Antibiotice Iasi va exporta mai mult, in acest an

17 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Compania anunta ca a patruns pe noi piete de desfacere, iar cantitatea de medicamente ce vor fi exportate in acest an se estimeaza ca va fi cu 10 la suta mai mare decat cea din 2013.

 

Ioan Nani - Antibiotice Iasi

Ioan Nani – Antibiotice Iasi

Aflata in prezent in administrarea Ministerului Sanatatii, Compania Antibiotice Iasi este unul dintre cei mai importanti exportatori de medicamente din Romania, livrarile sale externe atingand 26,9 milioane de dolari in 2013, in crestere cu 34 la suta fata de 2012, cand cifra de afaceri realizata la extern era de 20,07 milioane de dolari.

Conform estimarilor facute Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, anul acesta, compania va sta foarte bine la capitolul export, estimandu-se o crestere cu 10 la suta a livrarilor catre pietele externe. Aceasta crestere se datoreaza faptului ca in cursul anului trecut, compania romaneasca a reusit sa patrunda pe piete noi, astfel ca pentru anul in curs a primit noi comenzi, in plus fata de cele venite de la partenerii traditionali.  „Antibiotice Iasi este prezenta pe 80 de piete externe. Cele mai mari piete externe sunt SUA, Africa de Nord, Europa, Rusia- CSI si Orientul Mijlociu. Cresterea de anul trecut a fost determinata atat de evolutia pozitiva a exportului de Nistatina, substanta activa ce intra in componenta unor altor produse, pentru care Antibiotice a devenit lider mondial, dar mai ales de o dezvoltare semnificativa a exportului de forme farmaceutice finite”, a declarat directorul general al companiei.

 

antibiotice-iasiActivitatea de export este una mult mai rentabila pentru producatorul de medicamente decat livrarile pe piata interna, in principal datorita faptului ca termenul de incasare a banilor pentru livrarile efectuate este mult mai mic. Un alt avantaj al exporturiloe pe care compania le efectueaza este acela ca medicamentele nu sunt supuse taxei clawback, taxa ce se aplica pe vanzarile de medicamente pe care statul roman le compenseaza. De altfel, Antibiotice Iasi este prezenta pe pietele externe inca din anii ’80, la acea vreme jumatate din productie mergand la export. Anul trecut, exporturile au reprezentat aproximativ 30 la suta din cifra de afaceri totala. Compania cauta sa-si consolideze exporturile, in conditiile in care piata interna este tot mai dificila. State precum SUA, sunt foarte atractive, deoarece pot genera rate de profit si de 40 la suta, dar sunt si foarte dificile, autoritatile de reglementare impunand conditii de productie foarte stricte, nerespectarea acestora atragand scoaterea produselor de pe piata, care ar mai fi recastigata extrem de greu. Principalele piete noi pe care Antibiotice Iasi a intrat in anul 2013 sunt cele din Orientul Mijlociu, in special pietele Libiei si Irakului, piete care s-au liberalizat dupa situatia politica incerta si conflictele din zona.

 

Antibiotice_-_Laborator_determinari_bioanalitice_Centrul-_de_Evaluare_a_Medicamentului„In 2014, vom demara livrarea a doua produse cardiovasculare in Federatia Rusa. Tot anul acesta vom incepe livrarile pe piata Frantei pentru un produs din gama antiinfectioase in doua doze, pe baza unui parteneriat cu o importanta companie europeana. De asemenea, au fost stabilite contracte comerciale pentru dezvoltarea exporturilor in zona ex-iugoslava si pe pietele din Asia Centrala, Uzbekistan, Turkmenistan  incepand cu acest an”, a mai declarat Ioan Nani, referindu-se la partenerii externi care vor beneficia de produsele companiei romanesti.

In total, exporturile de medicamente ale Romaniei nu trec de 150 – 200 milioane de euro anual, fiind mult mai reduse comparativ cu importurile, care depasesc doua miliarde de euro.

De anul acesta, Romania ar putea pierde un exportator, dupa ce Glaxo Smith Kline a anuntat ca vrea sa vanda fabrica Europharm de la Brasov si, in cazul in care nu gaseste cumparator, vrea sa o inchida. Cei mai mari producatori locali de medicamente sunt Terapia, Europharm, Antibiotice, Sandoz, Zentiva, Gedeon Richter Romania si Biofarm.

 

medicamente2Pe de alta parte, piata romaneasca de medicamente se ridica la 2,6 miliarde de euro anual si este sustinuta de stat in proportie de 60-70% . Anul acesta ar putea inregistra o crestere de 3-8%, iar pana in 2017, ritmul mediu anual de crestere ar ptea fi de 6-9% estimeaza jucatorii din industria de profil.

Actualizarea mult-asteptatei liste cu medicamente compensate anuntata si facuta publica de Ministerul Sanatatii la sfarsitul lunii decembrie 2013 si care s-ar putea implementa din martie 2014,  va determina revenirea pe plus, dupa stagnarea de anul trecut si extinderea pietei farma intr-un ritm mai accelerat decat in anii precedenti. Producatorii se asteapta ca Romania sa reprezinte, pana in 2016, piata cu a treia cea mai ridicata rata de crestere in domeniul farmaceutic, medicamentele de pe noua lista generand vanzari de 110 milioane de euro chiar din primul an, potrivit estimarilor ministerului.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*