Asociatiile de pacienti cer prelungirea perioadei de dezbatere a noilor legi din Sanatate

24 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Pacientii il acuza pe ministrul Eugen Nicolaescu de rea intentie si solicita prelungirea termenului pana la care proiectele de lege sa se afle in dezbatere publica, pana la 15 ianuarie, acum neexistand posibilitatea unui dialog cu oficialii din Minister, care se afla in vacanta.

 

Cum era de asteptat, publicarea proiectelor noilor legi din Sanatate a starnit din primul moment controverse, nu doar din cauza continutului, ci si a perioadei in care au fost postate pe site-ul Ministerului Sanatatii, chiar la inceputul vacantei prelungite de Sarbatori. Prevederile referitoare la noua lista de medicamente compensate, noile pachete de servicii de sanatate si programele de sanatate au fost publicate duminica, 22 decembrie, intr-un moment in care marea majoritate a romanilor erau ocupati cu planurile pentru vacanta de Craciun si cumparaturile aferente, toti avand in fata mai multe zile libere.

In acest context, mai multi experti din domeniul Sanatatii au adus acuze celor din minister ca au anuntat intentionat in aceasta perioada continutul proiectelor de lege, pentru ca acestrea sa treaca neobservate, acestea aflandu-se in dezbatere publica intr-o perioada care coincide cu cea a vacantei de Sarbatori, atunci cand oamenii sunt preocupati de cu totul alte probleme.

Reprezentantii organizatiilor de pacienti au reactionat si ei, solicitand ministrului Eugen Nicolaescu sa prelungeasca, pana pe 15 ianuarie, termenul pana la care respectivele proiecte sa se afle in dezbatere publica.

Intr-un comunicat remis de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania se arata ca acest proiect de Hotarare de Guvern a fost pus in discuţie publica in 22 decembrie 2013, iar termenul pana la care pot fi trimise propuneri şi observaţii catre Ministerul Sanataţii este de 10 zile din momentul in care proiectul a fost pus pe site, lucru practic imposibil. Inclusiv medicii sunt legal in concediu, nu putem formula opinii. Cerem prelungirea pana in 15 ianuarie”.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Aceasta cerere este motivata si de faptul ca numeroase prevedrei din noile legi sunt puse sub semnul intrebarii si necesita dezbateri serioase, fiind evident ca acest lucru nu se poate intampla in decursul celor 10 zile ce includ perioada Sarbatorilor, cand subiectele abordate de mass-media sunt cu totul altele, iar un dialog intre reprezentantii pacientilor si cei ai ministerului ar fi imposibil, intrucat acestia din urma sunt in vacanta.

Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania este nemultumit de numarul de consultatii si durata acestora, prevazute in noile pachete de sanatate. „In pachetul minimal de servicii se stipuleaza mai multe tipuri de consultatii, fara a se spune ce vor face pacientii care au nevoie de mai multe. Vor exista consultatii de nivel A, cu o durata maxima de 10 minute, consultatia standard, de cel mult 20 de minute si cea complexa, de 40 de minute, cu o echipa multidisciplinara, indicata celor cu boli cronice, o data pe an. Imi e teama ca prin aceste tipuri de consultatii o sa apara o limitare a accesului la asistenta medicala. Vom participa la intocmirea normelor de aplicare a pachetului minim de baza şi speram sa mai putem schimba lucrurile. Nu e in regula ca la pacienţi intre 19 şi 39 de ani sa se deconteze un singur control la un interval de trei ani. Risti sa depistezi prea tarziu boli grave precum cancerul. Conform legilor actuale, e acoperita o consultatie pe an”, este de parere Cezar Irimia.

 

COPACLa randul sau, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, a declarat ca are de facut unele propuneri referitoare la noile programe de Sanatate ce vor fi initiate de anul viitor de catre Ministerul Sanatatii. Una dintre acestea se refera la programul de talasemie, o boala hematologica, mostenita ereditar, in care organismul produce prea putina hemoglobina. Referitor la acest program, Radu Ganescu a declarat ca ne dorim sa se impuna analiza care depisteaza talasemia la casatorie. Secretarul de stat Pana spune ca ar fi costuri mari, insa merita pe termen lung. Decat sa dam banii pentru tratarea copiilor cu talasemie majora, mai bine prevenim boala”. Acesta este nemultumit si de prevederile referitoare la serviciile stomatologice, despre care afirma ca raman o raritate. „Tratamentele stomatologice raman o raritate si in noile legi propuse de Ministerul Sanatatii. Mai exact, pentru copiii intre 6 şi 14 ani sunt prevazute proceduri de sigilare a dintilor, iar pentru personale trecute de 65 de ani, care au venituri sub 740 de lei pe luna, proteze acrilice, la un interval de cinci ani. Este o lipsa acuta de servicii pe partea de stomatologie, care trebuie reglementata, de aceea intentionam sa solicitam suplimentarea acestor servicii”, a mai completat acesta.

La fel de nemultumiti sunt directorii spitalelor publice dar si ai celor private care au contractate servicii medicale in sistemul asigurarilor de sanatate, iar anumite organizatii din profesionale sau patronale din care acestia fac parte sunt decise sa atace in instanta Ministerul Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*