Anchetă la SJU Baia Mare, după decesul unei paciente căreia i s-a administrat un antibiotic la care era alergică
Victima, o femeie de 57 de ani, a intrat în șoc anafilactic, după ce o asistenta medicală i-a administrat un antibiotic la care pacienta era alergică, deși în foaia de observație era trecut acest lucru.
Femeia, în vârstă de 57 de ani, cunoscută cu afecțiuni cardiace, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare cu o ambulanță, pe 1 martie, cu dureri puternice în piept. După investigații, medicii au decis ca femeia să fie internată în secția de Cardiologie, unde a rămas sub supraveghere.
După o săptămână, pacientei i s-ar fi dministrat un antibiotic la care era alergică, deși fiica femeii spune că a anunțat la ce substanțe este alergică mama ei, iar informațiile ar fi fost consemnate în fișa medicală a pacientei. Se pare însă că asistenta care i-a făcut tratamentul în data de 7 martie ar fi încurcat foile de observație ale pacientelor din salon și, la scurt timp, femeia a intrat în șoc anafilactic, ca urmare a efectului advers asociat asistenței medicale.
Pacienta a fost stabilizată, dar starea ei s-a înrăutățit, iar după zece zile de la administrarea medicamentului, organismul slăbit al acesteia a cedat și a survenit decesul. Pe certificatul constatator este menționat „șoc anafilactic post administrare tratament injectabil”, .
Au fost demarate mai multe anchete în acest caz, iar familia victimei este hotărâtă să se adrese instanței pentru a se face dreptate.
„Am sperat până în ultimul moment că mama își va reveni. Nu s-a uitat pe foaie, i-a dat antibioticul ăla, iar neglijența și neatenția asistentei a dus la nenorocire”, spune fiica victimei, care consideră că cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere pentru decesul mamei sale.
Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă și spune că a anunțat și „Agenția Națională de Management a Calității în Domeniul Sanitar și în egală măsură s-a notificat Ordinul Asistenților Generaliști și Moașelor, filiala Maramureș pentru elucidarea circumstanțelor profesionale în care s-a întâmplat acest incident. Având în vedere rezultatul nefast al evoluției pacientei, internată în spitalul nostru, în această dimineață s-a informat și IPJ Maramureș, pentru demararea procedurilor legale în vederea demarării anchetării acestei situații”, a precizat dr. Lucian Bogdan, directorul medical al SJU Baia Mare.
Asistenta medicală care ar fi administrat tratamentul greșit are o vechime de 20 de ani, iar deocamdată este în concediu, dar ar fi vorbit cu reprezentanții filialei locale ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali. „Din declarațiile colegei noastre reiese că tura de noapte a fost extrem de obositoare. A și anunțat, cu o zi două înainte, că este foarte grea tura de noapte pentru o singură asistentă la 19 paturi. Acum se va întruni Comisia de malpraxis, se vor analiza toate documentele evenimentului și va fi demarată o anchetă”, a transmis Viorica Totorean, președinta OAMGMAMR Maramureș.
Pentru a preveni astfel de situații, în unitatea medicală au fost reluate și „toate procedurile și toate protocoalele de prevenire”, spun reprezentanții spitalului.
Familia pacientei a făcut plângere la poliție și a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Dacă asistenta medicală care a administrat tratamentul va fi găsită vinovată, riscă până la 7 ani de închisoare.