Antibiotice Iași face lobby pentru profesia de farmacist
Această specializare este una din cele mai puțin căutate de către candidații care dau examen la universitățile de Medicină si Farmacie.
Cu prilejul sesiunii de admitere din vară s-a confirmat din nou faptul că facultățile de Farmacie suscită tot mai puțin interes din partea tinerilor absolvenți, opțiunile celor care aleg să urmeze studiile superioare la universitățile de Medicină și Farmacie îndreptându-se către alte specializări, iar în topul preferințelor aflându-se Medicina.
Una dintre instituțiile de prestigiu unde locurile la Facultatea de Farmacie nu au fost ocupate integral în urma sesiunii de admitere din vară este UMF Iași, aceasta fiind unul din principalii furnizori de viitori specialiști pentru cea mai mare și mai cunoscută companie farmaceutică românească, Antibiotice Iași. În urma sesiunii din vară, la Facultatea de Farmacie au mai rămas neocupate 28 de locuri la secțiunea fără taxă, pentru care se va organiza o noua sesiune de examen, constând în susținerea unui test grilă, în data de 9 septembrie, înscrierile urmând a avea loc în zilele de 5 și 6 septembrie.
Reprezentanții companiei Antibiotice Iași îi încurajează pe absolvenții care nu au reușit să promoveze examenul de admitere în vară la facultățile pe care și-au dorit să le urmeze, să se orienteze către cariera de farmacist, îndemnându-i să se înscrie și să candideze pentru unul din cele 28 de locuri care mai sunt vacante la facultatea de profil din cadrul UMF Iași.
Medicina, informatica și calculatoarele sunt principalele trei specializări cele mai căutate în mediul universitar, însă reprezentanții companiei ieșene spun că deși este un domeniu mai puțin „popular”, Farmacia constituie unul dintre componentele de bază ale medicinei.
Aceștia spun că există o percepție greșită, conform căreia, odată ce termină Facultatea de Farmacie, un absolvent nu se poate angaja decât într-un lanț farmaceutic sau într-o farmacie independentă, opțiunile fiind astfel unele limitate. Realitatea este însă alta, tinerii absolvenți de Farmacie ai universității ieșene având și oportunitatea de a se angaja în cadrul companiei Antibiotice sau al oricărei companii farmaceutice, la fel ca și cei care termină studiile la alte universități din țară. „Poți să faci carieră într-o companie producătoare de medicamente, să îți găsești un loc de muncă oriunde în Europa, să activezi în industria cosmetică, să lucrezi în cercetare, în spitale, farmacii sau la agenția Europeana a Medicamentului”, este mesajul transmis de compania Antibiotice Iași către tinerii aflați în căutarea unei profesii de viitor.
Reprezentanții producătorului autohton de medicamente spun că aici, angajările se fac fără a fi nevoie de „relații” sau „intervenții”, iar an de an, absolvenților de Farmacie li se creează oportunitatea de a lucra în cadrul companiei. De o astfel de oportunitate a beneficiat și Anca Ţifui, farmacist în cadrul echipei de Cercetare Dezvoltare a companiei Antibiotice Iaşi, care s-a angajat aici în 2016, imediat după susținerea licenței. „În Iași există un angajator de top, care, în fiecare an, își deschide larg porțile pentru studenții din anii terminali de la Farmacie. Studenţilor care se înscriu şi participă la programele companiei, li se oferă șansa ca, ulterior absolvirii, să lucreze și să se perfecționeze în diverse departamente. Trebuie să participi la programele companiei dedicate studenţilor, să fii serios, interesat şi să arăţi că îţi doreşti cu adevărat să munceşti alături de echipă pentru a fi selectat. Deoarece am fost selectată în urma absolvirii programului Perform a+, nu a fost dificil să îmi găsesc locul de muncă actual, dar aceasta a implicat mult efort, atât în timpul facultății, cât și în cadrul programului de studii oferit de Antibiotice. Perform a+ este un program de practică de laborator inițiat de companie, destinat studenților farmacişti din an terminal sau care se află într-un program de studii de tip rezidențiat ori doctorat. Şi nu este singurul proiect al companiei Antibiotice destinat studenţilor. În mod tradițional, se desfăşoară și un alt program pentru studenții de la facultăţile de farmacie, medicină, chimie sau biologie, denumit Școala de vară a+, program ajuns la ediţia a zecea” a declarat aceasta.