Pacienții cer urgentarea introducerii de noi molecule pe lista de compensate

11 decembrie 2018 | 0 comentarii |

În cadrul unei dezbateri pe tema medicamentelor compensate, aceștia au cerut autorităților să grăbească introducerea unor molecule evaluate încă din luna august.

 

Radu Ganescu

Coaliția Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) și Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă au făcut un nou apel către autorități, cerându-le să urgenteze introducerea pe lista de compensate a unor molecule noi pentru care s-au finalizat toate procedurile prealabile.

Radu Gănescu, președintele COPAC, a făcut referire la cinci molecule noi, despre care spune că au fost evaluate încă din luna august, dar care nici în prezent nu au fost introduse pe listă, deși ministrul Sorina Pintea ar fi dat asigurări că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului. „Din august 2018 au fost evaluate cinci molecule noi care, din păcate, până la ora actuală, în decembrie, sunt în hotărârea de guvern pentru intrarea rambursată pe piaţă. Noi am încercat să avem o discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi chiar am avut confirmarea doamnei ministru că până la sfârşitul anului vom putea avea acces la aceste molecule. Dar se pare că în ultimele modificări – şi ultimele modificări mai ales făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului, care ar trebui să dea un vot final pentru aceste produse ca să intre în HG 720 – nu am mai reuşit să le vedem accesibile. Avem un memoriu trimis către Ministerul Sănătăţii în data de 20 noiembrie, la care încă aşteptăm un răspuns, şi cred că am putea să rugăm autorităţile din România – ministerul şi ANMDM – să facă un efort pentru ca aceste cinci molecule să intre cât mai repede în piaţa rambursată a medicamentelor”, a declarat Radu Gănescu în cadrul unei dezbateri organizată de cele două asociații.

 

Acesta a mai precizat că moleculele la care face referire au parcurs, practic, toți pașii care erau necesari pentru evaluare, iar ceea ce a mai rămas de făcut pentru ca acestea să devină accesibile pacienților cronici din România este mai mult o formalitate, de care autoritățile ar fi avut tot timpul să se ocupe, din luna august până în prezent. Gănescu susține că nefiind publicate cele cinci molecule pe lista medicamentelor compensate, pacienții sunt privați de tratamentele noi de care au nevoie, fiind nevoiți să aștepte un simplu demers birocratic de care atârnă însă viața multora dintre ei. „Totul este, pur şi simplu, terminat, din punct de vedere al autorităţilor. Singurul lucru pe care autorităţile ar fi trebuit să îl facă din august 2018 până în decembrie era doar să le scrie pe Hotărârea de guvern nr. 720, care, practic, pune produsele în piaţa românească, urmând să existe protocoale făcute de comisiile de specialitate şi achiziţiile pentru ajunge la pacienţi. Deja avem o întârziere de ani de zile în a le avea în evaluare, plus încă trei sau patru ani până le evaluăm şi până le punem pe piaţă accesibile pacienţilor români”, mai spune președintele COPAC.

 

Stefan Radut

Făcând o comparație cu situația din țările vecine României, Gănescu a subliniat că, în timp ce la noi, lista de compensate a fost practic închisă între 2008 și 2014, timp în care nu a fost introdus nici măcar un singur medicament nou, în țări precum Bulgaria și Ungaria au fost introduse anual între 100 și 150 de molecule noi, iar din acest punct de vedere, ritmul României este mult în urma acestor state.

La rândul său, Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, a declarat că nici în cazul unor molecule deja introduse pe lista de compensate, lucrurile nu stau mai bine, acestea fiind pe listă dar nefiind disponibile pacienților care au nevoie de ele. Este vorba de șase molecule necesare în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente, care au fost incluse în lista de compensate încă din luna februarie, dar nu au ajuns la pacienți nici în prezent, la aproape 10 luni. „În acest moment sunt în proces de achiziţie, iar procesul acesta a început undeva prin septembrie şi nu ştim când se va termina. Cea mai bună previziune este să se termine undeva în februarie 2019, dar eu mă aştept ca de prin 2020 pacienţii cu tuberculoză rezistentă să poată începe a fi trataţi cu aceste medicamente, care se folosesc în Vest de foarte multă vreme”, de declarat Ștefan Răduț.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*