PIAS) au dat batai de cap medicilor si pacientilor, in repetate randuri. Disfunctionalitatile au fost sesizate atat de medicii de familie, dar si de specialistii din ambulatoriul de specialitate si de medicii din spitale, care s-au confruntat cu imposibilitatea utilizarii cardului de sanatate si inregistrarea serviciilor medicale acordate, chiar si 72 de ore, din cauza unor probleme tehnice ale sistemului.

 

card sanatateDesi a costat aproape 20 de milioane de euro, sistemul cardului de sanatate s-a dovedit un „mare dezastru”, ca de altfel intregul sistem informatic al asigurarilor de sanatate, pentru care s-au cheltuit peste 184 de milioane de euro (pe cele patru componente – PIAS, reteta electronica, cardul de sanatate si dosarul electronic al pacientului).

Cele mai mari batai de cap a dat, insa, cel putin pana acum, Cardul de sanatate. In perioada in care sistemul a fost nefunctional, serviciile medicale si farmaceutice au functionat in regim off-line, iar uneori nu au mai putut fi validate, asa ca medicilor si farmacistilor li s-au taiat din bani, desi muncisera pentru ei si aveau si dovada in acest sens. Dupa un blocaj de aproape patru zile, in luna octombrie, presedintele CNAS, dr. Radu Tibichi, a decis sa prelungeasca perioada de validare a serviciilor offline si emiterea, de fiecare data cand s-ar inregistra o noua disfunctionalitate, a unui ordin prin care CNAS sa-si recunoasca vina si sa accepte validarea serviciilor medicale desfasurate in aceasta perioada.

 

card de sanatateConform legislatiei in vigoare, schimbata de CNAS la presiunea medicilor care au ajuns la capatul puterilor, dupa ce in luna octombrie sistemului cardului nu a functionat vreme de peste trei zile consecutiv, presedintele CNAS emite un ordin pentru zilele in care sistemul informatic nu functioneaza, care contine conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate offline si conditiile de validare a acestora.

Blocajul sistemului informatic al cardului, care a determinat conducerea  CNAS sa relaxeze regimul de validare a serviciilor medicale, a durat aproape patru zile consecutive, in octombrie.

Pe 13 octombrie, dupa haosul generat de blocajul sistemului informatic, cu cateva ore inainte de anuntul facut de CNAS privind repunerea in functiune a sistemului cardului de sanatate, medicii de familie, prin cele mai reprezentative foruri profesionale (SNMF si PNMF) au reactionat ferm si au solicitat demiterea celor care se fac responsabili de acest dezastru, pedepsirea vinovatilor si gasirea unei solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate la parametri optimi.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASDar, nici asa, problemele nu au fost rezolvate, iar obligativitatea introducerii, pe aceeasi platforma informatica, si a dosarului electronic al pacientului a creat panica in randul medicilor si al pacientilor.

Scuza CNAS a fost aceea ca nu mai are contract de mentenanta pentru sistemul informatic, dar aceastaboala s-a prelungit chiar daca Teamnet a castigat inca din iulie contractele de mentenanta si suport tehnic pentru sistemului cardului si al platformei informatice a asigurarilor de sanatate.

In prezent, compania e in negocieri cu CNAS privind termenii contractuali, inclusiv sanctiunile prevazute in caz de nepunere in functiune a sistemelor informatice in timpii stabiliti de Casa de Asigurari, desi medicii spun ca toate acestea au fost stabilite inca dinainte de castigarea licitatiei, in caietul de sarcini, si pe care licitatorul si i-a asumat. Daca acesti termeni raman neschimbati, din momentul in care compania va fi singura responsabila de mentenanta celor doua sisteme, e obligata sa repuna sistemele informatice in functiune in maximum 72 de ore de la blocarea lor, altfel CNAS ii poate rezilia contractele, fara interventia instantei sau alte formalitati.

 


Adaugati un comentariu


 

*