Apel către pacienți pentru diagnosticarea timpurie a hipertensiunii arteriale pulmonare

6 mai 2019 | 0 comentarii |

Primele semne ale bolii nu trebuie în nici un caz neglijate, întrucât speranța de viață este una redusă în cazul nediagnosticării la timp și în lipsa tratamentului corespunzător.

 

În mai puțin de două săptămâni, pe data de 17 mai, va fi marcată Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, iar ca un preambul la acest eveniment, două organizații reprezentative ale pacienților au făcut un apel public pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticării precoce a hipertensiunii arteriale pulmonare, o boală care afectează în egală măsură atât vârstnicii cât și copiii, constituind o complicație comună a bolilor cardiovasculare.

Astfel, Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari (APHP) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) trag un nou semnal de alarmă în privința acestei afecțiuni. Pacienții care resimt simptomele specifice sunt îndemnați să se prezinte la medic imediat ce acestea încep să se manifeste, în caz contrar viața fiindu-le pusă în pericol, întrucât persoanele diagnosticate într-o fază avansată a bolii nu supraviețuiesc, de regulă, mai mult de 2,8 ani, oricât de bine îngrijiți ar fi.

În această situație, diagnosticarea timpurie este esențială pentru pacienții care dezvoltă hipertensiune pulmonară arterială, apelul reprezentanților celor două asociații punând accent pe acest aspect.

 

Într-un comunicat remis de cele două asociații, Bogdan Buduruja, președintele APHP precizează că primul semn care trebuie să îi pună în alertă pe pacienți este apariția oboselii după un efort minim. Ca exemplu, acesta spune că persoanele care obosesc repede, după ce urcă doar două etaje pe scări, ar trebui să se prezinte imediat la medic pentru un control, întrucât acesta ar putea fi un semn că suferă de hipertensiune arterială pulmonară, iar orice amânare poate reduce dramatic speranța de viață, în cazul unui diagnostic pozitiv. Totodată, acesta menționează că asociația pe care o conduce oferă sprijin pacienților care doresc să se adreseze unui medic pentru un consult de specialitate.

„Diagnosticarea cât mai devreme este foarte importantă pentru pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară. Îi rugăm pe pacienții care prezintă semne să meargă la medic sau să ne contacteze pentru a-i îndruma. Dacă afecțiunea este nediagnosticată, speranța de viață este de doar 2,8 ani, și de aceea este atât de importantă diagnosticarea precoce”, precizează Buduruja, citat în comunicat.

 

Și Radu Gănescu, președintele COPAC, are același mesaj către pacienți, precizând că și asociația sa oferă tot sprijinul de care aceștia au nevoie. „Ne dorim să colaborăm cât mai strâns cu specialiștii și în cazul pacienților cu hipertensiune arterială pulmonară, cât și în cazul pacienților cronici în general. Realizarea unui circuit al pacientului cât mai ușor în sistemul de sănătate și asigurarea unei îngrijiri pentru sănătate este misiunea noastră centrală ca organizație de pacienți”, a declarat acesta, citat în documentul amintit.

În România funcționează, de 11 aniProgramul Național de Diagnostic și Tratament al Hipertensiunii Arteriale Pulmonare, la momentul în care acesta a fost demarat existând în tratament 100 de pacienți. Între timp, numărul acestora a crescut la 500 de pacienți care beneficiază de tratament, în șase centre pentru adulți, dintre care două în Capitală și câte unul în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Târgu Mureş, acestora adăugându-li-se alte patru centre pentru copii, care funcționează în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Cluj.

Hipertensiunea arterială pulmonară se manifestă prin creşterea progresivă a presiunii arteriale pulmonare şi a rezistenţei vasculare pulmonare, ceea ce duce la insuficienţa cardiacă şi moarte prematură. La început, boala are simptome precum lipsă de aer, starea de slăbiciune, oboseală rapidă şi durerea toracică, care, chiar dacă sunt vagi, nu trebuie ignorate. Reprezentanții celor două asociații ale pacienților au mai precizat că, la nivel global, circa 26 de milioane de persoane suferă de această afecțiune.

 


Adaugati un comentariu


 

*