Sorina Pintea a dat asigurări că salariile din Sănătate nu vor scădea pentru nicio categorie de angajați

8 februarie 2018 | 1 comentariu |

Ministrul spune că veniturile vor crește, numai că, în cazul anumitor categorii, majorările vor fi mai mici, iar cei mai afectați vor fi angjații din Minister.

 

În urmă cu puțin timp, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a venit cu lămuriri în ceea ce privește salariile angajaților din acest sector, în contextul în care există temeri că veniturile vor scădea, pe fondul modificărilor survenite odată cu aplicarea noii legi a salarizării. După ce Lia Olguța Vasilescu fusese mult mai concisă pe acest subiect, pasând problema salarizării în curtea Ministerului Sănătății, Sorina Pintea a organizat astăzi o conferință de presă în care a dus toate lămuririle necesare, anunțând chiar și sumele estimative pe care le vor primi, de luna viitoare, principalele categorii de angajați din sectorul Sănătății.

Aceasta a precizat că „nu vor exista angajați care vor primi salarii mai mici decât cele primite în luna decembrie a anului trecut”, admițând că vor exista totuși câteva categorii mai dezavantajate, în cazul cărora majorările vor fi mai mici decât în celelalte ramuri din sector. Principala categorie afectată va fi personalul administrativ din cadrul ministerului, Sorina Pintea precizând că se va face o regularizare a salariilor primite de angajații pe funcții din toate ministerelor, în condițiile în care salarile unor consilieri din Ministerul Sănătății depășeau cu mult salariile celor cu funcții similare din alte ministere.

 

În ceea ce privește personalul medical și auxiliar, ministrul Sănătății a dat asigurări că  „vor fi majorări salariale substanțiale de la 1 martie, precizând că există și câteva categorii de personal „cu probleme”, aceștia reprezentând 3% din numărul total de angajați. Între aceștia se află chimiștii, biochimiștii și farmaciștii care își desfășoară activitatea în unitățile medicale, în cazul cărora creșterile salariale vor fi mai mici decât în cazul celorlalte categorii profesionale. De altfel, aceștia au semnalat, public, această „discrimnare” și speră ca Guvernul să găsească o cale de remediere a acestei nedreptăți. În cazul farmaciștilor, spre exemplu, ministrul a menționat că în anul 2016, salariile le-au  fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevazut de Lege, s-au aplicat măriri ale salariului brut în procent mai mic, de 25 %. Sorina Pintea promite că va încerca să găsească o soluție de echilibrare a situației.

Eșalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creșteri salariale și alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu: infirmieră din unităţi sanitare neclinice – 145% ( 4.420 lei); ambulanţieri : 99%  ( 5.143 lei); logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice : 82% ( 5.303 lei)”, a specificat ministrul Sănătății. Aceasta a subliniat însă că, potrivit Legii salarizarii, va fi acordată creșterea cu 25 % salariul brut, cu condiția ca  acesta să nu depășească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.

 

În schimb, pentru medici, asistenți medicali și infirmiere, ministrul a promis majorări semnificative, precizând că de la 1 martie vor exista salarii care vor depăși chiar și 4.000 de euro, aliniindu-se astfel salariilor din Uniunea Europeană.

Pentru aceste categorii, majorările salariale vor varia între 70 și 172%, unele salarii fiind aduse la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022.

De majorări, consideră ministrul, trebuie să beneficieze și conducerile spitalelor, ca și medicii și conducerile  Direcțiilor de Sănătate Publică, chiar dacă unii sunt încadrați acum la „funcționari publici”.

Sorina Pintea a mai spus că „biologii, biochimiștii și fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o  creștere a salarilor în ianuarie 2017, când au fost echivalați la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS. Exemple de creșteri salariale în luna ianuarie 2017: Asistent principal studii superioare – 86%; Biolog, chimist, biochimist, fizician principal – 74%; Biolog, chimist, biochimist, fizician specialist – 90%. De creștere salarială cu 84% au beneficiat, în ianuarie 2017, și psihologii principali din cadrul DSP”, a exemplificat ministrul Sănătății.

