Olguța Vasilescu pasează la Ministerul Sănătății problema salarizării din acest sector

8 februarie 2018 | 1 comentariu |

Aceasta a declarat că ministerul condus de Sorina Pintea trebuie să elaboreze un regulament de sporuri, astfel încât veniturile salariaților din Sănătate să crească de la 1 martie.

 

Printre categoriile de salariați care s-au declarat nemuțumiți de efectele Legi Salarizării și ale așa-zisei „revoluții fiscale”, care prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, se numără și salariații din Sănătate. Reprezentanții acestora spun că unele venituri ar putea scădea, existând îndoieli și cu referire la majorarea salarială promisă pentru acest sector și pentru Asistența socială, de la 1 martie.

Încă de la sfârșitul lunii trecute, reprezentanții sindicatului Sanitas și-au exprimat îngrijorarea în acest sens, mai ales ca urmare a declarațiilor făcute de unii politicieni, printre care și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care admiteau că unele categorii de salariați vor avea salarii scăzute odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării bugetare. Totodată, sindicaliștii se declară nemulțumiți că nici până la acest moment nu a apărut un draft al regulamentului de sporuri care ar trebui să fie pus în aplicare de luna viitoare, semnalând și faptul că din teritoriu li se raportează tot mai multe probleme ale angajaților din Sănătate și Asistență Socială, referitoare la salarizare.

 

Astfel stând lucrurile, Consiliul Național al federației sindicale a constatat că există din ce în ce mai multe premise care conduc către posibilitatea declanșării conflictului de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Sindicaliștii dau de înțeles că vor avea loc noi proteste dacă salariile în aceste sectoare vor scădea și dacă nu vor fi operate majorările promise de la 1 martie.

Problemele semnalate de sindicaliști au ajuns și în atenția ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu fiind, în această perioadă, nevoită să răspundă tot mai numeroaselor semnale negative venite și din partea celolalte categorii de salariați.

Sindicaliştii Cartel Alfa susțin că ministrul Muncii „transmite public informaţii distorsionate, trunchiate sau de-a dreptul false”, în încercarea de a justifica „măsuri prost concepute” asupra cărora s-a atras atenţia încă de anul trecut. Aceştia susţin că „refuzul de a aborda o consultare reală cu partenerii sociali va duce la perpetuarea problemelor şi, din păcate, la agravarea lor”. Bogdan Hossu a afirmat că va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR, menționnd că sindicatul pe care-l reprezintă va depune sesizarea în această săptămână.

Olguța Vasilescu s-a arătat însă surprinsă de nemulțumirea sindicaliștilor din Sănătate, despre care spune că au primit cele mai mari creșteri salariale, pasând răspunderea pentru nemulțumirile semnalate către serviciile RUNOS care ar fi „calculat greșit”, către patronii care nu au transferat contribuțiile ș astfel „îi fura, pur si simplu, pe anagajati pentru a-si mari profitul” și către Ministerului Sănătății, care urmează să elaboreze un regulament de sporuri, împreună cu sindicatele, pentru angajaţii care lucrează în Sănătate.

 

Olguta Vasilescu

În replică la nemulțumirile sindicaliștilor, ministrul Muncii a declarat că „dacă nici în Sănătate nu sunt mulţumiţi, nu ştiu ce să mai spunem, pentru că acolo ştiţi foarte bine ce majorări salariale sunt. Noi am avut foarte multe discuţii cu cei din Sănătate, a rămas ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze un regulament de sporuri, chiar împreună cu sindicatele, nu ştiu ce s-a mai întâmplat între timp, dar este obligatoriu ca el să fie gata până în luna martie. Dacă au ceva de reclamat, noi îi aşteptăm la minister să stăm de vorbă cu ei şi ei ştiu că de fiecare dată când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele, ca dovadă Ordonanţa 91 care s-a emis în luna decembrie“, a spus Vasilescu.

Ea a adăugat că i se pare normal ca atunci când există o problemă, cei în cauză să se adreseze direct Ministerului Muncii, care acum are în componenţă şi dialogul social.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat că astăzi va aduce lămuriri în problema salarizării, într-o conferință de presă ce va avea loc la sediul Ministerului Sănătății (vom reveni cu amănunte).

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena PARASCAN spune:

    În acest moment cartel alfa are alte interese; ale cui interese aveti, cartel alfa??nu era mai bine sa vi se ia 25% decat sa vi se dea ?????!

Adaugati un comentariu


 

*