Anul nou vine cu mai multe centre de transplant in Romania

26 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Acesta este unul dintre obiectivele principale pe care si le-a propus Ministerul Sanatatii pentru 2015.

 

transplant hepatic

Ca orice sfarsit de an, perioada Sarbatorilor de Iarna este prilej de bilant si creionare a planurilor pentru viitor in orice domeniu. In acest context, ministrul Santatii, Nicolae Banicioiu, a comunicat care sunt proiectele prioritare pe care le are in vedere pentru anul care va incepe peste doar cateva zile.

In primul rand, ministrul a precizat ca Ministerul Sanatatii urmareste cresterea numarului de centre de transplant, un capitol la care Romania a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani, ajungad pe primul loc in clasamentele europene. Un alt obiectiv considerat de Banicioiu prioritar este construirea celor patru banci multitesut, pentru care s-au efectuat deja studiile de fezabilitate. Se va pune accentul si pe dezvoltarea transplantului pulmonar, urmarindu-se totodata cresterea numarului de bolnavi transplantati, numar

 

transplant-ficat

Anul 2014 a fost , de altfel, un an in care au fost inregistrate importante progrese in domeniul transplantului, reusindu-se cresterea numarului de centre acreditate pentru prelevare de organe de la 16, cate erau functionale, la 42 (intre acestea se numara si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau). De asemenea, au fost identificate resursele financiare pentru a remunera coordonatorii de program si medicii anestezisti care identifica potentialii donatori.

Tot in cursul acestui an  au devenit operationale spitalele Sfanta Maria si Coltea pentru transplant hepatic, respectiv transplant medular.

In 2014 au fost efectuate aproximativ 120 de transplanturi de ficat, peste 300 de transplanturi de rinichi, in jur de 200 de transplanturi medulare si cateva sute de transplanturi tisulare.

 


Adaugati un comentariu


 

*