ANSVSA demareaza Planul national pentru depistarea produselor contaminate cu E-coli

In acest sens, incepand de azi pana la sfarsitul anului, inspectorii agentiei vor efectua o serie de controale vizand in special sectorul de carne si cel al lactatelor, urmand a fi prelevate peste 1.000 de probe din intreaga tara.

 

control carneLa cateva luni dupa valul de imbolnaviri in randul copiilor, datorate infectarii cu bacteria E-coli verotoxigena si in contextul in care noi cazuri de sindrom hemolitic uremic au fost diagnosticate zilele trcute in Arges si Bacau, Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca astazi va demara un amplu Plan national de control pentru depistarea alimentelor de origine animala, contaminate cu aceasta bacterie.

In acest sens, presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan, le-a cerut inspectorilor din teritoriu ca, incepand de azi si pana la finale anului, sa desfasoare in abatoarele, magazinele alimentare si pietele toata tara controale avand ca tematica principala determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata, precum si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Vor fi vizati in principal producatorii din sectoarele carmangerie si lactate, unitatile de abatorizare, dar si supermarketurile, magazinele alimentare, macelariile, restaurantele, fermele, targurile si pietele agroalimentare si dozatoarele de lapte.

 

control lactateInspectorii care vor efectua aceste controale vor preleva probe din produsele din carne si lapte verificate, pe care le vor traimite Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, iar Planul national de control demarat astazi este sustinut si de crescatorii de animale si operatorii din industria alimentara de profil din tara.

Decizia demararii acestei actiuni vine ca urmare a unei analize de risc pe care specialistii ANSVSA au finalizat-o recent, in contextul valului de imbolnaviri provocate incepand din luna februarie de alimentele contaminate cu E-coli Verotoxina, mai multi copii sub un an fiind diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic si trei dintre ei pierzand lupta cu boala. Sursa exacta a infectiei a nu a fost identificata nici pana astazi si probabil ca nu va fi cunoscuta niciodata, exista doar unele suspiciuni in privinta anumitor alimente, insa rezultatele analizelor nu sunt foarte concludente in acest sens.

 

control ANSVSAUn alt argument care a condus la demararea acestei serii de controale il constituie si apropierea sezonului estival, perioada in care se stie ca pe Litoral si in zonele turistice de interes creste rulajul de marfa al unitatilor din industria alimentara si din alimentatia publica, concomitent cu cresterea numarului de turisti aflati in vacanta sau copii trimisi in taberele scolare. E lesne de inteles ce se poate intampla daca alimentele contaminate ajung in meniurile restaurantelor din zonele turistice sau pe mesele servite copiilor din tabere, astfel ca specialistii ANSVSA au decis ca este necesara o supraveghere mai stricta a produselor de origine animala, in perioada imediat urmatoare.

Totodata, seful ANSVSA, a adresat rugamintea Directiilor de Sanatate Publica din tara, ca in paralel cu controalele desfasurate de inspectorii sanitar veterinari sa intensifice comunicarea publica si activitatile de informare si educare a populatiei privind normele de igiena si masurile pentru respectarea acestora, deoarece „factorul uman este cheia prevenirii aparitiei acestui tip de imbolnaviri”. Seful ANSVSA face si un apel la colaborare catre reprezentantii celorlalte institutii cu atributii in protejarea sanatatii publice.

Rezultatele analizelor celor peste 1.000 de probe ce vor fi prelevate urmeaza a fi facute publice saptamanal, de catre ANSVSA.

 


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*