ANSVSA – 20 de ani. Progrese și provocări în domeniul medicinei sanitar-veterinare și siguranței alimentare
Odată cu evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 20 de ani de activitate, ANSVSA a organizat, pentru prima dată în România, Reuniunea șefilor agențiilor pentru siguranța alimentelor din statele membre UE.
În perioada 21-22 noiembrie 2024, România a găzduit, pentru prima dată, Reuniunea șefilor agențiilor pentru siguranța alimentelor din statele membre ale Uniunii Europene, la care au fost prezenți 36 de oficiali din 27 de state membre și reprezentanți ai Comisiei Europene, eveniment organizat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Totodată, ANSVSA a celebrat 20 de ani de activitate în slujba securității alimentare a României, momentul aniversar fiind marcat printr-un eveniment festiv organizat la Palatul Parlamentului, împreună cu Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România.
În deschiderea evenimentului, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a salutat participanții și oaspeții din toată Europa care prin prezența lor au făcut ca evenimentul aniversar să capete „o semnificație deosebită. Faptul că sunteți aici, alături de noi, este un semn al colaborării solide și al unui drum comun spre succesul pe care îl construim, împreună”, a afirmat șefiul Autorității, menționând că aceasta funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și sub coordonarea prim-ministrului.
Șeful ANSVSA a subliniat că toți cei care au contribuit și contribuie la misiunea instituției au „un rol esențial în protejarea sănătății publice a cetățenilor români și ai întregii Europe, prin asigurarea siguranței produselor alimentare și a sănătății animalelor din țara noastră. Este o misiune deosebită, o responsabilitate imensă, dar și o sursă constantă de mândrie, pentru că, prin munca noastră, protejăm viețile și bunăstarea a milioane de oameni”, a afirmat Alexandru Bocu.
El a amintit că existența ANSVSA începe în 2003, prin înființarea Agenției Române pentru Siguranța Alimentelor, la recomandarea „UE și cu sprijinul acesteia”. Ulterior, s-a contopit cu Agenția Națională Sanitară Veterinară și a format Agenția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, devenită mai târziu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – „instrumentul” prin care Directoratul General pentru Sănătatea și Protecția Consumatorilor din Comisia Europeană –DG SANCO „verifică la fața locului dacă sunt respectate cerințele și normele europene privind siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animalelor”.
Prezent la eveniment, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRo), Viorel Andronie, a subliniat că, fiind o zi de bilanț, ar trebui trecut în revistă tot ceea ce a fost bun, dar și mai puțin bun în activitatea Autorității. „În toată această perioadă – și vorbesc în special de ultimii 10 ani – ANSVSA a fost supusă unor provocări care au fost profesionale, și aici mă refer mai ales la apariţia focarelor de pestă porcină africană, reapariţia unor focare de gripa aviară, apariţia pestei micilor rumegătoare, la care, într-adevăr, ANSVSA şi-a demonstrat menirea, gestionând aceste focare, chiar dacă, uneori, acele decizii nu au fost foarte ferme cum ne-am dori şi au lăsat posibilitatea, cel puţin unor politicieni, să valorifice aceste aspecte, lucru pe care nu ni l-am dori să se mai întâmple pe viitor. Au fost provocări și în ceea ce privește partea administrativă… Aproape toți miniștrii Agriculturii au dorit să ia sub aripa lor ANSVSA-ul. Pe de altă parte, ANPC-ul, în ultima perioadă, a văzut că este un «câmp mare» din care există posibilitatea de a rupe. ANSVSA a demonstrat însă că este capabilă să-și păstreze independența și ne bucurăm pentru acest lucru”, a menţionat Viorel Andronie.
Președintele organizației profesionale a medicilor veterinari a evidențiat, totodată, importanța Colegiului Medicilor Veterinari și a medicilor de liberă practică pentru sănătatea publică și pentru economia României, singura ţară din Europa şi printre puţinele din lume care poate să asigure medic veterinar în fiecare localitate.
„CMVRo a fost una dintre organizațiile profesionale care a militat și militează pentru independența ANSVSA și am fost singurii care ne-am asumat în scris, față de Guvernul României, anumite lucruri, pe care le-am susținut și le susținem, pe de o parte că primul președinte al ANSVSA a fost președintele Colegiului, iar pe de altă parte, pentru că noi credem în independență… 2019 – 2020 au fost ani în care profesia a beneficiat foarte mult de un lucru pe care, din păcate, mulţi nu îl agreăm astăzi – problema medicilor veterinari din mediul rural. Credeţi-mă, pot să afirm că România este singura ţară din Europa şi printre puţinele din lume care poate să asigure, în momentul de faţă, medic veterinar în fiecare localitate din ţară. Problema medicilor veterinari este una stringentă în toate ţările europene, dar România a rezolvat această problemă, ca urmare a conlucrării dintre Colegiu, ANSVSA şi factorii politici”, a afirmat prof. dr. Viorel Andronie, care i-a dăruit lui Alexandru Bociu insigna Colegiului Medicilor Veterinari și o Diplomă de excelență.
Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, care a fost președinte al filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari și a făcut parte și din conducerea centrală a organizației profesionale, a declarat că susține afirmațiile antevorbitorilor săi, dar a atras atenția că istoria instituției „este aici”, prin prezența actualilor și foștilor reprezentanți, iar în acest sens i-a adus un omagiu dr. Liviu Harbuz, primul președinte al ANSVSA, indicând-ul drept reper al Autorității și al medicilor veterinari din România, deopotrivă.
Dănuț Păle colegilor săi medici veterinari să conștientizeze „importanța acestei profesii liberale” și să fie mândri că au ales-o, subliniind că ei pot „scrie istorie” pentru sănătatea animală și umană. „Și pentru că se apropie 15 ianuarie, când ne amintim cu toții de Mihai Eminescu, poetul național, pot doar să-l parafrazez pe acesta, spunând ce-ți doresc eu ție, frumoasă meserie, la trecutu-ți mare, mare viitor!”, a mai spus medicul veterinar buzoian, dorindu-le „multă sănătate și succes”, participanților la eveniment și tuturor medicilor veterinari din țară.
În completare, dr. Laszlo Csutak, vicepreședite al ANSVSA, a amintit de implicarea și importanța esențială a medicilor veterinari, nu numai în menținerea sănătății generale, ci mai ales în perioadele de criză, când au demonstrat că „suntem unitari și rezolvăm problemele”. Acesta a reiterat afirmația potrivit căreia „autoritatea a supraviețuit” perioadelor de criză și, mai mult, prin soluționarea acestora „s-a consolidat, datorită continuității, stabilității, unității și a muncii de calitate la care fiecare dintre noi am contribuit. Prin urmare, vă doresc tuturor să țineți standardul sus, pentru a putea avansa”, a punctat el.
Acesta a amintit, totodată, că în aceste zile se împlinesc și 3 ani de când Alexandru Bonciu a preluat președinția ANSVSA și a ținut să-l felicite și să-i ureze, în numele colegilor, „multă sănătate și multă putere pentru a duce mai departe activitatea noastră”. „La mulți ani ANSVSA! La mulți ani serviciului veterinar!”, și-a încheiat discursul Laszlo Csutack.
Vicepreședintele Ioan Oleleu a atras atenția că ANSVSA nu este un simplu aparat de stat, ci și exprimarea actuală a medicinei veterinare românești, care „are rădăcini adânci”, de peste un secol, Agenția fiind un garant al securității alimentelor și al sănătății animale și umane. „În toți acești ani, fiecare dintre noi a fost acolo, în fiecare colț al țării, într-un parteneriat solid cu celelalte instituții, alături de agenții economici, fermieri, producători, comercianți și, mai presus de toate, de fiecare consumator. ANSVSA și medicii veterinari sunt o garanție a responsabilității și a siguranței alimentelor care ajung pe mesele românilor, un gardian al sănătății animalelor și a sănătății publice. În cei 20 de ani de existență a ANSVSA, medicii veterinari au dat tot ce am avut mai bun. Poate nu este suficient, dar în fiecare zi, prin fiecare decizie, noi alegem să continuăm să ne ridicăm la înălțimea angajamentului pe care ni l-am luat. Îmi doresc, stimați colegi și invitați, ca tot ceea ce facem să dăinuiască dincolo de noi. Vom fi măsurați nu doar prin ceea ce am realizat, cât și prin ceea ce vom lăsa în urma noastră, iar asta este ceea ce va conta cu adevărat”, a punctat dr. Ioan Oleleu.
Între direcțiile strategice pe care ANSVSA s-a concentrat în ultimii ani se numără creșterea competitivității economice și digitalizarea proceselor informaționale și totul a fost și este posibil datorită muncii, profesionalismului și dăruirii celor care și-au desfășurat și își desfășoară activitatea în cadrul Agenției și a subliniat importanța profesiei de medic veterinar, a menționat președintele ANSVSA.
„Sunt mândru, atât în calitatea mea de medic veterinar, cât şi în cea de conducător al acestei instituţii, că fac parte din acest corp profesional nobil, despre care marele Louis Pasteur spunea: «Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea». Aceste cuvinte ne reamintesc misiunea noastră fundamentală, aceea de a proteja nu doar animalele, ci şi sănătatea publică şi bunăstarea întregii societăţi. Mândria de a face parte din acest domeniu este o sursă constantă de inspiraţie şi motivaţie pentru noi toţi”, a afirmat Bociu.