 

Sorina Pintea a dat și câteva exemple de majorări salariale, începând cu cel a unui medic primar, care a primit în luna decembrie a anului trecut un salariu net de 3.939 de lei, urmând ca pentru luna ianuarie a anului în curs să primească 4.108 de lei, iar de la 1 martie, 9.106 de lei.

În cazul unui asistent medical cu studii superioare, servicii de ambulanță/ compartimente de primiri urgențe/ compartimente ATI/ secții, creșterea va fi de 67%, adică de la salariul net de 1.862 de lei primit în decembrie, se va ajunge la 3.040 de lei după 1 martie (5.545 lei brut), iar o infirmieră care a primit în decembrie un salariu net de 1.205 de lei, după majorările promise va primi de la 1 martie 2.586 de lei (4.420 lei brut). Ambulanțierii vor avea o creștere de 99% la salariul brut, astfel că vor ajunge la 5.143 de lei. Ministrul a mai precizat că „la aceste sume se vor adăuga plata gărzilor, plățile pentru zilele nelucrătoare și alte sporuri” care vor crește veniturile celor care lucrează în sistemul public de sănătate.

Și în cazul rezidenților, majorările salariale vor înregistra creșteri consistente ale salariului de bază (nete), cuprinse între 151% și 287%, în funcție de specialitate și gradul de pregătire.  Sorina Pintea a dat aici exemplul unui rezident de anul I care a obținut în decembrie un salariu brut de 1.985 de lei și care va ajunge după 1 martie la 5.700 de lei. La salarii de 7.098 de lei vor ajunge rezidenții de anul I de la serviciile de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI. Rezidenții de anul III din unități sanitare clinice vor avea o creștere salarială de 103%, ajungînd după 1 martie la un salariu brut de 8.343 de lei.

 

În ceea ce privește regulamentul de sporuri care urmează să fie aplicat de la 1 martie, Sorina Pintea a precizat că draftul a fost finalizat, iar luni va avea o întâlnire, la minister, cu reprezentanții principalelor confederații sindicale pentru a cădea de acord asupra formei finale a documentului.

Acest regulament va fi produsul unor consultari reale, înainte să fie înaintat Guvernului în vederea aprobării. Beneneficiar al acestui regulament va fi personalul medical. Pentru personalul TESA și muncitori există reglementare distinctă, aprobată prin Hotărâre de Guvern, care nu se aplică în anul 2018, când categoriile beneficiare vor încasa cuantumul sporului avut în decembrie majorat cu 25%”, a subliniat ministrul Pintea, menționând că valoarea procentuală a unor sporuri a fost tăiată, însă calculul se va face pe o baza salarială majorată, astfel că acest fapt va avea „repercusiuni pozitive” asupra veniturilor, sporurile primite urmând a fi mai mari, deși procentul a fost diminuat.

 

Referitor la medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate, ca și la persoanlul medical din unitățile medicale private, ministrul Sănătății a precizat că aceștia depind de negocierile cu Casa Națională de Sănătate, de plata serviciilor efectuate și de negocierile cu patronatele, menționînd însă că și pentru aceștia au fost majorate punctele și tarifele per servicii.

Sorina Pintea a ținut să atragă însă atenția că dacă salariile personalului medical vor ajunge în foarte scurt timp la nivelul altor state dezvoltate din UE, trebuie să oferim și servicii medicale la nivel european. Sunt convinsă că nu este doar așteptarea mea, ci a tuturor pacienților care au nevoie de un act medical de calitate atunci când ajung la spital”.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Stan Adriana spune:

    Cum s-au majorat salariile biologilor si chimistilor cand in prezent am un salariu sub o asistenta? Cum se poate face o asa departajare intre medici si noi? Efectuam in laborator aceeasi munca. Aceleasi raspunderi? Avem facultati, mastere cursuri? Si suntem platiti sub o asistenta? Degradant pentru noi. Va rog revizuiti grila. Meritam aceleasi mariri ca si medicii…

Adaugati un comentariu


 

*