Angajatii din Sanatate, primii bugetari care vor avea salarii marite

Promisiunea a venit din partea ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, care a mai precizat ca toti bugetarii vor avea parte de astfel de majorari pana in 2021.

 

sanatate- ministerul munciiNegocierile purtate cu sindicalistii din Sanatate, de catre ministrul Muncii, se pare ca au fost, pana la acest moment, cele mai multumitoare. Acestea au fost urmate de asigurari din partea sindicalistilor ca „totul va fi bine” si printr-o promisiune facuta ulterior de ministrul Lia Olguta Vasilescu, care a declarat ca salariatii din Sanatate vor fi primii care vor beneficia de salarii majorate, conform noii Legi a Salarizarii Unitare.

Anterior, ministrul avusese negocieri cu sindicalistii din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale, insa acestia s-au aratat destul de nemultumiti la finalul discutiilor, anuntand chiar ca vor recurge la actiuni de protest, la sfarsitul acestei luni.

Si sindicalistii din Sanatate au mers destul de reticenti la negocieri, insa au iesit din Minister optimisti si multumiti, sustinand ca prevederile continute in draftul proiectului Legii Salarizarii Unitare, care le-a fost prezentat, erau avantajoase pentru personalul din Sanatate si Asistenta Sociala. Sindicalistii au vorbit despre majorari salariale care pot ajunge chiar si pana la suta la suta in cazul unor medici, precum si de venituri cuprinse intre 4.000 si 7.000 de lei pentru asistentii medicali, in anii urmatori.

 

sindicalisti sanatate - negocieri legea salarizariiLa o zi dupa aceste negocieri, ministrul Lia Olguta Vasilescu a facut noi declaratii cu privire la acest proiect de lege, anuntand ca salariatii din domeniul Sanatatii vor fi primii bugetari care vor beneficia de noile majorari salariale, iar acestea le vor fi acordate in totalitate si nu gradual, asa cum se va intampla in cazul celorlalte categorii de bugetari.

Conform spuselor sale, exista o anvelopa de 32 de miliarde de lei pentru urmatorii patru ani, care sa acopere cresterile salariale in domeniul bugetar, urmand ca in 2021 sa se ajunga la o majorare in medie de 56%. Ministrul Muncii a mai declarat ca majorarile ar urma sa fie operate incepand cu prima luna a anului viitor, primii care vor urma sa beneficieze de salarii marite fiind bugetarii din sistemul sanitar. „In prima luna din 2018 cresc salariile la sistemul sanitar, ei sunt primii care vor beneficia de acesta crestere salariala in totalitate, la ceilalti urmeaza sa se faca gradual in urmatorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5 la suta care este la dispozitia ordonatorului de credite, dar acesti bani nu pot fi dati decat in acord cu sindicatele”, a declarat in acest sens Lia Olguta Vasilescu.

Negocierile pe aceasta tema continua astazi cu sindicalistii din Educatie, urmand ca in zilele urmatoare sa fie chemate la discutii si celelalte categorii de bugetari.

 

salon pacienti eliasIn alta ordine de idei, Guvernul a adoptat, ieri, o hotarare prin care s-a prevazut numarul total de paturi din reteaua de spitale publice si private pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti in perioada 2017-2019. Nu a fost operata insa nicio modificare, fiind mentinut numarul de 119.579 de paturi, existent si in prezent. Numarul total de paturi la nivel national include paturile din sectiile de spitalizare continua pentru afectiuni acute, respectiv pentru afectiuni cronice, dar si pe cele din sanatorii si preventorii. Nu sunt incluse aici paturile aprobate pentru pacientii care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, nici paturile din penitenciarele spital.

Motivatia pentru decizia de mentinere a aceluiasi numar de paturi este prezentata intr-un comunicat al Guvernului, in care se arata ca „la stabilirea planului national de paturi s-a avut in vedere nevoia de crestere a eficientei si calitatii serviciilor medicale si asigurarea accesului echitabil al populatiei la serviciile medicale. Pentru acest numar de paturi se vor putea deconta serviciile medicale. Detalierea anuala pe judete a numarului total de paturi se face prin Ordin al ministrului Sanatatii, cu avizul prealabil al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si a celorlalte ministere si institutii cu retea sanitara proprie”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*