Prof. univ. dr. Gabriel Predoi, decanul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV București, a subliniat „meritul incontestabil” al primului președinte al ANSVSA, Liviu Harbuz, care „a gândit și a făcut posibil să apară și să fie pusă în practică legislația care a permis înființarea și funcționarea ANSVSA și a structurilor din subordine” și a pus bazele dezvoltării ulterioare, subliniind că între toate instituțiile cu atribuții în domeniu, inclusiv mediul academic, ar trebui să existe „comuniune și continuitate”, pentru că doar astfel se va obține „progresul, afirmarea și recunoașterea profesiei de medic veterinar”.
Dr. Predoi a atras însă atenția că, deși „competența, ținuta profesională, recunoașterea trebuie să fie elemente care să domine în activitatea de conducere” a instituțiilor din subordinea ANSVSA, la ora actuală, doar 7 dintre directorii DSVSA-urilor din țară au posturile ocupate prin concurs, iar acest lucru ar trebui să se schimbe.
În intervenția sa, dr. Liviu Harbuz, în prezent primvicepreședinte al CMVRo, a declarat că „această instituție, la înființarea căreia am avut privilegiul să particip, a devenit un pilon esențial al sănătății publice și al siguranței alimentare din România. Acum două decenii, provocările erau mari, dar și ambițiile noastre erau pe măsură. Acum, cu 20 de ani mai târziu, putem spune că suntem mândri de ceea ce am realizat”… Menționând că „profesia de medic veterinar este una dintre cele mai fumoase și mai complexe din societatea contemporană”, dr. Harbuz a subliniat că „puțini realizează că medicina veterinară este la intersecția dintre sănătatea animalelor, a oamenilor și a mediului, astfel încât și conceptul «One health» este din ce în ce mai relevant”.
În continuare apar noi provocări, precum schibările climatice, creșterea populației globale, nevoia de sustenabilitate, iar de felul „cum gestionăm riscul apariției unei noi pandemii, epizootii, cum susținem ferimerii în adoptarea practivilor sustenabile, cum folosim inovația tehnologică în interesul activității curente, cum ne putem implica în prevenirea unei crize alimentare, care ar fi rolul nostru în eventualitatea unui război – sunt întrebări care necesită răspunsuri clare, iar soluțiile stau în abordarea interdisciplinară și interinstituțională, în educația continuă și deschiderea către inovație. Cred cu tărie că viitorul este al celor care îndrăznesc să reformeze sistemele perimate”, a sugerat Liviu Harbuz.
În prezent, ANSVSA funcționează prin aparatul central, 42 de Direcții Sanitare Veterinare și trei institute – Intitutul de Diagnostic și Sănătate Animală, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar.
„În acest an, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se evidențiază ca un model de succes. Și-a relocat activitatea într-un sediu ultramodern… Cu pași siguri, marcăm o nouă etapă în evoluția noastră insituțională, reușim să facem un nou salt spre alinierea la cerințele actuale de digitalizare și ne consolidăm poziția în rândul instituțiilor care dovedesc, an de an, că au capacitatea de a performa și investi în soluții eficiente pe termen lung. Proiectul de dezvoltare a unui sistem informatic în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu o valoare a investiției de circa 20 de milioane de euro, din fonduri europene, a primit aviz favorabil. Prin implementarea acestui proiect, sperăm să ne eficientizăm activitățile și să utilizăm resursa umană acolo unde este cu adevărat nevoie”, a mai spus președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
După momentul aniversar, în care au mai avut interveții alți foști președinți ai Autorității, ai industriei alimentare și ai mediului academic, a avut loc ședința HoA (Head of Agencies), a șefilor agențiilor pentru siguranța alimentară din Europa, precum și o vizită la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.
Temele aflate pe agendă – „Abordarea uniformă a aspectelor legate de canabidiol”, „ Utilizarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat”, „Aspecte legate de biocide” sau „Suplimente alimentare și noile tehnologii în inspecții” – reflectă „un pas important pentru consolidarea colaborării europene în domeniul siguranței alimentare”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Evenimentul a fost considerat „o oportunitate excelentă pentru a discuta despre progresele recente în domeniul sănătății publice și igienei veterinare, dar și despre colaborările viitoare care vor contribui la consolidarea standardelor de siguranță și sănătate pentru întreaga comunitate. Întâlnirea a marcat un pas important în consolidarea relațiilor interinstituționale și a deschis noi perspective pentru proiecte comune care vor sprijini dezvoltarea sustenabilă a sectorului”, a concluzionat șeful ANSVSA.